Erika otvorila taliansku reštauráciu v Kolumbii. Podľa TripAdvisoru patrí do pätice najlepších na severnom pobreží Karibiku

  • Casa della Pasta je typická trattoria, ktorú otvorila s talianskym priateľom Eziom pred troma rokmi
  • Do biznisu investovali všetky úspory. Erika predala byt v Košiciach, jej priateľ zas dom v Taliansku
  • Na sedem mesiacov museli zatvoriť. Koronakríza ich takmer odrovnala
  • Nakoniec to ustáli a dnes otvárajú ďalší podnik
Casa della Pasta
casa della pasta
  • Casa della Pasta je typická trattoria, ktorú otvorila s talianskym priateľom Eziom pred troma rokmi
  • Do biznisu investovali všetky úspory. Erika predala byt v Košiciach, jej priateľ zas dom v Taliansku
  • Na sedem mesiacov museli zatvoriť. Koronakríza ich takmer odrovnala
  • Nakoniec to ustáli a dnes otvárajú ďalší podnik

Košičanka Erika Batová zo svojej rodnej krajiny odišla pred vyše šestnástimi rokmi.  Mala dve malé deti a nebolo to pre ňu ľahké rozhodnutie. Naskytla sa jej však možnosť pracovať v talianskom mestečku Maranello.

„Popri deťoch som si nevedela nájsť prácu a v Taliansku som vtedy videla možnosť, ako si niečo privyrobiť. O dcéru Lenku a syna Lacka sa starali svokrovci, aj keď som rozvedená, mám s nimi dobrý vzťah.“ 

Nezobrala ich so sebou, pretože im chcela najprv pripraviť kvalitné podmienky pre život. „Do Košíc som chodila každý mesiac,“ začína svoje rozprávanie.

Po necelom roku sa jej podarilo vybaviť pracovné povolenie a konečne sa všetci traja mohli odsťahovať. Pracovala v dvoch kaviarňach.

Popri množstve práce nemala čas uvažovať nad láskou. Potrebovala živiť svoju rodinu a zabezpečiť im dobrú finančnú stabilitu. Osud jej však do cesty poslal Taliana Ezia, ktorý mal tiež syna. 

„Táto krajina je úžasná, ale na život nepatrí medzi tie najlepšie. Vyše polroka len pracujete, aby ste mali z čoho zaplatiť dane a zo zvyšku prežívate.“

zdroj: Casa della Pasta

Z Kostariky bola nakoniec Panama

Ezio bol svetobežník, ktorý sa nebál riskovať. Raz prišiel za Erikou a spýtal sa jej, či by sa nechcela presťahovať do Kostariky. „Vôbec neviem, ako mu to napadlo, nevedela som si to predstaviť. S troma deťmi sa trepať na opačný koniec sveta. Nikdy v živote som tak ďaleko ani len neletela…“

Myšlienky na Kostariku sa nevedela zbaviť. Obaja zbožňujú varenie. Často pozývali svojich kamarátov k nim domov na večere či obedy a vyvárali im všelijaké pochutiny.

Rozhodli sa, že si skúsia otvoriť reštauráciu. Nemali čo stratiť. Priznáva sa, že ju lákalo odsťahovať sa na Karibik, kde je väčšina dní v roku slnečných.

V čom spočíva esencia magickej Kolumbie?

 „Z času na čas som si prezerala fotky Kostariky na internete. Narazila som na Panamu. Rozmýšľala som, že možno táto krajina bude lepšia pre náš život. Dokonca Eziovho kamaráta synovec tam  vlastnil reštauráciu.“

Prvý biznis im nevyšiel

Nechceli sa odsťahovať len tak na slepo, a preto sa tam najprv vybrali na dovolenku. „Zisťovali sme koľko by sme museli do našej reštaurácie vraziť, kde by sme ju otvorili. Boli sme tam dvakrát. V tom čase si náš známy s manželkou otváral druhú reštauráciu a spýtal sa, či by sme s nimi nešli do toho.“

Zariskovali. Erika predala byt v metropole východu, Ezio svoj dom v Taliansku. Peniaze investovali do reštaurácie. Sen sa ale postupne menil na nočnú moru.

„Do spoločného biznisu sme vrážali len naše úspory a takmer nič sa nám nevracalo. Na ničom sme sa nevedeli zhodnúť. Boli to naše peniaze a chceli sme s nimi rozumne hospodáriť. S našimi spoločníkmi to nešlo.“

Sen o reštaurácii im nevyšiel. Ich podnik však často navštevoval Talian žijúci v Kolumbii. Navrhol im, aby sa presťahovali do mesta Cartagena de Indias. Išlo o turistické mesto, ktoré malo podľa neho potenciál.

„Nechcela som ísť už nikde, mala som toho dosť. Priateľ ma presvedčil, aby sme sa tam vybrali aspoň na dovolenku. Nakoniec sme tam ostali a skúsili to ešte raz.“

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Casa della Pasta 🇮🇹 (@casadellapasta_ctg)

Kus Talianska v Kolumbii

Investovali posledné peniaze a otvorili si malú reštauráciu s domácimi cestovinami v tzv. street zóne. „Všade navôkol boli kuchyne z rôznych kútov sveta, no takmer drvivá väčšina navštevovala nás. Po pár mesiacoch driny v kuchyni, kde sme nemali ani klímu, sme dostali ponuku od Španiela, ktorý vlastnil hotel. Navrhol nám, aby sme si podnik presťahovali k nemu.

Reštauráciu Casa della Pasta, ktorá dnes patrí podľa TripAdvisoru do pätice najlepších na severnom pobreží Karibiku, otvorili pred troma rokmi. „Som na to veľmi pyšná. Recenzie hovoria za všetko.“

Spočiatku nemali žiadnych zamestnancov. Erika obsluhovala pokladňu, Ezio varil, jej syn počas prázdnin obsluhoval a jeho syn zas umýval riad. Po pár dňoch mali plno a plno mali, až dokým nezačala koronakríza.

V Casa della Pasta varia výhradne talianske jedlá a ide o tradičnú trattoriu. „Ponúkame cestoviny, šaláty, nechýbajú predjedlá ako bruschetty či mušle. Darilo sa nám tak dobre, že po roku a pol sme otvorili druhý podnik, ktorý nie je typickou trattoriou, ale lasagneriou.“

Koronakríza ich skoro zruinovala

Korona ich odrovnala na sedem mesiacov. „Keby sme nemali nasporené peniaze asi by sme museli zatvoriť naveky. Tržby nám klesli o 95 %. Boli sme zúfalí a rozmýšľali sme aj nad tým, že sa vrátime do Európy. Mali sme síce donášku, ale to boli maximálne dve objednávky za deň.“

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Restaurante Don Ignazio (@restaurantedonignazio)

Reštauráciu Casa della Pasta otvorili opäť v októbri. Ich tržby sa zvýšili na 30 %. Lasagneria je ešte stále zatvorená.

Zúfalstvo sa ale pred mesiacom premenilo na šťastie. Za Erikou prišiel majiteľ  luxusného hotela v Cartagene so zaujímavou  ponukou. Chcel, aby otvorili ďalšiu reštauráciu v centre mesta.

„Súhlasili sme. Neplatíme za priestory, nevložili sme do toho ani euro. Naša reštaurácia sa volá Restaurante Don Ignazio by Casa della Pasta. Náš zisk je 10 percent z celkového mesačného zárobku, pričom Ezio má stály plat. Verím, že to čoskoro skončí, a opäť sa rozbehne turizmus v Cartagene, na ktorom sme závislí.“

Zdroj: TripAdvisore

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech