Domy „z cukru“ sú budúcnosť. Revolučný cukrobetón je lacný a ekologický

  • Tehly z cukru môžu podľa výskumníkov nahradiť betón či iné materiály
  • Dokonca sú lacnejšie a šetrnejšie k životnému prostrediu
Na snímke je ukážka tehly z cukru
Ilustračné foto, X/Tom Copley, Canva/baianling
  • Tehly z cukru môžu podľa výskumníkov nahradiť betón či iné materiály
  • Dokonca sú lacnejšie a šetrnejšie k životnému prostrediu

Tehly z cukru sú inovatívnym objavom, ktorý sa podaril výskumníkom z University of East London (UEL). Ponúkajú konštrukčné riešenia pre aplikácie v reálnom svete, využívajúc biologický odpad ako hlavný zdroj.

Uvedený projekt dostal názov Sugarcrete. Prvýkrát ho verejnosti ohlásili vlani v máji a bol vyvinutý prostredníctvom partnerstva medzi UEL a britskou firmou Tate & Lyle Sugars. 

Sugarcrete dokonca nedávno získal aj medzinárodné ocenenie Climate Positive Award. Ekologický stavebný materiál tvorí bagasa (odpad z vláknitých stoniek cukrovej trstiny) v kombinácii s patentovanými spojivami na minerálnej báze. 

Ako uvádza portál New Atlas, táto zmes sa stlačí a nechá vytvrdnúť, výsledkom čoho sú vysoko pevné bloky, ktoré možno použiť namiesto tradičných hlinených alebo betónových tehál.

Univerzita tvrdí, že cukrové tehly dokážu tvrdnúť oveľa rýchlejšie ako betón (jeden týždeň v porovnaní so štyrmi), vážia štvrtinu až jednu pätinu menej a na ich výrobu nepotrebujeme veľkú sumu finančných prostriedkov.

Táto informácia má veľkú váhu obzvlášť pre regióny, v ktorých sa pestuje cukrová trstina. Namiesto toho, aby farmári odpad iba vysypali na skládky, môžu bagasu predať miestnym spoločnostiam, ktoré ju použijú na výrobu cukrobetónu.

Tehly z cukru šetria aj životné prostredie

Upcyklácia bagasy by mohla pomôcť pri vývoji miestnych stavebných riešení pre komunity vyrábajúce cukor na globálnom juhu, kde sa stavebné materiály často dovážajú, majú nízku environmentálnu výkonnosť, majú vysoké náklady a uhlíkovú stopu.

Testovanie prototypov uskutočnené v laboratóriách UEL ukazuje, že Sugarcrete môže ponúknuť alternatívu k betónovým doskám, pričom poukazuje na príkladné environmentálne výhody, a to vrátane emisií uhlíka 20-krát nižších ako pri tradičnom betóne.

Cukrový betón už demonštrovali v rámci prototypových modulárnych podlahových dosiek. Zaťaženie v nich rozložili po celej konštrukcii, a to prostredníctvom spojení medzi blokmi. Aj keď bolo použitých niekoľko oceľových výstuží, dosky Sugarcrete využívajú až o 90 % menej ocele ako betónové dosky, pri ktorom je väčšia pravdepodobnosť prasknutia pod tlakom.

Koncom minulého roka na konferencii OSN o zmene klímy environmentálna skupina Green Cross UK zvolila cukrové tehly Sugarcrete za víťaza sekcie obehového hospodárstva v súťaži Climate Positive Awards. Ocenenia vyzdvihujú iniciatívy, ktoré sa zaoberajú klimatickými zmenami. Sekcia obehového hospodárstva sa zameriava konkrétne na projekty, ktoré znižujú odpad opätovným použitím už existujúcich materiálov.

Partneri projektu začali s identifikáciou lokalít, v ktorých sa vyrába cukor. Plánujú totiž ďalšie testovanie v spolupráci s miestnymi mimovládnymi organizáciami. Kľúčom výskumu je vyvinúť technológiu a výsledok výroby, ktorý využíva biologický odpad z cukrovej trstiny.

Cukrová trstina je podľa objemu produkcie najväčšia plodina na svete. Jej spracovanie na výrobu cukru tak vytvára dostatok produktov, ktoré úplne nahradia vysoko energeticky náročné stavebné systémy, ako je „klasický“ betón alebo tehla. 

Zdroje: University of East London, New Atlas, YouTube/University of East London

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá