Ako vyzerá dobre načapované pivo? Celý život ti ho možno čapovali nesprávne

  • Správny výčapník musí svoje remeslo poznať dobre. Nejde len o čapovanie, no tiež o starostlivosť o trubice či uskladnenie samotného piva
  • Majster výčapu Ľubo Meško pôsobí vo svojej profesii už 20 rokov a pivo ti načapuje naozaj špičkovo
StartitUp/Natália Jabůrková
  • Správny výčapník musí svoje remeslo poznať dobre. Nejde len o čapovanie, no tiež o starostlivosť o trubice či uskladnenie samotného piva
  • Majster výčapu Ľubo Meško pôsobí vo svojej profesii už 20 rokov a pivo ti načapuje naozaj špičkovo

Srdcovka Reduta, podnik v centre Bratislavy, osloví návštevníka už na prvý pohľad. Otvorený, veľký priestor a čisté línie krásne dopĺňajú svetlý a priateľský interiér, ktorý navodzuje útulnú atmosféru a pocit dôvery. V tomto podniku je všetko ako na dlani a pred očami hostí nič neskrýva ani samotný bar. Kvalitné priestory sú vytvorené ako pre nefajčiarov, tak aj pre fajčiarov, ktorí si tu nájdu svoj kútik s kvalitným odsávaním.

Všetko sa tu však točí okolo samotného piva, pričom jednotkou tu je, samozrejme, Gambrinus. Srdcovka skrýva tých najskúsenejších pivárov v Česko-Slovensku. Myslíš si, že by si dokázal rozoznať obyčajné pivo od toho, ktoré by ti podal špičkový pivár?

Atmosféra od srdca

Srdcovka pôsobí, ako ideálne miesto pre príjemné posedenia s priateľmi a to bez ohľadu na príležitosť. Poteší, ak si potrebuješ zájsť „na jedno, alebo na večeru či premietanie dôležitého športového zápasu.

Za spokojnosťou zákazníka stojí predovšetkým výborná obsluha. Tú má na starosti hlavný čašník Adrián Sitár, ktorý si Srdcovku vybral vďaka kvalite, prostrediu, ale aj kvôli férovému prístupu nielen k hosťom, ale aj k zamestnancom. „Súčasťou tímu som od začiatku s tým, že najprv ma veľmi oslovil koncept.

Najlepší pivný zážitok ti dopraje len skutočný expert. Pivo zďaleka nie je len o prísadách.

Profesionalita je tu na prvom mieste a dovolím si tvrdiť, že v súčasnosti ponúkame v Bratislave najlepšie služby,“ vysvetlil pre StartItUp Adrián. Jeho slová potvrdzuje fantastické hodnotenie napríklad aj na Trip Advisore, kde si stabilne drží 4,5 hviezdy z 5-tich.

StartitUp/Natália Jabůrková
zdroj: StartitUp/Natália Jabůrková

Za barom stoja legendy

O najvyššiu možnú kvalitu piva sa v Srdcovke starajú školení majstri, ktorí nielen, že pivo milujú, ale mu aj rozumejú. V Srdcovke si tak môžeš dopriať ochutnávky a prevedenia, ktoré by si inde hľadal len ťažko. Špičkové čapovanie tak nesmie chýbať.

K takým patrí aj Majster výčapu Ľubo Meško, ktorý v gastronómii pôsobí už 20 rokov a podarilo sa mu získať aj prestížne zlato v pivárskej súťaži. Ľubo ako Gambrinus Majster dokazuje, že pivo zďaleka nie je len o prísadách. Skvelý pivár musí vedieť nielen dobre čapovať, no tiež sa o zlatistý mok starať, čistiť rúrky a nájsť správny spôsob chladenia – skrátka všetko, čo sa naučíš v Škole čapovania. Najlepší pivný zážitok ti dopraje len skutočný expert.

Aby sa k zákazníkovi dostalo pivo načapované na 100 %, musia niektorí pivári trénovať aj niekoľko mesiacov – niekedy pritom zvládajú aj stovku pív denne. Vo väčšine podnikov tak nemajú potrebné skúsenosti a prax na to, aby sa mohli nazývať pivnými majstrami. A žiadne podvádzanie – pivo musí byť načapované na jedenkrát a ak pivár napríklad čapuje viac pív naraz po častiach, podľa Ľuba jednoducho treskni dverami a odíď.

Majster výčapu musí navyše ovládať slepú degustáciu pív, vedieť dokázať znalosti o pive, ale aj spĺňať náročné hygienické požiadavky. Len tak dokáže načapovať pivo dokonale Víťazstvo v tejto súťaži má pre Ľuba veľký význam. „Budem ďalej pracovať na tom, aby bolo pivo v dokonalom stave a správne načapované. Beriem to ako obrovský úspech a zároveň záväzok,“ vraví čerstvý Majster výčapu.

Ľubovou „srdcovkou“ je plzenský štýl čapovania a k srdcu mu prirástli aj dokonalá hladinka či šnyt. Zároveň však tvrdí, že kvalitného výčapníka nerobí len dobre načapované pivo. „Starostlivosť o pivo na čo najvyššej možnej úrovni je samozrejmosť. Správny výčapník musí byť komunikatívny a dobre poznať svoje remeslo. Musí vedieť, čo predáva a poriadne to odprezentovať, “ vyjadril sa Ľubo, ktorý vysvetlil, že na chuť piva majú vplyv nielen rúrky, ale aj nečistota pohára.

Od prvého dňa sa snažíme udržiavať profesionálny prístup, nielen čo sa týka piva, ale aj jedál a prístupu k hosťom.

Návštevníkov Srdcovky v prvom rade poteší pivo Gambrinus, ktoré je už 150 rokov výsledkom obrovského úsilia sládkov zachovávajúcich tradičný recept po celé celé generácie. Ležiaku dodávajú pôvodnú chuť a arómu.

Tankový Gambrinus Nepasterizovaná 10 si drží kvalitu vďaka tradičným výrobným postupom a použitiu kvalitných českých ingrediencií, vďaka čomu má aj ochrannú známku České pivo. Zárukou kvality je aj výčapný kohút Nostalgia, ktorým sa iné podniky chváliť nemôžu.

StartitUp/Natália Jabůrková
zdroj: StartitUp/Natália Jabůrková

Práve kvalitne zvládnuté remeslo výčapníka a dôkladná starostlivosť o pivo zaručujú výnimočný pivný zážitok a tiež to, že sa ľudia do prevádzky radi vracajú. Vybojovať si víťazstvo však vôbec nebolo jednoduché. Okrem silnej konkurencie čakal výčapníkov celý rad úloh. Odborná porota prísne kontrolovala, ako súťažiaci dokážu komunikovať s hosťami, či majú dostatočné vedomosti z oblasti výroby, skladovania a histórie piva, no uspieť museli aj v slepej degustácii či v rôznych štýloch čapovania v stanovenom časovom limite.

Rozhodli sme sa jedálny lístok radikálne zúžiť, nakoľko našim cieľom bola prvotriedna kvalita a menšia záťaž kuchyne.

Základom je lokálna poctivosť

Srdcovka neponúka len pivné zážitky, ale poteší aj gurmánov, ktorí si potrpia na kvalitné a poctivé jedlo. Základom tradičnej prešporskej kuchyne sú prvotriedne suroviny, ktoré pochádzajú z lokálnych fariem. Jedálny lístok Srdcovka pred časom zmenila a rozhodla sa pre opačný prístup než väčšina prevádzok. Srdcovka ponúka jedlá, ktorým nechýba kreativita, ako napríklad tatársky biftek zaúdený vo whiskey.

StartitUp/Natália Jabůrková
zdroj: StartitUp/Natália Jabůrková

„Rozhodli sme sa jedálny lístok radikálne zúžiť, nakoľko našim cieľom bol prvotriedna kvalita a menšia záťaž kuchyne. Zároveň sme chceli mať jedlá, ktoré si vyrábame doma. Nedá mi nespomenúť bryndzové halušky alebo nakladaný hermelín. Ponúkame aj zaujímavé denné menu, ktorý dodržiavame na týždennej báze. Zverejňujeme ho každú nedeľu večer na našom webe a Facebooku,“ vyjadril sa manažér prevádzky Lukáš Bednarič.

StartitUp/Natália Jabůrková
zdroj: StartitUp/Natália Jabůrková

Srdcovka patrí k miestam, akých je v Bratislave málo, preto ho rozhodne bež skontrolovať. Odporúčame pivnú degustáciu, rôzne štýly čapovania. K výbornému pivu vyskúšajte rebrá, burger alebo domácu tlačenku. Dobrú chuť, na zdravie a nezabudni pri pive používať zdravý rozum.

Najnovšie video