Dokáž, že si skutočný gastro cestovateľ. Spoznaj krajinu na základe jej národného jedla

  • Každá krajina má svoje národné jedlo
  • Haggis je jedlo, ktoré pripomína slovenské jaternice
  • Chačapuri by viacerí nazvali pizzou východu
žena stojí na rušnej ulici, stánok s jedlom
Unsplash/Thuyen Ngo, Guilherme Stecanella
  • Každá krajina má svoje národné jedlo
  • Haggis je jedlo, ktoré pripomína slovenské jaternice
  • Chačapuri by viacerí nazvali pizzou východu

Národné jedlo je kulinárska špecialita, ktorá je silne spojená s konkrétnou krajinou. Za národné ho pritom možno považovať z rôznych dôvodov. Prvý môže byť, že ingredienciou je základná potravina, ktorá je spájaná s danou krajinou, ako napríklad pre Slovensko je typická bryndza.

Ďalším môže byť zakotvenie v tradíciách. Napríklad, keď sa dané jedlo podáva počas rôznych sviatkov – pre USA je Deň vďakyvzdania spojený s pečeným moriakom. Aj samotná krajina sa môže rozhodnúť pre svoje národné jedlo, urobili tak napríklad Švajčiari, keď si zvolili za to ich fondue. 

Vieš si však poradiť s trošku viac netradičnými národnými jedlami a priradiť k nim tú správnu krajinu? 

Polievka z hovädzieho mäsa a zeleniny. Ktorá krajina sa spája s jedlom v hrnci, často servírovaným v dvoch chodoch - najprv vývar a potom tuhé prísady?

mäsová polievka World Atlas
Správne! Nesprávne!

Pot-au-feu je vo Francúzsku všeobecne uznávaným a oslavovaným druhom jedla. Pôvod pokrmu z duseného hovädzieho mäsa možno hľadať u francúzskeho kráľa Henricha IV., ktorý vládol v rokoch 1553 až 1610. Podľa jeho slov si všetci roľníci mali vedieť dovoliť kura v hrnci aspoň raz týždenne v nedeľu. Začal sa vytvárať zvyk variť jedlo s mäsom, z ktorého sa neskôr vyvinul pot-au-feu, ako ho poznáme dnes.

Guľky ovčích vnútorností pripomínajúce slovenskú hurky. Haggis je tradičné a zároveň národné jedlo pre?

Haggis Tasting Table
Správne! Nesprávne!

Historicky, keď lovci zabíjali, spotrebovali vnútornosti, ktoré išli ako prvé, pričom použili žalúdok očisteného zvieraťa ako vrecko na varenie. Mleté srdce, pečeň a pľúca sa pred varením zmiešajú s ovsenými vločkami, cibuľou, lojom a korením. V súčasnosti sa stále používajú prírodné črevá, ale čoraz bežnejšie sú syntetické.

Pochúťka v tvare loďky s poriadnou dávkou slaného syra či surového žĺtka. Chačapuri je typickým jedlom ktorej krajiny?

Chačapuri wolt.com
Správne! Nesprávne!

Chačapuri je typickým a národným jedlom Gruzínska. Pre Gruzíncov je táto pochúťka niečo podobné ako pre Talianov pizza. Ide o cesto, ktoré je v tvare loďky. Vnútri nájdeš už dnes rôzne variácie náplní a rôznych syrov ako feta či gouda. To pôvodné sa však skladá iba z gruzínskeho slaného syra. Môžeš však vyskúšať aj adžarskú verziu, kde je navrch pridané maslo a surový žĺtok.

Placka z mixu mletého mäsa so špecifickými koreninami. Pljeskavica je charakteristické jedlo pre ktorú z týchto krajín?

Pljeskavica TasteAtlas
Správne! Nesprávne!

Pljeskavica je srbské národné jedlo známe aj ako srbský hamburger. Je to plochá, okrúhla placka vyrobená z mletého hovädzieho, bravčového a teľacieho mäsa alebo z kombinácie týchto troch. S pridaním vybraných korenín ako sú paprika, soľ a korenie, a v niektorých prípadoch jemne nasekanej cibule a cesnaku. Ide o skutočnú pochúťku. Je veľmi ťažké pripraviť tú správnu pljeskavicu, lebo je skutočne náročné správne odhadnúť jednotlivé pomery korenín.

Toto jedlo je veľmi jednoduché, ide o zemiakovú kašu s prímesou ďalšej zeleniny. Ktorá krajina má ako národné jedlo takzvaný Stampott?

Stampott IamExpact
Správne! Nesprávne!

Stamppot je staré holandské jedlo. Vyrába sa zo zemiakovej kaše zmiešanej s jedným alebo viacerými druhmi zeleniny ako sú kel, mrkva, čakanka alebo kyslá kapusta. „Stamppot“ sa tradične podáva počas zimy a najlepšie si ho vychutnáš s „rookworst“. Čo je vlastne zaúdená klobáska, štruktúrou pripomínajúca párky.

Sarmale sú kapustné listy naplnené mletým mäsom a ryžou. Pre akú krajinu je to národné jedlo?

Sarmale TeaCake Travel
Správne! Nesprávne!

Jedno jedlo, ktoré nesmie chýbať pri žiadnej významnej rodinnej udalosti – Vianoce, Veľká noc, svadba. Sarmale je považované za rumunské národné jedlo. Možno ho opísať ako plnené kapustové rolky. Vyvážená zmes mletého mäsa (zvyčajne bravčového a hovädzieho, ale používa sa aj teľacie mäso) a ryže s kúskami tradičnej slaniny, nasekanou cibuľou a bylinkami (kôpor, petržlen, tymian) je obalená v kyslých bielych kapustových listoch (kyslá kapusta) a veľmi pomaly varená v hlinených nádobách v rúre, zaliata kapustovým nálevom, paradajkovou omáčkou s kúskami údeného mäsa alebo tradičnej slaniny a vetvičkami čerstvého tymianu alebo korením.

Suaasat je skutočne netradičné jedlo svojím zložením. Kde si túto polievku vieš objednať?

polievka Trails Unblazed
Správne! Nesprávne!

Suaasat je hustá polievka, ktorá odráža to, o čom bol život v Grónsku v minulosti. Ľudia sa tam snažili iba prežiť, a preto museli využiť mäso, ktoré bolo k dispozícii. Najčastejšie sa teda táto polievka skladala z mäsa z tuleňov. Áno, počuješ správne. Okrem tulenieho mäsa sa často pridávajú napríklad aj kosti z veľrýb alebo sobov. Na zahustenie sa používajú zemiaky, mrkva alebo dokonca ryža.

Pavlova torta je známa aj na Slovensku. Vieš však, ktorá krajina ju považuje za národné jedlo?

Pavlova Léo Roza
Správne! Nesprávne!

Pavlova je považovaná za národné jedlo Nového Zélandu. Ide vlastne o sladký dezert zo základu pusinky preliaty šľahačkou a plátkami čerstvého ovocia. Verí sa, že je pomenovaný na počesť ruskej baleríny Anny Pavlovej, ktorá krajinu navštívila v 20. rokoch 20. storočia.

U nás tiež známe ako krvavnice. Ktorá krajina sa pýši národným jedlom verivorst?

Verivorst Will fly for food
Správne! Nesprávne!

Preklad z estónčiny je doslovne krvavá klobása. Je to typické zimné jedlo, ktoré sa zvyčajne podáva počas vianočných sviatkov, keď sa spolu so zemiakmi a bravčovým mäsom opekajú kopy verivorstov. Klobása pozostáva z jačmeňa, cibule, nového korenia, majoránky a krvi. Všetky ingrediencie sú plnené do bravčového čreva a klobása je zvyčajne sprevádzaná maslom, kyslou smotanou a kyslou kapustou ako prílohami.

Ovocie menom ackee sa najčastejšie spája so slanou treskou. Pre ktorú krajinu je toto tradičné jedlo?

Ackee a slana treska First World Imports
Správne! Nesprávne!

Raggae, kriket a ackee so slanou treskou. Jamajka si pripísala toto jedlo, ktoré sa často podáva na raňajky ako národné jedlo. Ako sa však stalo jedlo, ktoré kombinuje ovocie z Ghany a tresku z Kanady akurát národným jedlom na opačnom konci sveta? Pravdepodobne bolo ovocie ackee dovezené v 18. storočí počas importu otrokov na lodiach zo západnej Afriky. Čo sa týka tresky, bola privážaná prevažne z Kanady namočená v sudoch so soľou. Jej chuť je preto veľmi jemná, mnohí hovoria, že oriešková. Textúrou sa ti úplne rozplynie na jazyku.

Dokáž, že si skutočný cestovateľ. Spoznáš tieto krajiny podľa ich národného jedla?
Si ukážkový gastro cestovateľ!

stopár v lese

V jedlách rôznych krajín máš skutočný prehľad. Žiaden druh jedla ťa na tvojich cestách nezaskočí.
Nemáš sa za čo hanbiť.

Lena v dave ludi

Vo svetovej kuchyni sa vyznáš, ale treba na tom ešte popracovať. Cestopisy a dokumenty sú skvelým zdrojom rôznych informácií o kultúrach a ich jedlách.
Tvoj výsledok hovorí o tom, že máš čo doháňať.

cestovanie

Tvoj výsledok je naozaj slabý. Nezúfaj, stále to môžeš všetko dobehnúť. Svet je otvorený každému, a preto ho skús preskúmať.

 

 

 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá