DRU tyčinky majú viac ako 40-ročnú tradíciu, receptúru pozná len pár vyvolených. Ročne sa zjedia stovky ton

  • Ich výroba začala v roku 1969
  • Konkrétnu receptúru pozná len pár zamestnancov
  • Ročne ich vyrobia stovky ton
pjimage (8)
Youtube/Adam Ďurica - Láska-Veda, Dru
  • Ich výroba začala v roku 1969
  • Konkrétnu receptúru pozná len pár zamestnancov
  • Ročne ich vyrobia stovky ton

Každý z nás ich pozná. Sprevádzajú nás od detstva, boli s nami na oslavách, figurovali ako dokonalé občerstvenie pri filme. Reč je o legendárnych DRU tyčinkách, ktoré ku nám neodmysliteľne patria už viac ako 40 rokov. 

Vieš si predstaviť, že by tieto tyčinky chutili inak? Čo tak tyčinky s hubovou alebo slimákovou príchuťou. Nepredstaviteľné? Ako uvádza HN Televízia, aj takto mohli pokojne vyzerať pôvodné slané tyčinky.

zdroj: DRU, a.s.

Výkup húb či predaj čaju

V roku 1969 bol založený Družstevný veľkoobchodný podnik (DVP), ktorý sa venoval predaju čaju či výkupu húb a slimákov na export. Aj takéto boli začiatky populárnej Slovenskej značky. Neskôr, ako sa píše na oficiálnej stránke výrobcu, bol DVP v roku 1991 pretransformovaný na Družstevný obchodný a výrobný podnik, a.s. (DOVP, a.s.).

Jeho vedľajšou činnosťou bola výroba sladkých a slaných trvanlivých pečív pod značkou „DRU“. Boli to práve slané tyčinky, s ktorými sa dodnes stretávame. Ak si však myslíš, že šlo len o ich slanú verziu, mýliš sa. Firma vyrábala aj sladké DRU rezy, ktoré mali orieškovú príchuť, takisto ako aj DRU trubičky poliate čokoládou. Dokonca rozšírili svoju výrobu o nečokoládové orieškové trubičky či výrobou zmrzlinových kornútkov.

zdroj: DRU, a.s.

Po roku 1989 zmenila firma viackrát názov, no ich vlastnícka štruktúra sa nezmenila. Ako píšu Aktuality, podnik na rozdiel od ostatných nebol privatizovaný a zachovali si v ňom vplyv práve družstevníci z Coop Jednota.

Špeciálny dohľad

Zvolen, Lipany, Hodejov a Galanta. Čo mali tieto štyri miesta spoločné? Práve tam sa po roku 1995 presunula produkcia tyčiniek a výroba nových druhov či príchutí. Presne vtedy vznikli sezamové a grahamové tyčinky, rodinné balenia rezov a pracovalo sa na novom dizajne známych výrobkov.

V roku 2005 DRU sústredila svoje tri pôvodné prevádzky v Galante, Lipanoch a vo Zvolene na jedno miesto, pod jednu strechu. Vo Zvolene sa tak pokračuje vo výrobe skvelých a osvedčených výrobkov, najmä tyčiniek a plnených trubičiek.

Na svojej tradičnej výrobe stavajú dodnes. Na známych tyčinkách sa nič nezmenilo: stále sú v rovnakom obale a na ich kvalitu dohliada pravidelne špeciálna komisia. Overujú ich chuť, výzor, vôňu a kvalitu, ktorá musí byť taká istá. Aby boli tyčinky chrumkavé, je potrebné zachovať rovnomernú teplotu pečenia.

:-) :-) :-)fotkou prispel náš fanúšikhttps://www.facebook.com/Dyslektik/

Gepostet von DRU Tyčinky am Freitag, 29. Januar 2016

Kedysi sa tyčinky vkladali do obalov ručne. Technologický pokrok však nenechal na seba dlho čakať ani pri tomto výrobku. Teraz ich plní automatická plnička. Stále majú svoje pevné meno na trhu a tvorcovia pridali aj nové príchute: sezamová, pikantná a pizzová.

Rovnaký obal

Dru tyčinky nájdeš všade. Kúpiš ich vo všetkých obchodoch, dokonca aj v Česku, no firma využíva predovšetkým reťazec COOP Jednota. Jej tržby sa najviac podieľajú na celkových príjmoch.  Všetko je však chránené: od presného zloženia až po výrobný postup. Konkrétnu receptúru pozná len pár zamestnancov.

Ročne ich vyrobia stovky ton a v zisku sa firme darilo aj počas hospodárskej krízy. Skvelá pochúťka tak nikdy nestratila svojich fanúšikov, ale naopak, získava si viac a viac ľudí. Tešia sa svojej popularite, aj keď sa počas svojej 40-ročnej histórie vyhýbajú medializácii.

Ahojte fanúšikovia DRU tyčiniek, čo by ste povedali na to, keby sme si v blízkej dobe dali súťaž s možnosťou výhry vašich obľúbených DRU tyčiniek? :)

Gepostet von DRU Tyčinky am Montag, 17. Februar 2014

O tom, že ich výroba dá zabrať, sa presvedčil aj autor článkov Hospodárskych novín. Pred rokmi sa totiž zúčastnil na ich výrobe a vyskúšal si, aké je pracovať na tradičných tyčinkách. Postupne si prechádzal výrobnými linkami. 

Vedúce mi chcú ukázať aj ďalšie profesie. Preraďujú ma na triedenie čerstvo upečených tyčiniek. Z pece vychádzajú na páse tisícky tyčiniek, mojou úlohou je vyberať nepodarky,“ písal Tomáš, ktorý sa musel ovládať, aby tyčinky neochutnal. To však bolo zakázané. Vo firme sa pracuje nepretržite a chce to rýchlosť a pohotovosť. 

Okrem tohto prípadu sa DRU tyčinky držia ďalej od médií. To len potvrdzuje, že sú obľúbené kvôli svojej nenapodobiteľnej chuti a klasickému priesvitnému zlatohnedému obalu, ktorý zostáva v nezmenenej podobe.

Zdroje: tv.hnonline.sk, dru.sk, aktuality.sk, dennik.hnonline.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech