Experti odhalili zoznam najnezdravších potravín v supermarkete: Dominujú „zdravé alternatívy“

  • Nutričná analýza odhalila 100 najnezdravších potravín v supermarketoch
  • Toto sú niektoré z tých, o ktorých si mnohí myslia, že sú zdraviu prospešné
Základné potraviny stúpajú na cene, čo je za nárastom potravinovej inflácie?
Ilustračné foto: Nákup v supermarkete Canva/PixelsEffect
  • Nutričná analýza odhalila 100 najnezdravších potravín v supermarketoch
  • Toto sú niektoré z tých, o ktorých si mnohí myslia, že sú zdraviu prospešné

Americkí dietológovia podrobne analyzovali nutričné údaje na obaloch potravín, ktoré sú bežne dostupné v rôznych supermarketoch. Okrem očakávaných zdrojov prídavných látok a kalórií, ako sú zmrzlina, lupienky či sušienky, identifikovali aj niekoľko potravín, o ktorých sa mnohí domnievajú, že spadajú do kategórie zdravých alternatív.

Daily Mail uvádza niektoré z potravín, ktoré popredná dietologička a autorka niekoľkých kníh Lauren Manaker označila ako najhoršie z hľadiska zdravia.

Bujón

Negatívny vplyv bujónu na zdravie možno pripísať obsahu jeho prísad, ako sú palmový olej, karamelová farba a umelé farbivo Žltá SY.

Palmový olej, ktorý sa nachádza aj v produktoch ako margarín či popcorn, môže prispievať k zvyšovaniu hladín LDL cholesterolu, ktorý je spojený s výskytom srdcovocievnych ochorení. Karamelová farba zas v niektorých prípadoch vytvára chemikáliu zvanú metylimidazol, ktorá je považovaná za karcinogén.

Okrem toho, farbivo Žltá SY bolo spojené s vyvolaním rakoviny nadobličiek a semenníkov u laboratórnych zvierat. Ako uvádza Zdravopedia, možné sú aj alergické a astmatické reakcie, žihľavka, opuchy kože, podráždenie žalúdka, vracanie či hnačka.

Balená voda

Voda je nevyhnutná pre život, no Lauren Manaker odporúča vyhýbať sa vode z plastových fliaš kvôli obsahu Bisfenolu-A (BPA), ktorý môže do vody preniknúť, najmä ak je fľaša zahriata.

Zdravotnícki odborníci z Columbia University na svojom blogu uviedli, že „celkovo je dobré používať plasty bez BPA“. Je to preto, že vystavenie BPA súvisí s množstvom zdravotných problémov vrátane zníženej plodnosti, behaviorálnych problémov u detí, zvýšeného krvného tlaku, rizika cukrovky 2. typu a srdcovocievnych chorôb.

Diétne nápoje

Hoci diétne nápoje môžu pôsobiť ako lákavá nízkokalorická možnosť, obsahujú aspartám, ktorý bol Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) označený za „potenciálne karcinogénny“. Táto látka môže dokonca zvyšovať hladinu cukru v krvi a zaťažiť pečeň, čo vedie k ukladaniu tuku v tele.

Jessica Cording, registrovaná dietologička, poukazuje na alternatívy bez umelých sladidiel, ako zdravšie možnosti. „Nápoje s nízkym alebo žiadnym pridaným cukrom, ktoré neobsahujú alkohol, môžu byť lepšou voľbou.“

Smoothies

Smoothies sa môžu javiť ako zdravá voľba, pretože sú vyrábané z ovocia plného vitamínov a minerálov, avšak mnohé obsahujú vysoké množstvo cukru. „Mnoho ľudí si neuvedomuje, aké sladké sú tieto údajne ‚zdravé‘ smoothies,“ povedal pre Daily Mail doktor Saul Konviser z Dental Wellness Trust.

Niektoré druhy smoothie obsahujú dokonca viac cukru ako nápoj Coca Cola alebo sladké pečivo. Nadmerná konzumácia cukru je spojená s rizikom vzniku mnohých zdravotných problémov, vrátane srdcového infarktu či mŕtvice.

Zavárané uhorky

Niektoré značky zaváraných uhoriek obsahujú emulgátory a stabilizátory, ako sú polysorbát 80 a benzoát sodný, ktoré môžu podľa dietológov predstavovať potenciálne riziko pre vznik rakoviny.

Polysorbát 80 bol spojený s vývojom nádorov u laboratórnych myší, zatiaľ čo benzoát sodný môže zvyšovať chronický zápal, čo takisto vedie k zvýšenému riziku rakoviny. Okrem toho, zavárané uhorky, podobne ako konzervované polievky a hotové jedlá, obvykle obsahujú vysoké množstvá soli, ktorej konzumáciu odborníci odporúčajú obmedziť.

Instantné ovsené kaše

Ovsené vločky sú vo svojej prirodzenej forme bohaté na vlákninu, no ich instantná verzia často obsahuje vysoké množstvo cukrov a soli. Lauren Manaker uvádza, že jedna porcia instantnej ovsenej kaše môže spôsobiť „glukózový skok“, čo má za následok nadmernú únavu alebo tzv. brainfog.

Ako zdravšiu alternatívu odporúča variť ovsené vločky tradičným spôsobom a pridať ovocie, ak máš chuť na niečo sladké.

Ovocné jogurty

Hlavný problém s ovocnými jogurtmi spočíva v tom, že ich chuť v mnohých prípadoch nepochádza priamo z ovocia. Väčšinou sú sladené cukrom a koncentrátmi ovocných štiav, čo znamená, že reálny obsah ovocia môže byť minimálny.

„S pridaným cukrom a veľmi malým množstvom bielkovín vo vás takéto jogurty vyvolajú pocit hladu,“ povedal Manaker. Jedna porcia ovocného jogurtu môže obsahovať až 13 gramov pridaného cukru.

Marion Nestle, odborníčka na potravinovú politiku, pre Daily Mail uviedla, že považovať jogurty s takýmto obsahom cukru za zdravé je neopodstatnené a smiešne. Pre tých, ktorí si chcú vychutnať mliečne výrobky, odporúča zvoliť jogurt bez pridaného ovocia.

Zdroje: Daily Mail, Zdravopedia, WHO

Najnovšie videá

Trendové videá