Dve Slovenky v Bratislave otvárajú prvú reštauráciu, v ktorej si sám navaríš. Špinavú prácu za teba urobia iní

  • Na Zámockej ulici v Bratislave sa otvára unikát, aký doposiaľ na Slovensku chýbal
  • Vzniká tu reštaurácia, ktorá nebude vyhovovať každému, no mnohí si v nej prídu na svoje 
Makery
  • Na Zámockej ulici v Bratislave sa otvára unikát, aký doposiaľ na Slovensku chýbal
  • Vzniká tu reštaurácia, ktorá nebude vyhovovať každému, no mnohí si v nej prídu na svoje 

Čo si navaríš, to si aj zješ. Presne v tomto duchu sa bude niesť prvá „do it yourself“ reštaurácia na svete – Makery. Ide o medzinárodnú franšízovú spoločnosť, ktorá tak po úspechu vo Viedni a Budapešti zakotví aj v Bratislave.

Makery je založená na koncepte obrátenej reštaurácie. Namiesto jedálneho lístka, z ktorého si v bežnej reštaurácii objednáš jedlo, dostaneš  ingrediencie potrebné na jeho prípravu a tablet s video návodom. Ten ťa krok po kroku prevedie varením. 

„Makery nie je len reštaurácia. Tu sa človek hrá a dokonca robí niečo, čo nám niekedy mamy zakazovali: ‚S jedlom sa nesmie hrať’. Tu je to naopak. Môžete pokojne vypustiť svoje hravé ja a vytvoriť skvelé jedlo podľa vlastnej chuti,“ hovorí jedna z majiteliek reštaurácie Nikola Rapčová.

Hostia pripravujú jedlá vedľa seba za spoločným stolom ako počas spoločenskej hry. „Neviditeľný“ personál reštaurácie ti je vždy poruke, či už potrebuješ niečo odniesť alebo priniesť. 

Zážitková večera

Jedlo sa tu podľa majiteľky podniku dá pripraviť za 20 až 25 minút. Jedným z cieľov je, aby sa každý cítil ako šéfkuchár. „Svoje majstrovské dielo si potom vychutnáte pri tom istom stole, kde ste varili. A na konci to nie ste vy, kto umýva riad. Všetku ‚špinavú robotu’ za vás spraví Makery.“

zdroj: Makery

„Dnes ľudia nehľadajú len jedlo, hľadajú zážitok, a preto je tu Makery. Vieme dokonca fungovať aj počas lockdownu,“ hovorí majiteľka reštaurácie Betty Szabóová.

Objasňuje, že tím podniku ti ingrediencie a aj víno doručí domov, aby si si mohol s kolegami zorganizovať napríklad online teambuilding –každý vo svojej kuchyni.

zdroj: Makery

Makery svoje brány otvorí v piatok 15. októbra. Pri tejto príležitosti vznikol špeciálny akciový balíček, za 22,50 eur na osobu. V rámci neho si môžeš uvariť jedno predjedlo/dezert a jedno hlavné jedlo.

Majiteľky reštaurácie pripomínajú, že k dispozícii bude aj neobmedzené množstvo nealkoholických nápojov, piva a vína. Táto cena je však platná iba v deň otvorenia. Makery sa aktuálne profiluje najmä ako miesto pre narodeninové oslavy, teambuildingy, ale aj zážitkové rande. 

zdroj: Makery

„Ľudia sú kreatívne a sociálne tvory, radi spolu tvoríme a hráme sa. Makery vás pozýva do sveta, v ktorom sa zbavíte svojich tradičných sociálnych rolí a stanete sa súčasťou jedinečného zážitku, kedy sa opäť budete cítiť ako dieťa.“

Pracovná výzva

Otvorenie reštaurácie so sebou prináša aj vytvorenie hneď niekoľkých nových pracovných miest. Podnik hľadá manažéra prevádzky, ktorému ponúka plat 1 500 až 1600 eur mesačne. Aby si bol na tejto pozícii úspešný, budeš potrebovať manažérske schopnosti a skúsenosti z chodu obslužnej časti a aj z kuchyne.

zdroj: Makery

„Chceme, aby si sledoval obsadenosť v reštauračnej časti a zároveň dohliadal na spokojnosť zákazníkov. Dôležité sú aj skúsenosti z kuchyne, keďže tvojou úlohou bude zamestnať kvalifikovaných kuchárov, čašníkov, pripraviť rozvrh, dohliadať na prípravu jedla a uistiť sa, že všetko prebieha podľa bezpečnostných a zdravotných regulácií reštaurácie.“

zdroj: Makery

Otvorená je aj pozícia pre čašníkov a čašníčky, ktorým spoločnosť ponúka 1 105 eur v hrubom plus prepitné. Rovnaký plat aj s prepitným môžeš očakávať aj na pozícii barmana.

Ako šéfkuchár si tu zarobíš 1 400 eur a na pozícii klasického kuchára to bude 1 150 eur.

zdroj: Makery

„Vynikajúci kuchár musí byť schopný dodržiavať pokyny pri varení a podávaní dobre pripravených jedál. Musí byť obratný v kuchyni a trefný vo viacerých úlohách. Dôležitá je aj skúsenosť s používaním rôznych surovín a postupov pri varení,“ píše sa v popise pracovnej ponuky.

Zdroj: Makery

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK