Doma ich má 90 % Slovákov. 3 potraviny za pár eur chránia pred rakovinou a sú kľúčom k dlhovekosti
- Niektoré potraviny ti môžu pomôcť znížiť riziko rakoviny či srdcových chorôb
- Stačí ich správne kombinovať a zaradiť do denného jedálnička
- Niektoré potraviny ti môžu pomôcť znížiť riziko rakoviny či srdcových chorôb
- Stačí ich správne kombinovať a zaradiť do denného jedálnička
Zdravšie stravovanie nemusí byť veda. Niekedy stačí otvoriť špajzu alebo chladničku a zamerať sa na potraviny, ktoré ti môžu výrazne pomôcť zlepšiť zdravie.
Jednou z najúčinnejších skupín látok v boji za pevné zdravie sú flavonoidy – prirodzené zlúčeniny rastlinného pôvodu, ktoré sa bežne nachádzajú v potravinách ako čaje, bobuľové ovocie, jablká, pomaranče, horká čokoláda či dokonca červené víno.
Prečo sú flavonoidy výhodné pre zdravie?
Flavonoidy si v posledných rokoch získavajú pozornosť odborníkov nielen pre svoje protizápalové účinky, ale aj pre schopnosť znížiť riziko nadváhy, cukrovky 2. typu a srdcovo-cievnych ochorení. Najnovšie výskumy však ukazujú, že dôležité nie je len to, koľko flavonoidov prijímaš, ale aj z akých zdrojov pochádzajú.
Výskumníci sledovali vyše 124-tisíc dospelých v Británii a zistili, že tí, ktorí mali najpestrejší príjem flavonoidov, sa tešili nižšiemu riziku predčasného úmrtia a chronických chorôb.

Podľa nutričnej expertky Aedín Cassidy z Queen’s University v Belfaste má kombinovanie rôznych zdrojov flavonoidov silnejší účinok než ich príjem z jedného či dvoch druhov potravín. Inak povedané, nestačí piť len zelený čaj – oveľa viac pre seba urobíš, keď ho doplníš o ovocie, zeleninu či čokoládu s vysokým obsahom kakaa.
Prínosy pestrej stravy sa ukázali najmä pri tých účastníkoch štúdie, ktorí konzumovali najviac rôznych druhov potravín s obsahom flavonoidov – až 19 typov denne.
TOP 3 potraviny
Flavonoidy sa nachádzajú vo viacerých potravinách, vybrali sme top 3 potraviny, ktoré by si mal zaradiť do svojho jedálnička. Sú to zelený čaj, horká čokoláda a bobuľové ovocie, napríklad čučoriedky.
Benefitov pitia zeleného čaju je naozaj veľa. Ak si dopraješ zelený čaj denne, podľa Harvard Chan School podporuješ zdravie svojich zubov. Zrýchľuješ aj svoj metabolizmus, keďže tento nápoj má pozitívny vplyv na chudnutie. Navyše podľa portálu Healthline je zelený čaj kľúč k dlhovekosti, preto by si mal zaradiť aspoň jednu šálku denne do svojej dennej rutiny.
Pozitívny vplyv na tvoje zdravie má aj horká čokoláda. O čokoláde je všeobecne známe, že vplýva na dobrú náladu. Zlúčeniny obsiahnuté v kakaových bôboch, ktoré sú spojené so znížením stresu a úzkosti, patria však pod tzv. polyfenoly.
Podľa vedcov je konzumácia čokolády s vysokým obsahom polyfenolov prospešná, keďže zvyšuje hladinu „dobrého cholesterolu“, a to bez prírastku hmotnosti.
V neposlednom rade by si mal do jedálnička zaradiť aj bobuľové ovocie. Super potravinou pri podpore dlhovekosti sú čučoriedky. Ako píše portál Healthline, toto ovocie znižuje poškodenie DNA, čo môže pomôcť chrániť pred starnutím a rakovinou.
Okrem toho čučoriedky znižujú krvný tlak, zvyšujú mozgové funkcie a zlepšujú pamäť. Doplnky stravy s čučoriedkami môžu tiež zmierniť poškodenie, minimalizovať bolesť a znížiť svalový výkon. V štúdii z roku 2018 vedci zistili, že čučoriedky zlepšujú výkon pri cvičení, avšak na presné potvrdenie účinkov čučoriedok pre túto oblasť sú potrebné ďalšie výskumy.
Ktoré potraviny sú bohaté na flavonoidy?
Ak chceš tieto látky zaradiť do svojej stravy a podporiť svoje zdravie, zameraj sa na tieto potraviny:
- čierny a zelený čaj,
- bobuľové ovocie – napríklad čučoriedky,
- jablká a hrozno,
- citrusy – pomaranče, grep,
- horká čokoláda (ideálne s obsahom kakaa nad 70 %),
- červené víno – v primeranom množstve.
Tieto potraviny môžu mať pozitívny vplyv nielen na zdravie srdca, ale aj na prevenciu niektorých typov rakoviny a neurodegeneratívnych ochorení, ako je Parkinsonova choroba, informuje Science Alert.
Čítaj viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: Healthline, Nature Food, Science Alert, Harvard Chan School, Healthline, Wiley Online Library, National Library of Medicine