Farma, ktorá búra mýty o pestovaní zeleniny
- V dobe kedy si musíme dávať pozor na všetko čo jeme z dôvodu, že sa nedá veriť zloženiu a potraviny sú častokrát plné umelých prísad, chutí a aróm, prichádza spoločnosť, ktorá pestuje zeleninu úplne iným spôsobom, ako si si doteraz vedel predstaviť.
- V dobe kedy si musíme dávať pozor na všetko čo jeme z dôvodu, že sa nedá veriť zloženiu a potraviny sú častokrát plné umelých prísad, chutí a aróm, prichádza spoločnosť, ktorá pestuje zeleninu úplne iným spôsobom, ako si si doteraz vedel predstaviť.
V starej továrni v Newarku, New Jersey, s rozlohou 6 410 m2 sa pestuje listová zelenina a bylinky bez použitia pôdy, pesticídov a slnečných lúčov. Používa iba 5% vody oproti bežnému poľnohospodárskemu pestovaniu.
Cieľom je poskytnúť domáce potraviny miestnej komunite obyvateľov, a to tým, že dokáže vypestovať viac než 970 000 kg zeleniny ročne, ako napr. kel, žeruchu alebo bazalku. Konečným a komplexným cieľom spoločnosti je taktiež bojovať s hladom na celom svete.
Vo vnútri najväčšej indoorovej vertikálnej farmy na svete, Aerofarms´, rastliny rastú v prostredí so svetlom, vlhkosťou vzduchu a teplotou riadené pomocou „patentovaného rastúceho algorizmu“.
zdroj foto: laughingsquid.com
Rad svetelných diód alebo LED svetiel osvetľujú rastliny v presnej vlnovej dĺžke podľa potreby, čo spôsobí, že sa živiny dostávajú do plodiny cez umiestnenie koreňov v priestore s rosou.
Na rozdiel od konvenčných fariem, spoločnosť vyžíva biely materiál vyrobený z recyklovaných plastových fliaš namiesto pôdy.
V rozhovore pre Reuters, spoluzakladateľ a výkonný riaditeľ pre marketing Marc Oshima povedal, že tým, že produkujú plodiny v interiéri, AeroFarmy vypestujú produkty lepším spôsobom ako klasické poľnohospodárstvo. V skutočnosti, sú schopní vyprodukovať viac až o 75%.
zdroj foto: trueviralnews.com
Používanie o 95% menej vody pri pestovaní rastlín a o 50% menej hnojív s absolútne nulovým využitím pesticídov, herbicídov a fungicídov sa javí ako predzvesť budúcnosti poľnohospodárstva a predstavuje úplne novú úroveň produktivity s minimálnym dopadom na životné prostredie a prakticky nulové riziko.
Zakladateľ David Rosenberg si myslí, že „firma bude mať v budúcnosti stále väčší a väčší vplyv na pestovanie listovej zeleniny a iných plodín. A že budúcnosť bude úplne iná ako si teraz myslíme, a to predovšetkým vďaka informáciám a dátam.“
zdroj: futurism.com