Originálne Fosinky ťa prenesú do sveta upečeného z cukrového snehu a pozitivity

  • Cheesecaky, cupcakey či macarons, to všetko sme tu už mali. Teraz prichádza na scénu nový sladký gastro projekt, ktorý ťa zaručene dostane do kolien. Sú snehobiele aj bláznivo farebné, plné prekvapivej chuti a rozplývajúce sa na jazyku. Zatlieskaj originálnym Fosinkám!
collagehvg
Linda Prebreza
  • Cheesecaky, cupcakey či macarons, to všetko sme tu už mali. Teraz prichádza na scénu nový sladký gastro projekt, ktorý ťa zaručene dostane do kolien. Sú snehobiele aj bláznivo farebné, plné prekvapivej chuti a rozplývajúce sa na jazyku. Zatlieskaj originálnym Fosinkám!

Sme neskutočne zvedaví, kto stojí za týmito farebnými nádherami. Mohla by si sa nám prosím predstaviť? 

Za Fosinkami stojí Andrea Krišková z Bratislavy alias Foska Miyagi, naivný snílek milujúci kuchyňu, Taliansko, filmy, záhady, hudbu a boston terriérov. :)

Zobraziť celú galériu (11)
zdroj: Linda Prebreza

Predpokladám, že asi nie si vyštudovaná cukrárka. Čo ťa priviedlo k tomuto sladkému biznisu? Si z tých, ktoré vždy milovali varenie a pečenie, alebo si sa k Fosinkám dostala nejakou bláznivou náhodou?

Nie nie, vyštudovala som muzikálové herectvo, ktorému som sa spolu s tancom profesionálne venovala 17 rokov. Zvyšok času som pracovala v Aukčnom dome, takže moje “gro” bolo jakživ a doslova umenie. Pri tom všetkom som však absolútne a oddane milovala varenie a kuchynské experimenty. Preto, keď som prišla s Fosinkami, sa moji blízki ani nečudovali, kedže vedeli, že varenie bolo vždy to moje. Nikdy som však nepracovala so sladkým. Sama nie som „sladkožravec“, čo je zvláštne pri tom, ako som sa vo Fosinkách paradoxne našla. V prvom rade to vôbec nebol zámer začať ponúkať čosi vlastné. Svoje výtvory som si jednoducho začala fotiť na Instagram a ľudia sa mi začali ozývať, kde si ich môžu objednať. Čudovala som sa ako blázon, no teraz som za to najviac vďačná!

Od nápadu k realizácii je však často ťažká cesta. Čo bolo na rozbiehaní tvojho projektu najťažšie, čo ťa prekvapilo?

Najťažšie bolo rozhodne prísť na vzorec toho najlepšieho meringu pre samú seba. Čo som sa ja navyhadzovala plechov ajajaj… :) Vzhľadom na to, že som stále v začiatkoch, ešte len čakám na rôzne prekvapenia a prekážky. No práve v tom je život krásny, ako veľmi nás dokáže naučiť či prekvapiť.

Vysvetli nám prosím ten originálny názov “Fosinky”. Je za tým nejaká story? 

Toto bolo asi to najjednoduchšie. Moja prezývka je od malička Foska, niektorí moji známi dokonca netušia, ako sa naozaj volám, niekedy na meno Andrea ani nezareagujem. :D Takže tu bola voľba názvu ľahká – Foska / Fosinky. Znie to podobne ako pusinky, na ktoré sme zvyknutí z detstva. Jedná sa o meringue, robený francúzskym spôsobom (nízka teplota, dlhé pečenie – sušenie). No moje meringues sú robené celkom inak. Našla som vzorec medzi talianskym a švajčiarským, preto tie moje nie sú také “prášivé”, ale chrumkavé a vo vnútri vláčne ako obláčik. Mňam!

Zobraziť celú galériu (11)
zdroj: Linda Prebreza

Dnes je veľmi obľúbený trend zdravého stravovania a bio či vegan stravy. Tvoje sladké pusinky z tohto trendu trošku vyčnievajú. Nebála si sa, že môže byť ťažké presadiť sa s Fosinkami?

Tým, že som naozaj nemala v pláne sa nejako presadiť, neviem celkom odpovedať. Za seba však môžem povedať, že “každému ako chutí”. Cukru sa nebojím a myslím si, že každý zdravo zmýšľajúci človek vie, že všetkého treba s mierou. Ak jeden pochopí, že je to o rovnováhe, nemá sa čoho báť. Vždy tu boli ľudia, ktorí jedli zdravo, rovnako ako tu vždy boli ľudia, ktorí zdravo nejedli. Ja si napríklad s pokojom Američana pochutím na slanine s pivom, no rovnako sa opúšťam na pohánke s tofu syrom, ktorý často doma jeme. Ale nikomu nevešiam na nos, ako veľmi mi chutí zdravo jesť.

Ľudia si v záchvate trendu zdravého jedenia hodia na Insta story cviklu s klíčkami, ale to, že večer spasú pol kilovú Milku s chipsami, alebo sa na druhý deň opijú ako dogy a vyfajčia tri krabičky cigariet a kto vie čo ešte, si už neodfotia. Poznám x takých. Nemám rada toto “gastro pokrytectvo”. Takže som si vlastne práve uvedomila, že som asi aj hrdá na to, že moje Fosinky vyčnievajú. Vyčnievajú preto, že sú ľudské, hravé a neberú sa príliš vážne. :)

Zobraziť celú galériu (11)
zdroj: Linda Prebreza

Prečo si sa rozhodla začať piecť práve snehové pusinky a nie napríklad populárne torty?

Tortové kráľovné tu už máme, a ja im absolútne tlieskam. Pusinky sú pre mňa viac variabilnejšie. Milujem vymýšľať tie rôzne ksichtíky a tvary. I keď je pravda, že som nedávno zverejnila svoj prvý “layer color cake” a ľudia na to zareagovali pozitívne, no aj ten je celý farebný, bláznivý a dekorovaný čisto Fosinkami. Nebudem klamať, keď poviem, že tento druh torty mi sadol a rada by som ho vyšperkovala do stavu “wow”. :)

Kam na tie bláznivé tvary a príchute chodíš? Ktoré sú podľa teba TOP a sama si ich vychutnáš najviac?

Inšpiráciu hľadám v každodennom živote, sezóne, počasí alebo vo filmoch. Pred pár dňami som urobila “Annabellky”, fosinky s tvárou horrorovej bábiky Annabelle. No neodvážim sa toto niekomu ponúknuť, len ak na vlastné nebezpečie. :) Zatiaľ mi asi najviac ulahodili „Jack Skellingtoni“ z rozprávky Tima Burtona Nightmare before Christmas. Milujem ich a chcela by som, aby bol celý rok Halloween a ja ich tak mohla stále vyrábať.

Zobraziť celú galériu (11)
zdroj: Linda Prebreza

Spomínaš si, ako vyzerali tvoje prvé pekárske pokusy? Čo je vlastne na upečení dokonalých pusiniek najdôležitejšie?

Vyzerali ako zožmolený papier na pečenie zahodený v koši. :) Najdôležitejšia a zároveň najzradnejšia je nálada a rozpoloženie. Aspoň teda u mňa. Napriek tomu, že som nateraz našla receptúru, ktorá mi sedí, sa mi aj tak sem tam stane, že plech vyhodím. Načasovanie hrá tiež v pečení pusiniek veľmi dôležitú rolu. Stačí, že začnete pridávať cukor do bielok o trochu neskôr, a môžete začať odznova. Nerozpustí sa vám tak, ako je potrebné, a pusinky vám celé prasknú, môžu byť nádherné ako len chcete. Ďalej je kľúčová teplota, dĺžka pečenia, teplota misy, v ktorej sneh šľaháte… jednoducho celá veda. Je to extrémne krehký, citlivý produkt a niekedy sa chytám za čelo a vravím si: “Čo som si to ja len vymyslela?” :)

Fosinky teraz môžeme nájsť aj v zmrzlinárni Koun. Ako vznikla táto spolupráca?

S Barbie sme sa spoznali v čase, kedy otvorila Koun. Pracovala som hneď oproti v aukčnom dome a chodila som vyjedať jej famóznu zmrzlinku. Keď som zverejnila na Instagrame svoje prvé Fosorožce (unicorni), napísala mi, že by ich túžila mať vo svojom Koune. Najprv som neverila, myslela si, že si robí srandu, no opak bol pravdou. Akurát jej pečiem várku. :)

Zobraziť celú galériu (11)
zdroj: Linda Prebreza

Ako vnímaš konkurenciu v sladkom biznise na Slovensku? Je ťažké sa presadiť a uživiť sa tým?

Je s niečim ľahké sa presadiť a uživiť? Hmmm… kedže som sa nerozhodla venovať najstaršiemu remeslu na svete, odpoviem áno, možno je to ťažké. No netreba mať veľké oči, treba to robiť v prvom rade pre seba a tak, aby vám to robilo radosť. Či už sa to ujme alebo nie, aspoň si môžete povedať, že ste to skúsili. Je to absolútne oslobodzujúce a nádherné, byť sám sebe pánom.

Čo by si poradila ľuďom, ktorý tiež snívajú o vlastnom gastro projekte, no chýba im odvaha do toho ísť? Stojí to za to? 

Choďťe do toho! Netreba sa ničoho báť, všetko sa dá vždy vyriešiť, vždy je niekto, kto vám pomôže. Kto sa bojí, nech nejde do lesa! :) Rozhodne to stojí za to. Už len tá možnosť spoznať samého seba, naučiť sa vlastnému režimu, vidieť tú radosť ľudí pri osobnom odbere. Je to povznášajúce.

Zobraziť celú galériu (11)
zdroj: Linda Prebreza

Ak si aj ty stihol podľahnúť, neváhaj a ochutnaj! Viac info o Fosinkách nájdeš na Facebooku

Fotografie boli zhotovené Nikonom D5.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech