Dom v lome je spojením luxusu, prírody a minimalizmu

  • Aj štvorec môže byť organický
  • Aj vážna práca môže byť hrou
  • Aj lom po ťažbe môže byť krásnou záhradou
collagewedwd
Tomáš Rasl
  • Aj štvorec môže byť organický
  • Aj vážna práca môže byť hrou
  • Aj lom po ťažbe môže byť krásnou záhradou

Dom v členitom teréne lomu ťaží maximum zo svojho okolia. Z jednej strany ukrytý za stromami, z druhej chránený vodou a strmými brehmi.

Miestom experimentu s prototypom rodinného domu sa stal bývalý žulový lom v pri obci Kamenná Lhota na pomedzí Čiech a Moravy. Cieľom bolo overiť konštrukčné, typologické a užívateľské vlastnosti domu.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk

Dom stojaci na hrane skaly nad jazerom sa nedotkol okolitej zelene, naplno zhodnocuje výhľad na vodnú hladinu a umožňuje prístup na lúku uprostred lesa. Jednoduchá kubická hmota 15x15x4m ukrýva zložitejšie formovaný interiér. Organicky tvarovaný labyrint vnútorného obytného priestoru umožňuje lepšie preslnenie a presvetlenie, výhľady a priehľady z hĺbky dispozície.

Objekt nie je klasicky založený. Oceľový montovaný roznášací rošt je osadený na žulové bloky – zvyšky ťažobnej aktivity v lome. Na rošte potom stojí stĺpiková drevená konštrukcia domu typu „two-by-four“.


Prototyp rodinného domu dôsledne rešpektuje  duch miesta. Prírodné prvky sa objavujú nielen vo forme žulových blokov či drevenej konštrukcie, ale aj na ďaľších miestach. Strop je z drevených zbíjaných väzníkov, vrchnú vrstvu plochej strechy tvorí extenzívna zeleň, odvetraná fasáda je vyhotovená drevených hranolov. Špecifickým prvkom je veľké posuvné zasklenie, ktoré umožňuje prepojiť obytný priestor s vonkajšou terasou na lúke.

Orientácia a vnútorné usporiadanie domu umožňujú využívať všetky časti pozemku – po širokých drevených schodoch sa schádza na severozápadnú terasu v tieni stromov, ktorá je príjemná najmä v lete.

Monochromatická farebnosť interiéru vytvára neutrálny rámec pre výhľady do exteriéru. Zrkadliaca sa hladina jazera a neustále sa meniaca farebnosť lesa poskytujú obyvateľom dostatok farebných podnetov. Nielen steny a podlaha, ale aj zariadenie je vo veľkej väčšine biele. Napriek tomu dom rozhodne nepôsobí sterilne. Organická vnútorná kompozícia a všadeprítomný kontakt s prírodou nenudia. Originálnym prvkom v interiéri je zapustený oddychový ostrov.

Podklady: A69 architekti, zdroj: archinfo.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech