Do reštaurácie sa objednáš ako na testovanie. Gastro našlo spôsob, ako fungovať aj cez pandémiu

  • Relevantnej pomoci od štátu sa nedočkali, veci preto zobrali do vlastných rúk
  • Slováci chcú gastro sektor zachrániť vďaka online rezervačnému systému
  • Do tvojej obľúbenej reštaurácie sa tak objednáš podobne ako na testovanie
gastro
TASR/AP Photo/Mosa'ab Elshamy/Sina Schuldt/dpa
  • Relevantnej pomoci od štátu sa nedočkali, veci preto zobrali do vlastných rúk
  • Slováci chcú gastro sektor zachrániť vďaka online rezervačnému systému
  • Do tvojej obľúbenej reštaurácie sa tak objednáš podobne ako na testovanie

Podnikatelia v gastre už dlhé mesiace hlásajú, že finančná pomoc od štátu je pre záchranu ich podnikov nedostatočná. Zatvorené gastro prevádzky štát stoja nemalé prostriedky – či už vo forme priamych dotácií, daní alebo odvodov. Pritom majú obrovské existenčné problémy a nejasnú budúcnosť.

„Tu si treba reálne uvedomiť, že nám hrozí bankrot, nie o mesiac, o týždeň, ale už v týchto dňoch. Situácia je viac ako alarmujúca. To naozaj mám ísť stanovať pred Úrad vlády? Či nebodaj sa tam zapáliť aby sa veci konečne pohli? Cítim neskutočný hnev, sklamanie a zúfalstvo. Štát sa pohráva s trpezlivosťou ľudí,“  upozorňuje Viktor Kláriš, ktorý stojí za reštauráciou Spirit v Nových Zámkoch.

Uverejnil používateľ sympl.food Piatok 23. októbra 2020

Veľkú príležitosť k ukončeniu tejto agónie pre gastro segment prináša zlepšujúca sa epidemiologická situácia. Práve teraz je čas upraviť  pravidlá a podmienky uvoľňovania obmedzení pre reštaurácie.

Online rezervácia

Jednou zo základných možností k ich skoršiemu otvoreniu je povinnosť rezervácie a registrácie hostí v reštauráciách. Vďaka nim bude možné manažovať maximálnu povolenú kapacitu návštev podnikov, a to podľa jasných pravidiel, ktoré budú merateľné a kontrolovateľné. Nové pravidlá dokážu prerozdeliť zákazníkov do presných časových blokov či zbierať o nich informácie a kontakty pre následné trasovanie.  

Chýba ti posedenie v podnikoch a baroch?

Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS oznámil, že momentálne finišujú novú platformu pre pomoc gastro sektoru. Aktivitu zastrešuje ZMOS, ktoré reprezentuje 95 % samospráv na Slovensku.

Významnou súčasťou projektu je aj Bookio – slovenský rezervačný systém, ktorý využívajú zvučné mená ako Jamie Oliver či Zdeněk Pohlreich. Pomocnú ruku v tomto smere podáva aj portál menučka.sk, ktorý združuje služby gastro prevádzok v celej krajine. Cieľom je skoršie otvorenie reštaurácií, na začiatok aspoň v obmedzených podmienkach. Online rezervačný systém bude pripravený ku dňu uvoľnenia opatrení.  

Uverejnil používateľ sympl.food Utorok 9. júna 2020

O tom, že tento projekt má veľkú šancu na úspech, svedčí aj efektívna spolupráca ZMOS a Bookio počas testovania. Práve tento rezervačný systém sa vo väčšine mobilných odberných miest na Slovensku dobre osvedčil.

„Vďaka inovatívnemu systému riadenia rezervácii, ktorý dokáže gastro prevádzkam automaticky spravovať rezervácie, je možné dodržiavať podobné pravidlá, ktoré zatiaľ vidíme v zahraničí. Takto je možné dodržiavať presné kapacitné podmienky v súvislosti s dodržiavaním vládnych opatrení a zároveň môže byť prevádzka súčinná ohľadom prípadného epidemiologického trasovania, keďže bude mať uložené všetky kontakty na hostí,“ povedal Jozef Žarnovičan zo spoločnosti Bookio.

Uverejnil používateľ Le Miam Streda 25. novembra 2020

Žarnovičan tiež konštatuje, že každá prevádzka vybavená týmto online systémom by  jednoducho realizovala stanovené podmienky bez ďalšej administratívnej záťaže. 

Rezervuješ si stôl

Projekt Bookio v spolupráci s portálom menucka.sk už pripravuje prehľad podnikov s online rezerváciou. Pre všetky gastro prevádzky na Slovensku ponúkajú profil na portáli menucka.sk a samotný rezervačný systém Bookio restaurant na nadchádzajúce leto ako pomoc bezplatne.

„Veríme, že práve jednoduchá možnosť rezervácií a splnené nové pravidlá pre uvoľnenie opatrení voči gastro prevádzkam umožnia skorší návrat hostí do reštaurácií, ktoré by tak mohli, aj keď za prísnych obmedzení a povinností, fungovať aspoň v obmedzenej prevádzke,“ hovorí Kamila Slaštanová, zakladateľka portálu Menučka.

Pripomína tiež, že v supermarketoch, obchodných centrách, kostoloch či MHD sa stretáva väčšie množstvo cudzích ľudí, ktorí sa navyše rôzne pohybujú v priestore. Taktiež sa v nich vystrieda oveľa viac ľudí, pričom dodržiavanie rozostupov a povinnosti nosiť respirátor sú často veľmi otázne.

Reštaurácie by sa podľa Slaštanovej mali otvoriť spoločne s ostatnými interiérmi, na začiatku s potrebnými obmedzeniami a povinnosťami. „Preto radi podporíme túto myšlienku a poskytneme záujemcom o online rezervácie priestor v prehľadnom zozname reštaurácií, kde sa bude dať rezervovať online,“ dopĺňa.

Uverejnil používateľ sympl.food Piatok 24. apríla 2020

Podmienka rezervácií sa objavuje aj v návrhoch iniciatívy 10 pre gastro pre bezpečné otváranie reštaurácií. Iniciatíva apeluje na kompetentných, aby umožnili gastro prevádzkam fungovať čím skôr, aspoň v obmedzených podmienkach.

Pripomínajú, že sa v nich dá dostatočne dbať na hygienické pravidlá a oveľa lepšie trasovať v porovnaní s inými priestormi. „Preto ako iniciatíva vítame možnosť online rezervácií, ktoré to podnikom môžu uľahčiť,” hovorí Viliam Pavlovský, majiteľ reštaurácie Sympl a zakladateľ iniciatívy 10 pre gastro. 

Odkaz vláde

Od vlády očakávajú rozumné uvoľňovanie opatrení s dôrazom na najskoršie fungovanie gastro prevádzok. Objasňujú pritom, že mnohé skutočne melú z posledného a každý deň sa rozhodujú, či to ešte zvládnu alebo dajú podnik do krachu.

Podnikatelia sa nechcú dostať do bodu, kedy budú ľudia musieť prísť o obľúbené prevádzky, ktoré často dotvárajú atmosféru miest, ulíc či turistických oblastí. Sú pritom ochotní sa zachrániť vlastnými silami, nakoľko kompenzácie štátu kvôli nemožnosti podnikať zlyhali.

Zdroje: ZMOS, 10pregastro.sk, menucka.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech