Epické podniky v Košiciach, ktoré ťa presvedčia, že na východe naozaj niečo je

  • Tvrdenie, že na východe Slovenska nič nie je, vyvracia košická gastro scéna
  • Nájdeš medzi nimi aj chránenú dielničku s kaviarňou a cukrárňou
košice gastro
  • Tvrdenie, že na východe Slovenska nič nie je, vyvracia košická gastro scéna
  • Nájdeš medzi nimi aj chránenú dielničku s kaviarňou a cukrárňou
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Košice, druhé najväčšie mesto na Slovensku, sú známe nielen svojou históriou a kultúrou, ale aj bohatou gastronomickou scénou. Toto mesto ponúka tradičnú slovenskú kuchyňu aj rôzne medzinárodné kulinárske trendy.

Preto sme sa rozhodli predstaviť ti najlepšie gastro podniky v Košiciach, kde si môžeš vychutnať vynikajúce jedlá a nápoje a zároveň objaviť nové miesta, kam sa určite vrátiš.

Budeme sa venovať nielen samotnej kvalite jedál a nápojov, ale aj atmosfére a obsluhe. Preto, či už hľadáš tradičnú slovenskú kuchyňu alebo medzinárodné kulinárske lahôdky, ti tento článok pomôže nájsť to najlepšie, čo Košice ponúkajú.

Republika Východu 

Ako inak začať skvelý deň v Košiciach ako vynikajúcimi raňajkami. Pokiaľ máš chuť na čerstvé pochúťky, ako je ham and eggs, praženica, čerstvý chlieb vo vajci alebo nebodaj vajcia benedikt, tak Republika Východu sa musí určite ocitnúť na tvojom zozname.

Dopredu ťa však upozorňujeme, že pokiaľ prídeš do tejto reštaurácie z iného kúta Slovenska, tak je pravdepodobné, že ti s jedálnym lístkom bude musieť pomôcť obsluha. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @republikavychodu

Ich menu ti ponúkne prierez tradičnými slovenskými jedlami. Aj keď sa naša národná kuchyňa nevyznačuje zrovna prívlastkom fitness, v Republike Východu nechýbajú zdravšie varianty.

Pri zostavovaní menu mysleli aj na svojich vegetariánskych či bezlepkových hostí. Čo sa týka interiéru, tak pôsobí naozaj útulne a je vhodný ako pre jednotlivca, tak aj väčšiu skupinu ľudí. 

Áno, vieme, že je tento článok primárne o Košiciach. Nedá sa však nespomenúť aj ich trúfalú expanziu na západné Slovensko. Svoju druhú pobočku totiž majú už aj v hlavnom meste, kde si rovnako ako v Košiciach získala veľmi veľkú popularitu. 

Kaviareň od Srdca

Tento podnik sme sa rozhodli vybrať nie pre jedlo, ktoré by ašpirovalo na hviezdu Michelin, ale pre niečo iné. Neponúknu ti tu síce naložený batch brew a nenačapujú ti ani skvelé remeselné pivko, ale z podniku odídeš zaručene s lepším pocitom.

Základom Kaviarne od Srdca je totiž práve to srdce. Z celého podniku ide neskutočne prirodzený charakter a aj cieľ, o ktorý im ide. Tým nie je byť tou najlepšou kaviarňou pod slnkom, ale integrovať ľudí do bežného pracovného života. Nejde však o bežných ľudí, ale zväčša o tých, ktorí sú zdravotne, či už psychicky alebo fyzicky, znevýhodnení. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Darina Pištejová (@kaviarenodsrdca)

Nie je to len kaviareň, ale rovno aj cukráreň. Dokonca aj na výrobe samotných koláčikov sa podieľajú ľudia so znevýhodnením. Okrem skvelých zákuskov si však vieš dopriať aj dobrú kávu, kvalitné čaje a mnoho ďalšieho.

Jednou zo zaujímavostí je aj takzvané „selfiecinno“. Je to klasické capuccino, na aké si zvyknutý azda všade. Ten twist prichádza až v jeho podaní. Na hladkej pene na vrchu totiž bude špeciálnym prístrojom vytlačená tvoja vlastná fotka, ktorú budeš môcť vypiť. 

Ak by si tejto kaviarni chcel nejak pomôcť, tak to môžeš urobiť pri ich návšteve. Na predaj sú totiž aj výtvory ich zamestnancov vďaka chránenej dielničke, ktorá je súčasťou projektu. 

Dobré Bistro

Aj keď sa volajú Dobré Bistro, mnohí Košičania, ale aj turisti by ho radi skôr volali Výborné Bistro. Ide o podnik, kde je kvalita absolútne na prvom mieste.

Hneď za kvalitou sa blíži aj kombinácia chutí a celkovo vyladené menu, ktoré ti ponúkne naozaj neobyčajný zážitok z tvojho obeda. Okrem hlavných jedál ponúkajú aj skvelé raňajky. Medzi zaujímavosti patrí, že sú prvým košickým bistrom, ktoré si začalo pripravovať aj vlastnú granolu. 

dobre bistro
zdroj: Dobré Bistro

Na výber v jedálnom lístku máš dennú ponuku, ktorá ti každý deň prinesie niečo neobvyklé, na čo sa môžeš tešiť. Taktiež nesmie chýbať sezónne menu, kde sa prebojovali skutočné stálice, ako napríklad krémové zeleninové polievky alebo kari rezance s morčacím mäsom. 

Ako sme už spomínali, tak kvalita jedla je pre nich alfou a omegou. Preto sa rozhodli pri prípravách jedál používať iba olej z hroznových jadier, kokosový alebo panenský olivový olej.

V ponuke majú aj kvalitné dezerty z poctivých surovín, ktoré pre teba pripravujú v bezlepkovej, bezlaktózovej, vegánskej forme alebo dokonca dezerty podľa raw filozofie.

K skvelému koláčiku nesmie chýbať ani vyhrotená káva. Ak si dostal chuť na akúkoľvek mliečnu kávu, tak by si mal vedieť, že ti ju vedia pripraviť v bezlaktózovej verzii, z mandľového mlieka. Snažia sa rozvíjať kultúru kávy, preto servírujú iba espresso zo 100 % arabiky zo slovenských pražiarní.

Bakoš Bistro

Bakoš bistro sa stalo skutočným unikátom Košíc a zapísalo sa do pamäti každého, kto v tomto projekte bol či už na romantický alebo aj pracovný obed.

Za celým podnikom stoja traja majitelia, ktorí sa rozhodli trošku rozbúrať gastro scénu v Košiciach a priniesť niečo nové. Na vstupnú investíciu sa museli z úverov poskladať približne 80-tisíc eur. Teraz však môžeme tvrdiť, že sa im tento risk naozaj vyplatil. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Vážne gastro~varí s nadšením (@bakosbistro)

Kvalita surovín je pre nich priorita, aj preto podporujú lokálnych farmárov a malých podnikateľov. „Je však náročné zohnať všetky suroviny na Slovensku, preto mnohokrát siahame aj po zahraničných výrobkoch,“ tvrdí jeden z majiteľov v našom predošlom článku

Ak sa pozrieme na ich menu, tak pochopíme, že ide prevažne o tradičné jedlá, ktoré sú prevedené v modernom šate. Nemusí však ísť len o slovenské tradičné jedlá, ale chalani z Bakoš Bistra inklinujú skôr k ázijským fúziám a nechýba ani Taliansko. Dôležité je dodať to, že im to vychádza na výbornú. 

Čítaj viac z kategórie: Food biznis

Najnovšie videá

Trendové videá