Dokonalá rekonštrukcia bratislavského bytu z 50. rokov ponúka okúzlujúci priestor pre veľkú rodinu

  • Slovenskí architekti z ateliéru Kilo / Honč majú za sebou netradičnú rekonštrukciu historického bytu na Súťažnej ulici
  • Výsledkom je perfektný byt s množstvom svetla a veľkorysým priestorom pre všetkých členov veľkej rodiny
 srcset
Matej Hakár
  • Slovenskí architekti z ateliéru Kilo / Honč majú za sebou netradičnú rekonštrukciu historického bytu na Súťažnej ulici
  • Výsledkom je perfektný byt s množstvom svetla a veľkorysým priestorom pre všetkých členov veľkej rodiny

Tento neobyčajný  podkrovný byt sa nachádza v jednej z najvyhľadávanejších mestských častí Bratislavy vybudovanej v 50. rokoch minulého storočia pod názvom 500 bytov. 

Táto štvrť predstavuje najstaršiu sídliskovú časť v Bratislave, ktorá bola vybudovaná po druhej svetovej vojne ako reakcia na masívny príval obyvateľstva do hlavného mesta. 

zdroj: Matej Hakár

zdroj: Matej Hakár

Stala sa atraktívnou najmä pre mladé rodiny. Bratislava od toho času prešla silnou urbanizáciou a lokalita sa dostáva do užšieho centra mesta. Stáva sa veľmi atraktívnou a jedinečnou.

Architekti zo štúdia Kilo / Honč objasňujú, že pod vplyvom neustále rastúceho záujmu o bývanie sa pôvodne neobytná povala týchto charakteristických trojpodlažných domov začala rekonštruovať. To sa dialo najmä v 90. rokoch a viedlo to  k vzniku podkrovných bytov.

zdroj: Matej Hakár

Pôvodný stav bytu po rokoch používania nezodpovedal potrebám rodiny. Prebehli drobné no dôležité úpravy. Cieľom bolo dosiahnuť Maximálne využitie priestoru, otvorenosť, nové veľkorysé úložné priestory. 

„Denná zóna bytu musí fungovať pre veľkú 5-člennú rodinu. Funkčno-prevádzkové členenie priestoru určuje mobiliár, nie priečky. Ten celkový priestor definuje, rozdeľuje no zároveň mu dodáva ucelený charakter. Obývačka, kuchyňa, jedáleň, herňa, čitáreň i hudobná miestnosť. Všetko jeden multifunkčný priestor – veľký, modifikovateľný a transparentný,“ hovoria autori projektu.

zdroj: Matej Hakár

„Nosným dispozičným prvkom je nové usporiadanie kuchyne, ktoré je aktívne prepojené s obývačkou prostredníctvom obojsmerne riešenej modulárnej sofy. Keďže v päťčlennej rodine sa pomerne dosť varí, je to naozaj ústredný komunikačný priestor pre všetkých členov,“ vysvetľujú architekti z ateliéru Kilo / Honč.

zdroj: Matej Hakár

zdroj: Matej Hakár

V rámci stavebných úprav architekti zrušili technickú miestnosť s kotlom, ktorá už neplnila svoju funkciu a nahradila ju vysoká kuchynská zostava, do ktorej integrovali aj nový kotol. 

zdroj: Matej Hakár

Zrušil sa nepoužívaný komín s krbovou vložkou a priestor sa tak zväčšil do hĺbky o ďalších 60 centimetrov. V predsieni sa posunuli stavebné otvory tak, aby vznikol nový úložný priestor a v neposlednom rade sa odstránil sadrokartónový podhľad. Architekti otvorili priestor a ukázali konštrukciu krovu. Sami tvrdia, že tento priestor je hlavne o ľuďoch, o ich vzťahoch a príbehu spoločného žitia.


Informácie o projekte:

Názov projektu: Byt Súťažná

Názov ateliéru: Kilo / Honč

Rok realizácie: 2020

Výmera: 67,2 m2

Lokalita: Bratislava, SVK

Architekti: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

Fotograf: Matej Hakár

Zdroj: Kilo / Honč

Najnovšie video