Dvaja Slováci postavili svoj biznis na ovocí, ktoré spracúvajú prastarou metódou

  • Zdravá výživa je veľkou témou nielen vo svete, ale aj na Slovensku
  • Preto u nás vyrastá mnoho zaujímavých projektov, ktorým by si mal venovať pozornosť
  • Jedným z nich je napríklad aj začínajúci brand Adamovo ovocie z Hurbanova
Adamovo ovocie
  • Zdravá výživa je veľkou témou nielen vo svete, ale aj na Slovensku
  • Preto u nás vyrastá mnoho zaujímavých projektov, ktorým by si mal venovať pozornosť
  • Jedným z nich je napríklad aj začínajúci brand Adamovo ovocie z Hurbanova

Vyštudovaný ekonóm a fotografka sa spojili a vznikol jedinečný lokálny projekt, ktorý v sebe snúbi silu slovenskej prírody, zdravú výživu, a tak trochu aj najnovšie trendy. Pútavý začiatok podnikania, čo povieš? V Hurbanove spolu založili projekt, o ktorom už onedlho pravdepodobne budeš veľa počuť.

Autori Adamovho ovocia, Adam a Petra pripomínajú, že hoci možno Hurbanovo, kde podnikajú, poznajú mnohí len ako najteplejšie miesto na Slovensku z predpovedí počasia, práve vďaka slnku sa tu výnimočne dobre darí ovocným sadom. Kopa ovocia, ktorého zber sa tiahne od jari až do jesene potrebovala byť uchránená pred znehodnotením a vtedy prišiel nápad.

zdroj: Adamovo ovocie

„Sušiť sme začali spontánne, neplánovane. Adam pred troma rokmi vymyslel, že postaví solárnu sušičku podľa nejakej diplomovej práce z cudziny, ktorú našiel na nete. V podstate búdka, ktorá komínovým systémom ťahá skrz teplý vzduch zohriaty slnkom. Nasušili sme asi dva gastro poháre. To sme pojedli len tu najbližší. Keďže sliviek bolo neúrekom, Adam na ďalší rok vyrobil druhú sušičku, ktorá už bola o niečo väčšia, no stále s podobným princípom. Tentoraz sme nasušili toho viac, skúšali sme sušiť aj iné ovocie, hrušky, jahody či černice a všetko čo sme našli na záhrade,“ prezradila pre Startitup Petra.

zdroj: Adamovo ovocie

A prišiel čas na experimenty. Okrem ovocia to bolo už aj mixované ovocné pyré a o chvíľku stáli pri bráničke sadu zástupy susedov a známych, ktorí si kupovali zdravé dobroty na kilá.

„Minulý rok nastal zlom, keď sme sa rozhodli, že vyjdeme s kožou na trh. Vybavili sme si povolenie na predaj z dvora,“ približuje nám ďalej Petra začiatok svojho podnikania.

Adam postavil tretiu, kapacitne ešte väčšiu solárnu sušičku a do sadu pribudli aj nové ovocne stromy. Okrem ovocia by však v Hurbanove radi už čoskoro začali pracovať aj so zeleninou.

zdroj: Adamovo ovocie

Samotné balenie a aj celá prírodne ladená identita Adamovho ovocia vznikala podľa autorov myšlienky takpovediac „za jazdy“ a žiadne zbytočnosti nečakaj. Dnes sú to jednoducho opečiatkované obaly s možnosťou opätovného použitia, no už čoskoro by ich mali nahradiť kompostovateľné alternatívy.

„Naša sezóna predaja sa začína asi od augusta, kedy začíname chodiť na rôzne trhy. Minulý rok bol taký prieskumný. Zamilovali sme sa do Starej Tržnice v Bratislave, kde sme sa zúčastnili na Sashe v Tržnici, festivalu udržateľnosti Pomalo, remeselného jarmoku Projekt Život, Dobrého trhu a skoro každú sobotu aj na pravidelných trhoch,“ hovorí.

Keďže záujem o produkt je veľký, už tento rok sa Adamovo ovocie bude snažiť dostať aj do lokálnych bezobalových obchodov. Zatiaľ si ich však mohol stretnúť len na spomínaných trhoch alebo si ovocie objednať domov poštou či zájsť pred ich bráničku. Takýmto projektom držíme palce.

zdroj: Adamovo ovocie

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech