Dokáž, že si skutočný gastro maniak. Odhaľ obľúbené podniky Bratislavy

  • Myslíš si, že sa môžeš označiť za pravého gastro znalca?
  • V našom kvíze môžeš overiť tvoje vedomosti týkajúce sa reštaurácií či bistier
kvíz, jedlo
Instagram/shugetsusk, archív Startitup
  • Myslíš si, že sa môžeš označiť za pravého gastro znalca?
  • V našom kvíze môžeš overiť tvoje vedomosti týkajúce sa reštaurácií či bistier

Bratislavská gastro scéna po pandémii opäť rozkvitá. Na rozdiel od iných slovenských miest sa tu nemôžeme sťažovať na nedostatočný počet kvalitných podnikov.

Či už máš chuť na tradičnú slovenskú kuchyňu, Áziu či Ameriku, máš si z čoho vyberať. Každý z podnikov má za sebou aj jedinečný príbeh či menu, ktoré mu pridáva na výnimočnosti. Uhádneš názvy podnikov len podľa nápovedí? Predveď sa v našom kvíze.

Tento podnik sídli v pozostatkoch bývalého pivovaru Stein, pričom priestory tvorí technologická budova – kvasiareň. Vieš jeho názov?

Spilka beer & restaurant archív Roland Teöke
Správne! Nesprávne!

Spilka beer & restaurant na Legionárskej 8, je miesto, v ktorom ožíva pivná história. Je to vlastne prvá a zatiaľ jediná „tankovka“ pivovaru Svijany na Slovensku. Ide o koncept pivnej reštaurácie, ktorá má svoje špecifická najmä vďaka priestorom, v ktorých sa nachádza.Na jej stabilnom menu nájdeštradičnú Jókai fazuľovú polievku, burger s kuracími stehnami, čokoládovú ganache aj vyprážanú údenú parenicu.

Nenápadné japonské bistro ohromilo ľudí. Do Bratislavy priniesli pochúťku, akú na Slovensku nik nevarí. Vieš ako sa volá?

archív Nakagawa Shuhei
Správne! Nesprávne!

V bratislavskej Dúbravke na Agátovej ulici vyrástla nevšedná japonská reštaurácia Shugetsu. Ich špecialitou je pochúťka s názvom Tsukemen, ktorá by sa dala označiť aj za „obrátený ramen“. Nedostaneš ho totiž rovno v miske s vývarom. Rezance, vajce, mäso a všetko ostatné ti naservírujú separátne a do vývaru si ich pri jedení namáčaš sám, čo má ponúknuť nasýtenejšiu chuť jedla. Rezance si tu navyše denne vyrábajú z japonskej pšeničnej múky.

Najpredávanejším jedlom je tu pochúťka s názvom Full of cheddar burger, v ktorom je okrem 3 plátkov cheddaru a cheddarovej omáčky aj 170 gramov hovädzieho mäsa zo slovenského chovu. Vieš, kde toto jedlo nájdeš?

archív Lívia Áronová
Správne! Nesprávne!

Počul si už o nenápadnom street foode v Bratislave na Sedlárskej ulici? Mnoho ľudí o ňom nevie, no ak sem raz zablúdiš, zväčša sa veľmi rýchlo vrátiš. V okienku Sy Rajt si dáš tacos, burger a dokonca aj churros. Na svoje si prídu najmä gurmáni, ktorí vyžadujú poriadnu dávku syra v každej porcii.

Nič zdravé tu nehľadaj, majú aj vysmážané Oreo. Za projektom stojí zakladateľ Kaliforňana a jeho kamarát advokát. Vieš názov ich podniku?

archív Šimon
Správne! Nesprávne!

Šimon Smrtič je mladý gastropodnikateľ, ktorý do Bratislavy priniesol dnes už dobre známy street food Kaliforňan, inšpirovaný pestrosťou Kalifornie. Spolu s kamarátom a advokátom Petrom sa pustili aj do projektu na Jégeho 1 s názvom Spice Guys.

Toto bistro nájdeš v Ivanke pri Dunaji. Jeho zakladateľka priznala, že reštaurácie od nich kopírujú jedlá. Vieš jeho názov?

archív Michaela Weberová
Správne! Nesprávne!

Wasabi.stro prináša kúsok vyšperkovanej ázijskej kuchyne aj do Ivanky pri Dunaji. Jedlá v ponuke majitelia skladali výlučne podľa svojich chutí. Vybrať si teda môžeš z množstva rýb, karí, sushi a poké. Nechýba ani ramen a aktuálne aj fantastická chobotnica.

Lucia Thao Huong Šimeková a jej bratranec Dávid Thang Tran sa rozhodli predstaviť svoje kultúrne dedičstvo a kuchyňu Slovensku. Preto založili rodinný podnik PHOčkáreň a bistro, ktorého názov musíš uhádnuť.

Lucia Thao Huong Šimeková
Správne! Nesprávne!

Tvorcovia PHOčkárne predstavili novinku s názvom TUK TUK. Nachádza sa v bratislavskom Kauflande na Trnavskej ceste. Spoluzakladateľka Lucia Thao Huong Šimeková hovorí, že v nej zákazníci nájdu všetko, čo si dokážu pod pojmom ázijská gastronómia predstaviť. Na svoje si tu prídeš, aj keď si vegetarián alebo vegán. Zakladatelia konceptu sľubujú autentické chute z celej Ázie.

Obľúbené vegánske bistro od zakladateľa Fou Zoo nájdeš aj na Trnavskom mýte. Záujemcom dáva možnosť si otvoriť vlastnú prevádzku, v rámci špeciálneho franšízového programu. Vieš, o akú značku ide?

Foodstock Ľuboslav Blaho
Správne! Nesprávne!

Príbeh vegetariánskeho bistra Foodstock sa začal písať už v roku 2011, keď značka priniesla zákazníkom svoje gyozy – japonské pirôžky plnené zeleninou a preliate teriyaki omáčkou. Tie najskôr ponúkali na rôznych festivaloch a street food podujatiach, neskôr stavili na kamennú prevádzku v priestoroch bratislavskej Starej tržnice, ktorá tam úspešne funguje od roku 2017. Obľúbenú gyozu si už môžeš pohodlne vychutnať aj v prevádzke na Trnavskom mýte v Bratislave.

Naše hlavné mesto dostalo pan-ázijský gastro projekt, na ktorého čele je šéfkuchár Ram, ktorý sa môže pochváliť skúsenosťami z tých najlepších gastro prevádzok. Vieš, ako sa volá jeho bistro?

r2 Facebook
Správne! Nesprávne!

Bistro s názvom Ram’s na Továrenskej 4 rozšírilo svoje pôsobenie. Značka otvorila prevádzku na Bezručovej 5. Otvorené majú až do 22:00, takže stíhaš aj neskorú exotickú večeru. Ak by si mal ochutnať len jedno jedlo, na začiatok sa určite bude hodiť ich Nasi Goreng. Ide o špecialitu, s ktorou musel prísť do kontaktu každý človek, ktorý navštívil napríklad indonézsky ostrov Bali.

Jedlo si priamo v reštaurácii objednáš cez aplikáciu. Dobre sa tu naješ aj s intoleranciami. Uhádneš jej názov?

Startitup
Správne! Nesprávne!

Reštaurácia Bite&Byte na Plynárenskej 3E je podľa slov zakladateľov unikátna v holistickom prístupe k ponuke a tvorbe toho, čo si tu zákazník môže objednať. Zameriavajú sa na ľudí s rôznymi intoleranciami, ako je napríklad histamínová a fodmap, ale riešia aj zákazníkov s preferenciami stravovania a diétami. Zásadná informácia je však najmä tá, že jedlo si tu objednávaš prostredníctvom mobilnej aplikácie, ktorú si sami vytvorili a ukazuje ti presné nutričné a kalorické hodnoty každého pokrmu.

Podnikateľ a šéfkuchár Xiaohai Ying je absolventom vyhľadávanej Ramen akadémie v Japonsku Jeho skúsenosti sa rozhodol zúročiť na Slovensku, kde si otvoril vyhľadávané bistro. Vieš jeho názov?

ki Xiaohai Ying
Správne! Nesprávne!

Tím bistra Kinka Ramen na Pribinovej je presvedčený, že práve z ich kuchyne vychádza ten najlepší vývar v meste. Zakladateľom tejto prevádzky je skúsený šéfkuchár Xiaohai, ktorý žil v Japonsku viac ako 10 rokov. Dlhých 15 rokov pôsobil práve v gastro biznise.

KVÍZ: Si skutočný gastro maniak? Spoznáš obľúbené podniky Bratislavy
Slušné, ale ešte je čo dobiehať.
V lokálnej gastronómii si celkom doma, ale ešte je čo dobiehať.
Je čo dobiehať
Ponor sa do sveta lokálnej gastronómie a rozšír svoj prehľad.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá