V Novej Dubnici pečú perníky so storočnou tradíciou, ktoré chutili aj Masarykovi

  • Sú sladké, plnené, len z najkvalitnejších surovín a prvýkrát ich v Prievidzi upiekol Jozef Ertl pred neskutočnými 113 rokmi ešte za čias Rakúsko-Uhorska. Cenné rodinné dedičstvo oprášili jeho potomkovia a dnes poctivé a chutné perníky pečie na Slovensku už štvrtá generácia Ertlovcov.
collageertl
  • Sú sladké, plnené, len z najkvalitnejších surovín a prvýkrát ich v Prievidzi upiekol Jozef Ertl pred neskutočnými 113 rokmi ešte za čias Rakúsko-Uhorska. Cenné rodinné dedičstvo oprášili jeho potomkovia a dnes poctivé a chutné perníky pečie na Slovensku už štvrtá generácia Ertlovcov.

Medovnikárskemu umeniu sa Jozef Ertl naučil v Budapešti od vychýreného miestneho pernikára Beliczaya. Delikátne remeslo, pri ktorom sa snúbia kvalitné suroviny – múka, domáci med či voňavé korenie, s láskavou a starostlivou prípravou, mu hneď učarovalo. Veď čo je lepšie, ako chutný, čerstvo upečený medovník rozvoniavajúci na celú ulicu?

Foto: facebook.com/ertlovskeperniky

Ertl si osvojil vlastný originálny recept na najlepšie perníčky v okolí. Náhle však prišiel o oboch rodičov a musel sa vrátiť do rodnej Prievidze a postarať o mladších súrodencov. Ako uživiť toľko hladných krkov? No predsa predajom medovníkov! S obrovskou motiváciou po nociach piekol a cez deň predával od domu k domu. V remesle sa mu darilo, čoskoro ho sladké pečivo dokázalo uživiť a dokonca si mohol založiť vlastnú rodinu.

 

Okrem medovnikárstva sa však musel priučiť aj niečomu ďalšiemu. Esenciou perníkov je predsa med a toho bolo v tom čase nedostatok. Nebolo teda inej cesty, ako sa naučiť včeláriť a vyrábať si vlastný med. Okrem neho zvýšilo aj na sviečky. Ertlovské medovníky prežili aj druhú svetovú vojnu, vtedy išiel na dračku najmä krájaný marcipánový medovník. Pikoškou je, že Jozef Ertl mal tú česť upiecť medovníkové srdce pre prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka, za čo si vyslúžil zlatú medailu.

Foto: facebook.com/ertlovskeperniky

V 50. rokoch však prišla rana a rodinný podnik znárodnili. Originálna receptúra Jozefa Ertla sa však vďaka bohatému potomstvu a húževnatosti jedného z jeho synov uchovala a tradovala ďalej. V rodinnom kruhu, kde sa medovníky stali tradíciou počas sviatkov. Bratia Florián a Bartolomej však na dôchodku našli odvahu a pri príležitosti osláv 600. výročia Prievidze na jarmok napiekli Ertlovské perníky, ktoré zožali úspech a vzkriesili tak medovnikársku a podnikateľskú rodinnú tradíciu.

 

Dnes rodinná tradícia opäť prekvitá aj vďaka Jozefovej pravnučke Bibiane Ertlovej a medovníky sa z jarmokov rozšírili aj do obchodov a e-shopov. Najmä tých so zdravou výživou a poctivými potravinami, ako sú Yeme, Lokapetit, u Farmára, Naše potraviny či Poctivý farmár.  Ručne robený marhuľový, jahodový či karamelový s kokosom, ale aj najznámejší slivkový s čokoládovou polevou.

Foto: facebook.com/ertlovskeperniky

Medovníky boli súčasťou Bibianinho života odmalička, na rodinné dedičstvo sa nikdy nezabúdalo. Aj keď pôvodne študovala šperkárstvo a pracovala v marketingu, vždy raz za čas zavítala na jarmok predávať Ertlovské perníky alebo ich doma piekli na objednávku. Po mnohých rokoch sa s rodinou konečne rozhodla skúsiť to – rozbehnúť „perníkový biznis“ naplno. Výrobky pečú pod značkou Erbia v Novej Dubnici v malej rodinnej výrobni, ktorá má menej ako desať zamestnancov. Perníky navyše pečie Bibianina mama. :)

 

Nadviazali tak na bohatú Ertlovskú históriu a primiešali k nej trochu súčasného trendu – vylepšili trvanlivosť, pridali dizajnový obal a vylepšili marketing. Pribudol tiež nový produkt – sladké plnené wafličky a pravdepodobne sa objavia ďalšie novinky. Biznisu sa darí a niet sa čomu čudovať. Veď poctivé slovenské produkty sú našou pýchou a navyše sú zdravé. Pridanou hodnotou je aj ručná výroba a láska, s ktorou sú Ertlovské perníky už viac než sto rokov pripravované.

Foto: facebook.com/ertlovskeperniky

Zdroj titulnej fotografie: erbia.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech