FOTO: Zelený les uprostred Mlynských nív. Víťazný projekt verejného priestoru je reakciou na klimatickú zmenu

  • YIT zóna Mlynské nivy je projektom, ktorý dal príležitosť 11 slovenským a českým architektonickým tímom
  • Nový verejný priestor bude udržateľný, moderný a funkčný
 srcset
  • YIT zóna Mlynské nivy je projektom, ktorý dal príležitosť 11 slovenským a českým architektonickým tímom
  • Nový verejný priestor bude udržateľný, moderný a funkčný

Pred dvoma rokmi odišiel do komunálnej politiky zo štúdia Vallo&Sadovsky Architects súčasný primátor Bratislavy Matúš Vallo. Odvtedy sa volajú Sadovsky&Architects. Za sebou majú veľa dobrej roboty a pred sebou novú výzvu. Transformáciu územia na Mlynských nivách. 

Víťazný projekt súťaže s názvom YIT zóna Mlynské nivy bol odbornou porotou ocenený ako „výnimočne vysoko vyhovujúci“. Výsledky sa architekti dozvedeli pred tromi dňami, 17,júna. 

Ich návrh environmentálneho konceptu, verejných priestorov a landscapu vznikol v spolupráci s ateliérom Marko&Placemakers

Vyzvanej architektonicko-urbanistickej súťaže, ktorej výsledkom bude premena bývalého brownfieldu na plnohodnotnú mestskú štvrť, sa zúčastnilo 11 renomovaných ateliérov zo Slovenska a Českej republiky. Okrem iných sa zapojili architekti z o štúdia What Architects, CompassChybik + Kristof Architects  , či architekti z českého Grida. O víťazovi rozhodla 7-členná odborná porota zložená z odborníkov z oblasti architektúry a urbanizmu vrátane zástupcov Metropolitného inštitútu Bratislavy, mestskej časti Ružinov a zástupcov investora.

zdroj: Vizualizácia verejného priestoru Mlynské nivy. FOTO: studio monolot

zdroj: studio monolot

Výnimočne vysoko vyhovujúci

Dôležité bolo reflektovať podmienky súťaže a predstavy klienta. Oliver Sadovský z víťazného štúdia Sadovsky&Architects vysvetlil podmienky ako súhrn limitov a potenciálov územia. Na zadanie majú architekti obmedzený čas. Za ten je potrebné nájsť čo najlepšie riešenie, ktoré nielen reaguje na zadanie, ale prináša niečo naviac. 

Určitú jedinečnosť a kvalitu. My sme v tomto prípade vsadili na kombináciu mestskosti a prírody. Výsledkom je návrh novej štvrte, ktorá je na vonkajšom perimetri jasne definovaná, s mestským charakterom. Vo vnútri je organický prírodný park, ktorého sila je v kompaktnosti a intenzite zelene. Má potenciál stať sa samostatným ekosystémom,“ vysvetľuje Sadovský a dodáva, že práve toto je ich reakcia na aktuálne témy udržateľnosti a klimatickej zmeny.

Keď chceš byť úspešný a robiť podnetnú prácu, ktorá zaujme iných, potrebuješ mať okolo seba dobrý tím. Aj ten sa u Sadovského vo výraznej miere spája s konečným výsledkom. 

„Návrh ateliéru Sadovsky & Architects predstavil najlepší environmentálny koncept podporujúci revitalizáciu tohto zanedbaného územia. Vytvorený ústredný park so stromami na rastlom teréne má veľký potenciál z hľadiska adaptácie na klimatické zmeny a bude významným prínosom k zmierňovaniu letného prehrievania a vsakovaniu dažďových vôd,“ uviedol v tlačovej správe k víťaznému návrhu expert poroty v oblasti verejných priestorov, sociológie, krajinnej architektúry a trvalej udržateľnosti Lorant Krajcsovics zo spoločnosti SALVIS.

zdroj: studio monolot

zdroj: studio monolot

 „Objekty umiestnené po obvode pozemku vytvárajú ochrannú bariéru pred rušivými vplyvmi okolia a umožňujú pekné výhľady do tohto ústredného priestoru,“ dodal na margo projektu Krajcsovics.

Náročné paramentre

Okrem trvalej udržateľnosti nimi bola aj dopravná obslužnosť a celková mobilita v území aj širších vzťahoch, kvalitná občianska vybavenosť. Nazeralo sa aj na vytváranie uhlíkovej stopy, ktorá sa s trvalou udržateľnosťou spája. Tá by mala byť podľa kritérií zadávateľa čo najmenšia. 

Pozemok má výmeru asi 6,5 hektára a nachádza sa v západnej časti budúceho bulváru Mlynské nivy. Nový verejný priestor bude v tesnej blízkosti novovznikajúceho downtownu Bratislavy, ktorý má pre rozvoj moderného mesta obrovský potenciál. 

To, kedy sa do realizácie projektu architekti od Sadovského pustia, je zatiaľ otázne. Hlavný architekt však prezradil, že prvé stretnutie s klientom majú budúci týždeň. Podľa toho sa rozhodne. 

Ak poznáš priestor trnavského Nádvoria alebo interiéry .klubu pod lampou či reštaurácie Jasmin na Židovskej ulici v Bratislave, poznáš aj tvorbu týchto architektov, ktorí v obmenenom zložení pracujú od roku 2004. Hoci sa Oliver Sadovský a Matúš Vallo poznajú od základnej školy, ateliér dali dokopy až po skončení štúdia na STU.

„Ťažko porovnávať tento projekt s rekonštrukciou alebo interiérom, ale určite sa budeme snažiť priniesť čo najlepšiu mestskú štvrť s jasnou identitou a kvalitným verejným priestorom,“ uzavrel pre Startitup Oliver Sadovský. 

Zdroj: yit.sk

Najnovšie video