Event Lads: Vychádzame z domácich surovín, varíme vlastné sirupy, infuzujeme alkoholy a nepoužívame slamky

  • Partia troch kamarátov prináša na Slovensko zaujímavý koncept trojice barov, ktoré si môžeš zavolať hoci aj na svoju najbližšiu oslavu
  • Svojim projektom vzdávajú hold kvalitným domácim surovinám
  • V rozhovore nám prezradili, ako sa celý nápad zrodil a aj to, čo vlastne svojim zákazníkom ponúkajú
collage
Event Lads
  • Partia troch kamarátov prináša na Slovensko zaujímavý koncept trojice barov, ktoré si môžeš zavolať hoci aj na svoju najbližšiu oslavu
  • Svojim projektom vzdávajú hold kvalitným domácim surovinám
  • V rozhovore nám prezradili, ako sa celý nápad zrodil a aj to, čo vlastne svojim zákazníkom ponúkajú

Traja chalani spoza baru sa spojili a vytvorili úplne nový koncept slovenského baru. Predstavte nám, kto ste, čo ste, ako fungujete?

Sme nová agentúra, ktorá uzrela svetlo sveta začiatkom tohto roka a našim klientom prinášame bar catering, aký tu ešte nebol. Naše koncepty mobilných barov sú výnimočné a naše cocktialy majú príbeh. Slovenský bar je prvý bar na eventy s tradičnou slovenskou tematikou, modranskou keramikou, pričom sa snaží využívať suroviny typické pre našu rozmanitú krajinu. Apothéka bar je skĺbenie barmanského a lekárnického remesla v ktorom sa pripravujú cocktaily z domácich surovín, infuzujeme alkoholy a výsledkom je balzam na telo aj dušu.

Prečo vám učaroval pohľad na svet spoza baru?

Niekde sme museli začať a asi hovorím za náš všetkých že prišlo nám pohodlnejšie stáť za barom ako behať po rajóne (úsmev). Časom sme objavili čaro miešania drinkov, rôznorodosť alkoholov a zistili, že nás baví vytvárať niečo, čo prináša emócie a vytvára spomienky u hostí.

Dnes je varenie trendovou záležitosťou a dobre vybavená kuchyňa je základom moderného bývania. Platí to aj o „domácich“ baroch?

To si myslíme, že záleží od toho, čo človek chce v domácom bare pripravovať. Či jednoduché „zlievačky“ typu cuba libre alebo gin tonic alebo viaczložkové drinky, ktoré vyžadujú shaker alebo mix glass na stirovanie.

Máte nejakú radu, ako si vyberať základné suroviny do domáceho baru?

Vždy podľa príležitosti a spoločnosti – iné pijeme na oslavách kamarátov, iné pri nedeľnom obede a iné v dámskej spoločnosti. Predsa len asi  lepšie zapôsobí na ženy Negroni alebo Aperol spritz ako borovička s pivom (úsmev). A samozrejme výber určite ovplyvňuje aj sezóna ovocia či zeleniny.

Vieme, že vďaka Aperolu sa za posledný rok zvýšili zisky spoločnosti, ktorá ho vyrába o niekoľko percent. Tak teda aké drinky sú práve teraz „in“?

To je otázka skôr na kolegov barmanov ale z našich predajných eventov môžeme povedať že určite v týchto mesiacoch Aperol Spritz, rôzne variácie gin tonikov a domáce limonády. Ľudia chvalabohu zabúdajú na Mojito a Piňacoládu a sú otvorení spoznávaniu nových chutí, vôni a kombinácií.

A čo recepty?

Dnes už je veľa aplikácií, stránok či blogov o cocktailoch.  My sa snažíme vychádzať z našich skúseností, ale veľa spolupracujeme s kolegami z fachu či ambasádormi jednotlivých značiek.

Takže máte aj svoj obľúbený drink?

Keďže sme okrem spoločníkov vo firme aj dlhoroční kamaráti a stretneme sa niekedy aj pri „skleničke“, môžeme spoločne prehlásiť, že náš obľúbený drink je v poslednom čase gin tonic. Náš trh je už dobre zásobený rôznorodými ginmi a tonikmi takže vždy je z čoho vyberať.

Výborne, tak nejaké tipy už máme, ale poďme späť sa k vašej práci. Čo ponúkate v rámci svojich služieb?

Sú to tri koncepty mobilných barov na firmené eventy a súkromné akcie. Slovenský bar, Apothéka bar a Tasting  bar – riadené a neriadené degustácie rôznych druhov alkoholov. Okrem toho ponúkame aj produkciu eventov pre klientov, personálne služby či barové poradenstvo.

Koncept je teda originálny, v čom ďalšom sa chcete od konkurencie ešte odlíšiť?

Naše mobilné bary majú svoj príbeh, produkujú výnimočné cocktaily a set upy vyzerajú naozaj výnimočne. Snažíme sa vychádzať z domácich surovín, varíme si vlastné sirupy, infuzujeme alkoholy a nepoužívame slamky! (úsmev)

Čo konkrétne si máme predstaviť pod pojmom Slovenský bar? Pivo a folklórne stuhy?

Nuž, nie tak celkom. Je to drevený  bar s ľudovými vzormi, modranskou keramikou a dobovými dekoráciami. Čo sa týka surovín budeme sa snažiť vychádzať z vecí typických pre naše zemepisné šírky, čiže žiadne ananásové a mangové džúsy či tequila, ale čerstvá jablková šťava, domáci višňový džem a borovička alebo slovenská whisky.

V poslednom čase sa často kritizuje pôvod surovín, z ktorých sa skladá konečný produkt.Ako je to u vás? Kupujete si ich alebo sami vyrábate?

Našťastie ešte máme staré mamy či rodinné chalupy na vidieku, takže ak sa dá čerpáme z domácich zdrojov. Tie buď spracujeme do formy sirupov, pyré či džemov alebo použijeme čerstvé. Často aj infuzujeme – dochucujeme alkohol. Či už bylinkami, ovocím alebo kávovými zrnkami. Samozrejme časť surovín musíme nakupovať, inak by sa ceny jedného drinku vyšplhali na sumy, ktoré by klient nezaplatil.

Koncept Slovenského baru môže byť síce zaujímavý pre zahraničných klientov, ktorí sa tak o Slovensku dozvedia niečo nové, no myslíte si, že dokážete prekvapiť aj samotných Slovákov?

Myslím si že určite áno,  my sami sme prekvapení aké lahodné a zaujímavé drinky sme už robili zo surovín typických pre našu krajinu. Kombinácie ktoré by nikto nečakal a výsledok bol úžasný. Len treba byť otvorený novým veciam a vyskúšať nepoznané.

Na záver konkrétna otázka: povedzme, že pripravujem svadbu a chcela by som ju okoreniť niečím zaujímavým, napríklad Slovenským barom. Ako to bude vyzerať a koľko ma to bude stáť?

Prvotný kontakt prebieha oslovením či zadaním od klienta, základnými informáciami o akcii. Na základe toho pripravíme ponuku s rozpisom položiek. V rozpočte sú paušálne čiastky, ktoré sa nemenia (ako prenájom barového set upu, barmana) a variabilné položky ako cena za 1 cocktail. Tá sa pohybuje podľa náročnosti prípravy a cenách vybraných surovín. Pohyblivá zložka sú aj náklady na dopravu, ktoré sa líšia podľa vzdialenosti miesta eventu, keďže naše mobilné bary vieme priviesť kamkoľvek na Slovensku a v blízkom okolí.

A ešte posledná otázka. Kde Vás môžeme najbližšie stretnúť alebo ake eventy Váš čakaju?

Personálne zabezpečujeme Jameson zónu na Grape festivale – 13 barmanov, ktorí sa 2 dni nezastavia (smiech). Zároveň však na tomto festivale bude mať premiéru aj Slovenský bar, ktorý bude v jednej z VIP zón partnerov festivalu.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech