Do rekonštrukcie chátrajúceho pivovaru vrazili desaťtisíce, no oplatilo sa. SPILKA má priestory, aké si ešte nevidel

  • SPILKA je pivárenská reštaurácia na Legionárskej v Bratislave
  • Koncept SPILKY sa začal rodiť už 4 roky pred jej otvorením
  • Za jej zrodom stoja dvaja muži: Roland Teöke a Jozef Olejár
  • SPILKA je pivárenská reštaurácia na Legionárskej v Bratislave
  • Koncept SPILKY sa začal rodiť už 4 roky pred jej otvorením
  • Za jej zrodom stoja dvaja muži: Roland Teöke a Jozef Olejár

Na Legionárskej ulici v Bratislave stojí bývalý pivovar Stein. Začali ho budovať v roku 1871 a istú dobu bol tretím najväčším pivovarom v Československu. Na území Slovenska dokonca číslo jeden.

V roku 2007 sa v ňom však pivo prestalo variť, areál začal chátrať. Prišiel však developer s veľkými plánmi. Z pôvodných budov pivovaru Stein ostala iba kvasiareň, ktorá je pamiatkovo chránená.

Po výraznej rekonštrukcii sa do nej pivo vrátilo, tentoraz z Pivovaru Svijany: v októbri roka 2020 svoje brány otvorila pivárenská reštaurácia SPILKA beer&restaurant. Tankové pivo, krásne priestory, kuchyňa pod vedením Mila Pabiša a vlastná pekáreň. Na akých pilieroch SPILKA stojí?

káva SPILKA Bratislava gastro
zdroj: Ondrej Bobek/Kávičkári

SPILKU otvorili a na druhý deň zatvorili

Koncept SPILKY sa začal rodiť už 4 roky pred jej otvorením. Za jej zrodom stoja najmä dvaja muži: Roland Teöke a Jozef Olejár. Ďalším dôležitým hráčom je samotný Pivovar Svijany.

Práve SPILKA s tankovým prémiovým ležiakom „450“, ktorý na celom Slovensku nájdeš iba tu, sa stáva vlajkovou loďou tohto rodinného českého pivovaru v našich luhoch a hájoch.

SPILKA (okrem mohutných originálnych pilierov kvasiarne) stojí najmä na skvelom pive, tradičnej kuchyni, ktorá je typická odvážnymi úpravami s moderným rukopisom, krásnom priestore navrhnutom architektom Iľjom Skočekom ml. a tiež vlastnej pekárni.

káva SPILKA Bratislava gastro
zdroj: Ondrej Bobek/Kávičkári

Keď sa 4 roky na niečo pripravujete a všetko už smeruje k tomu, že môžete konečne otvoriť, nezastaví vás ani korona. V SPILKE by vedeli o tom rozprávať… Oficiálne otvorili 24 hodín pred októbrovým (2020) lockdownom.

A tak na druhý deň zatvorili interiér, no aj s počtom zákazníkov nula sa nevzdali a rozhodli sa rozbehnúť rozvoz, vyhrievanú terasu a SPILKA shop vo vnútri prevádzky. To sa im celkom úspešne podarilo.

Všetko zlé je na niečo dobré, a tak sa tím SPILKY vďaka pandemickým opatreniam mohol sústrediť na vylaďovanie menu, ktoré má pod taktovkou šéfkuchár Milo Pabiš.

SPILKA očarí veľkolepými priestormi

Priestory pivárskej reštaurácie SPILKA sú veľkolepé. Do interiéru, ktorý sa rozkladá na dvoch podlažiach a vonkajšej priestrannej záhradke vo vnútrobloku, sa zmestí viac ako 500 osôb (380 interiér, viac ako 120 exteriér).

Veľkoleposť tohto podniku by sme nemali merať iba číslami. Je potrebné sa zamerať na otvorený priestor s vysokým stropom a niektorými pôvodnými prvkami – lampy zo Steinu, mohutné stĺpy s pôvodným obkladom či železné dvierka parných kotlov, ktorými sa vykurovali priestory pivovaru, či historický výťah.

káva SPILKA Bratislava gastro
zdroj: Ondrej Bobek/Kávičkári

Všetky dokopy vytvára unikátnu atmosféru. Kombinácia historického a moderného vďaka precíznej ruke architekta funguje prirodzene a nenútene.

Majitelia SPILKY plánujú tento veľkorysý priestor využívať tiež na koncerty. O dokonalú akustiku sa okrem stropného obkladu stará napríklad polstrovanie zo spodku stolov.

Sústrediť sa chcú najmä na talentované lokálne kapely. Tie bude pre verejnosť objavovať najmä Roland Teöke, ktorý v minulosti prevádzkoval hudobnú Propeller Rock Garden. Vďaka nej vznikol aj hit od O.B.D. – Komáre. Počas letných koncertov totiž na divákov a vystupujúcich útočili hordy tohto hmyzu.

káva SPILKA Bratislava gastro
zdroj: Ondrej Bobek/Kávičkári

To najlepšie z tradičnej kuchyne starej monarchie

Milo Pabiš je executive chef SPILKY, ktorý okrem iného pôsobí na rovnakej pozícii v bratislavskom Korze a skúsenosti zbieral aj v Mexiku. Túto životnú etapu je na jeho rukopise cítiť. V jeho menu ste mohli skúsiť napríklad burrito s parenicou.

Hoci sú streetfoodové twisty neoddeliteľnou súčasťou kuchyne aj tu, menu v SPILKE nesie myšlienku: to najlepšie z kuchyne monarchie. Vďaka Milovej odvahe a kreativite dostáva zaujímavé úpravy. Pripravujú tu napríklad sviečkovú zahustenú iba rozmixovanou vypečenou zeleninou. Žiadne múčne náhrady, žiadny kopček šľahačky, žiaden citrón.

káva SPILKA Bratislava gastro
zdroj: Ondrej Bobek/Kávičkári

Potešia sa aj vegetariáni a vegáni – v SPILKE sa im snažia pripraviť všetky pokrmy z menu im vyhovujúcim spôsobom. Špecialitou sú tiež bryndzové halušky s bryndzou z Muránskeho salašu a bravčovými líčkami.

Toto všetko je doplnené precízne naservírovanými Svijanmi, ktoré vám tu načapujú z exkluzívneho výčapu so špeciálnymi otočnými pípami. Tie majú príznačné meno. Volajú sa „Nostalgie”.

Veľkým plusom je, že v SPILKE dostanete čerstvý chlieb – dvakrát denne, ráno i večer, ktorý si môžete kúpiť aj domov. Okrem toho sú samozrejmosťou ďalšie pekárenské výrobky, ako aj vlastné brioškové žemle do burgrov.

káva SPILKA Bratislava gastro
zdroj: Ondrej Bobek/Kávičkári

Sú špeciálne tým, že krásne držia tvar, nenasajú celú šťavu z mäsa a zostávajú lahodne chrumkavé aj pri poslednom súste šťavnatého burgru.

Hoci je SPILKA so svojou kapacitou viac ako 500 miest skôr masovou záležitosťou, nemáte pocit, že ste jeden z mnohých. Máte pocit, že ste výnimočný. Dostanete výnimočnú starostlivosť, výnimočné jedlo, výnimočné pivo, a to všetko vo výnimočnom prostredí.

Americké hranolčeky a hamburgery nepochádzajú z Ameriky. Vedel si, že ich pôvod je v Európe?

Mnohé podniky sa o to snažia, mnohé to chcú ponúknuť, no ak si chcete byť istý, že výnimočnosť dostanete, SPILKA beer&restaurant na Legionárskej v Bratislave je tá správna adresa.

Zdroj: Kávičkári

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá