Dom na stračej nôžke ťa v momente prenesie do sveta fantázie

  • Rodinný dom v strmom svahu s panoramatickým výhľadom do sadu. Koncept reaguje na orientáciu a svahovatosť pozemku a rešpektuje pôvodnú záhradu. Projekt je nominovaný na Mies Van Der Rohe Award 2017 za Českú republiku.
sad
  • Rodinný dom v strmom svahu s panoramatickým výhľadom do sadu. Koncept reaguje na orientáciu a svahovatosť pozemku a rešpektuje pôvodnú záhradu. Projekt je nominovaný na Mies Van Der Rohe Award 2017 za Českú republiku.

Veľmi radi predstavujeme diela, ktoré sa odlišujú od bežnej produkcie. Kde „inakosť“ nie je samoúčelnou formálnou demonštráciou. Kde riešenie má svoje silné vnútorné príčiny, východiská a zdôvodnenia. Kde idea má má vo výsledku aj zodpovedajúce matriálne zhmotnenie. Dom, ktorý prezentujeme dnes určite zaujme. Je na prvý pohľad prekvapujúci, čudný, ale v konečnom dôsledku presvedčivý. Vidno že je to autorská výpoveď silnej osobnosti.

„Na severním svažitém pozemku, odkud je pěkný výhled do údolí, se v současné době nachází šest vzrostlých stromů. Navržená stavba rodinného domu se snaží svým malým objemem i charakterem mezi tyto stromy začlenit. Ve zkratce by se tedy dal koncept označit jako „dům v sadu“. Kromě vlivu zahrady měla výrazný podíl na tvar a dispoziční řešení také orientace a svažitost pozemku. Pohled z obývacího pokoje je směrován do údolí k potoku Rokytka, další pokoje jsou orientovány na východ a jih. Díky vrchnímu světlíku získává obývací pokoj, situovaný severně, také jižní osvětlení. Půdorys stavby vychází z kruhu, jenž na jižní straně přechází do podoby dvou čtverců. V nich jsou situovány ložnice, kuchyň a sociální zázemí stavby. Dům je navržen jako dřevostavba se železobetonovým založením, které je v prudkém svahu minimalizováno pouze na betonovou nohu. Vzhledem k obtížným podmínkám by klasické zakládání většího objemu bylo finančně náročnější. Ocelová lávka staticky spolupůsobí a vytváří zavětrování konstrukce. Dřevěná konstrukce se kompletně celá připravovala v počítači. Trámky se před realizací přesně vyřezávaly na 3D frézce a na stavbě se konstrukce už jen vyskládala jako stavebnice. Nepravidelný tvar stavby je rozložen do rovinných trojúhelníkových ploch, které zajišťují statickou tuhost dřevěné konstrukce, a zároveň umožnily i vložení březových překližkových desek. V interiéru je dřevěná konstrukce přiznána, z venkovní strany je stavba zateplena polyuretanem s vrchním ochranným nástřikem proti vodě,“ opisuje projekt Jan Šépka.

Foto: Tomáš Malý

„Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk.“

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Schéma koncepcie

Schéma koncepcie

Pôdorys stavby vychádza z kruhu, ktorý na južnej strane prechádza do podoby dvoch štvorcov. V nich sú situované izby, kuchyňa a hygienické zázemie stavby. Zvolená koncepcia umožnila vyriešiť dispozíciu tak, že je na severnej strane umiestnená obývacia izba s jedálňou na výšku dvoch podlaží. Na južnej strane sú izby, kuchyňa, sociálne zázemie a vstup do objektu. Parkovanie zabezpečuje samostatná stavba umiestnená na severnej strane pozemku.

Dom je navrhnutý ako drevostavba, ktorá je založená na betónovej podnoži. V prudkom svahu by klasické zakladanie väčšieho objemu bolo drahšie ako zvolené riešenie. Dom je malý, so železobetónovou nohou navyše staticky spolupôsobí ako zavetrovanie prístupová lávka. Nosná drevená konštrukcia je v interiéri priznaná. Z vonkajšej strany je stavba zateplená polyuretánom.

Rez

Rez

Trámová drevenú konštrukciu tvoria prvky vyrezávané na 3D frézke. Medzi trámy je z vonkajšej strany priskrutkovaná preglejka hrúbky 18 mm. Na túto vrstvu sa nastriekala polyuretánová tepelná izolácia. Toto riešenie je lacné a má dobré tepelnoizolačné vlastnosti. Vodeodolnosť povrchu je zabezpečená akrylátovou vrstvou.

Model

Model

Model

Model

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

V interiéri je priznaná nosná trámová konštrukcia a preglejkové dosky.

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Foto: Tomáš Malý

Grafika

GrafikaAutor: Jan Šépka

Grafika

GrafikaAutor: Jan Šépka

Grafika

GrafikaAutor: Jan Šépka

Schéma konštrikcie

Schéma konštrikcie

Montáž

Montáž

Podklady: Jan Šépka, Šépka architekti, zdroj: archinfo.sk, zdroj titulnej foto: Tomáš Malý

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech