„Éčka“ vedia posilniť tvoj organizmus. Nauč sa rozoznať, ktoré je v poriadku zjesť a ktorým sa treba vyhnúť
- Medzi potravinárske prídavné látky zaraďujeme zahusťovadlá či stabilizátory
- Mnohé z nich sú prírodného pôvodu a sú mimoriadne prospešné pre zdravie
- Medzi potravinárske prídavné látky zaraďujeme zahusťovadlá či stabilizátory
- Mnohé z nich sú prírodného pôvodu a sú mimoriadne prospešné pre zdravie
Potravinárske prídavné látky, alebo inak povedané „éčka“, sú neustále predmetom obáv a špekulácií. Jedným zo široko rozšírených mýtov je presvedčenie, že všetky prídavné látky sú syntetického pôvodu, a preto sú škodlivé pre naše zdravie.
Avšak realita je taká, že mnoho prídavných látok pochádza z prírodných zdrojov a niektoré z nich sú dokonca prirodzenou súčasťou ľudského tela, pričom majú úlohu v mnohých biologických procesoch.
V potravinárskom priemysle sa využívajú k zlepšovaniu trvanlivosti, výživovej hodnoty alebo chuti potravín a ich použitie je prísne regulované zdravotnými orgánmi s cieľom ochrániť spotrebiteľa.
L-Cysteín
E920, známy aj ako L-cysteín, je semi-esenciálna aminokyselina, ktorá sa podieľa na syntéze bielkovín. L-cysteín je základom pre mnoho štrukturálnych proteínov nachádzajúcich sa v spojivovom tkanive. Telo ho môže premieňať na taurín, ktorý je nevyhnutný pre optimálne fungovanie nervového systému, tráviaceho systému a ciev.
Okrem toho sa L-cysteín využíva v potravinárskom priemysle, najmä v obohatených príchutiach hovädzieho mäsa. Ako informuje Bakerpedia, používa sa tiež ako pomocná látka v pekárenskom priemysle, kde zlepšuje kvalitu pečiva.
L-cysteín je prítomný aj v mnohých potravinách bohatých na bielkoviny, ako sú ricotta, tvaroh, jogurt, bravčové mäso, klobása, kuracie mäso, morka, kačica, rôzne druhy obilnín a ovsených vločiek, čo poukazuje na jeho široké zastúpenie v rôznych zdrojoch stravy.
Lyzozým
E1105, alebo lyzozým, je prírodný enzým s antimikrobiálnymi a antivírusovými vlastnosťami. Od jeho objavenia Alexandrom Flemingom v roku 1921 si lyzozým udržiava postavenie jednej z najúčinnejších prírodných antimikrobiálnych zlúčenín, aká bola kedy objavená.
Lyzozým sa prirodzene nachádza v slinách a slzách, pričom má významný vplyv na imunitný systém. Vďaka svojej schopnosti rozkladať bunkové steny baktérií, je cenným prostriedkom používaným nielen v zdravotníctve, ale aj v mnohých odvetviach priemyslu.
Lyzozým je účinným antimikrobiálnym konzervačným činiteľom, ktorý sa využíva v mnohých potravinách, vrátane ovocia, morských plodov, zeleniny, mäsa, sushi či rezancov. Využíva sa aj v bioaktívnych obalových materiáloch, ktoré poskytujú ochrannú vrstvu, zvyšujú trvanlivosť a zachovávajú kvalitu potravín.
Guarová guma
E412, známa ako guarová guma, je získavaná z rastliny Cyamopsis Tetragonoloba, tradične pestovanej v Indii a Pakistane. Tento potravinový doplnok sa vyznačuje nízkym obsahom kalórií a je bohatý hlavne na rozpustnú vlákninu, pričom obsah bielkovín sa pohybuje medzi 5 až 6 percentami.
Guarovú gumu nájdeme v mnohých potravinárskych výrobkoch, vrátane mliečnych produktov, korenia a pečiva, no jej využitie sa neobmedzuje len na potravinársky priemysel; je pridávaná aj do niektorých nepotravinárskych produktov.
Healthline uvádza, že guarová guma, ktorá sa používa ako zahusťovadlo a stabilizátor, môže mať viacero zdravotných benefitov. Štúdie poukazujú na pozitívne účinky guarovej gumy pri trávení, regulácii hladiny cukru a cholesterolu v krvi, ako aj pri kontrole telesnej hmotnosti.
Jedna štúdia dokonca odhalila, že denná konzumácia 15 gramov guarovej gumy znížila hmotnosť u žien až o 2,5 kg, v porovnaní s tými, ktoré dostávali placebo.
Kyselina askorbová
Kyselina askorbová (vitamín C), známa tiež pod označením E300, je nutričným prvkom, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu nášho tela. Tento vitamín má zásadný vplyv na tvorbu krvných ciev, chrupaviek, svalov či kolagénu. Zohráva tiež kritickú úlohu v procese hojenia a poskytuje ochranu bunkám pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.
Kyselina askorbová sa prirodzene vyskytuje v rozličných druhoch ovocia a zeleniny a je produkovaná obličkami niektorých živočíšnych druhov. Na rozdiel od týchto zvierat však ľudské telo nie je schopné produkovať kyselinu askorbovú a musíme ju prijímať prostredníctvom potravy.
Kyselina askorbová sa v potravinárskom priemysle využíva ako efektívny antioxidant. Pomáha zabraňovať oxidácii, čím predlžuje trvanlivosť potravinových výrobkov a zachováva ich prirodzenú farbu či sviežosť. Kyselina askorbová je konzervačnou látkou v širokom spektre produktov vrátane pekárenských výrobkov, údenín, džemov, omáčok a nátierok.
Čítaj viac z kategórie: Food biznis
Zdroje: Bakerpedia, Bioseutica, Healthline, Mayo Clinic