Gastroenterologička varuje: Táto obľúbená vianočná kombinácia je pre Slovákov najhoršia. „Môže spôsobiť zápal pankreasu“ (ROZHOVOR)

  • Prejedanie cez sviatky výrazne zaťažuje trávenie
  • Odborníčka radí, ako rýchlo zmierniť ťažobu
  • Odporúča aj jednoduché kroky na reštart po sviatkoch
MUDr. Anna Gojdičová, PhD., rodina konzumuje vianočné jedlá
  • Prejedanie cez sviatky výrazne zaťažuje trávenie
  • Odborníčka radí, ako rýchlo zmierniť ťažobu
  • Odporúča aj jednoduché kroky na reštart po sviatkoch
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Vianoce sa nezadržateľne blížia a s nimi aj hromady dobrého jedla, ktorým sa „ťažko hovorí nie“. Tráviaci systém však pritom prechádza jedným z najväčších náporov v roku. Gastroenterologické ambulancie práve počas sviatkov pravidelne evidujú viac pacientov so zápalom pankreasu, žalúdka či so zhoršením refluxu a ďalšími tráviacimi ťažkosťami.

Vianočné jedlá pod lupou odborníčky

Mnohí Slováci majú tendenciu „šetriť si žalúdok“ pred Štedrým dňom a potom zjesť trojnásobok bežnej porcie. V priebehu pár desiatok minút zjedia všetko, na čo sa celý deň tešili. Pri stole síce vládne rodinná pohoda, no tráviaci trakt zažíva šok.

Nárazový príjem veľkého množstva jedla, najmä ak naň organizmus nie je zvyknutý, výrazne preťažuje tráviaci trakt. Telo začne protestovať – ťažobou, bolesťou brucha, nafukovaním, nevoľnosťou či pálením záhy.

Kedy sa však bežná bolesť mení na dôvod volať lekárovi alebo ísť na pohotovosť? Na túto a mnoho ďalších otázok odpovedá gastroenterologička MUDr. Anna Gojdičová, PhD., z Gastroenterologického centra Polikliniky Bezručova.

  • Ktoré kombinácie vianočných jedál sú pre trávenie najhoršie?
  • Aké vážne komplikácie môže spôsobiť prejedanie?
  • Čo robiť pri pocite ťažoby, pálení záhy a nadúvaní?
  • Ktoré voľnopredajné lieky môžu pomôcť?
  • Čo robiť pred sviatkami, aby tráviaci systém neprežil šok?
  • Ako reštartovať trávenie po sviatkoch?

Ktoré sviatočné kombinácie jedál sú podľa vás vyslovene nevhodné a pre tráviaci systém príliš ťažké?

Tradičné slovenské vianočné jedlá sú často mastné a kaloricky náročné, čo môže zaťažiť tráviaci systém, najmä ak sa konzumujú vo veľkých množstvách alebo v rýchlom slede. Niektoré tradičné kombinácie jedál môžu byť pre tráviaci trakt obzvlášť náročné. Príkladom je kapustnica s klobásou alebo kombinácia vyprážaného kapra a majonézového zemiakového šalátu.

Spomenuli ste, že vianočné jedlá sú veľmi ťažké a Slováci majú navyše tendenciu sa nimi prejesť. Čo sa deje v tráviacom trakte, keď zjeme veľké porcie takéhoto jedla v krátkom čase?

Pri konzumácii veľkých porcií jedla v krátkom čase dochádza v tráviacom trakte k viacerým fyziologickým a potenciálne patologickým procesom. Žalúdok sa výrazne rozšíri, čím sa aktivujú mechanorecepty a zvýši sa sekrécia žalúdočnej kyseliny.

Rýchle a nadmerné roztiahnutie žalúdka môže viesť k oneskoreniu vyprázdňovania, pocitu plnosti, nevoľnosti, vracaniu. Po prechode potravy do dvanástnika sa aktivujú negatívne spätné väzby, ktoré spomaľujú vyprázdňovanie žalúdka a stimulujú uvoľňovanie tráviacich enzýmov a hormónov, ku ktorým patrí napríklad inzulín.

Mnohí si myslia, že problémom je „len“ nepríjemný pocit plnosti. Ktoré menej nápadné, ale vážne komplikácie môže prejedanie spôsobiť?

Opakované preťažovanie žalúdka veľkým množstvom potravy a zvýšenou produkciou žalúdočnej kyseliny môže viesť k zápalu sliznice žalúdka a následným bolestiam, poruchám trávenia a zvýšenému riziku vzniku vredov.

Rovnako nadmerné množstvo jedla zvyšuje tlak v žalúdku, čo môže spôsobiť reflux kyseliny do pažeráka. Chronický reflux vedie k zápalu pažeráka a pokiaľ sa kyselina dostane až do dýchacích ciest, tak aj k chronickým zápalom dýchacích ciest.

Muž sa chytá za brucho, rakovina žalúdka
zdroj: Freepik/gpointstudio

Časté prejedanie sa môže viesť k zvýšenej produkcii inzulínu a narušeniu jeho účinku (inzulínová rezistencia), čo je predstupeň cukrovky 2. typu. Nadmerný príjem kalórií vedie k hromadeniu tuku, čo zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a ochorení pečene. Prejedanie sa najmä mastnými jedlami môže spôsobiť aj zápal pankreasu.

Kedy je ešte „normálne“, že človeka po jedle bolí brucho, a kedy už treba vyhľadať lekára alebo pohotovosť?

Po veľkom alebo ťažkom jedle môže človek pociťovať miernu ťažobu, pálenie záhy, nadúvanie alebo tlak, ktoré ustúpia do niekoľkých hodín. Ak však bolesť zosilnie, trvá dlhšie ako 24 hodín a zhoršuje sa, alebo ak pacient zvracia krv, má čiernu stolicu či zožltne, treba okamžite vyhľadať lekára.

Kto by si mal na vianočné jedlá dávať mimoriadny pozor a prečo?

Mimoriadne opatrní by mali byť ľudia, ktorí sú už našimi pacientmi na gastroenterologickej ambulancii, teda pacienti s obezitou, refluxom, chronickým zápalom žalúdka, cukrovkou, ochoreniami pečene, pankreasu a kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Ak teda po sviatočnom jedle pocíti človek ťažobu, pálenie záhy či nadúvanie, čo by mal urobiť ako prvé a čomu by sa mal rozhodne vyhnúť?

Pri pocite ťažoby, pálenia záhy alebo nadúvania po sviatočnom jedle je najlepšie zostať vzpriamený, prípadne sa ísť prejsť, piť bylinkový čaj po malých dúškoch (mätový alebo zázvorový), použiť voľnopredajné lieky, ako sú antacidá pri pálení záhy alebo simetikon pri nafukovaní, eventuálne lieky obsahujúce tráviace enzýmy.

Je lepšie vyhnúť sa ležaniu, noseniu tesného oblečenia, alkoholu, káve, citrusovým šťavám, fajčeniu či konzumácii ďalších ťažkých jedál.

Po štedrej večeri si mnohí ľudia ľahnú na gauč. Čo sa v takom prípade deje v našom tráviacom systéme?

Po väčšom jedle ľudia často pociťujú únavu a majú chuť si ľahnúť. Z hľadiska trávenia však nie je ležanie po jedle ideálne.

Keď si človek ľahne, žalúdok a pažerák sú v horizontálnej polohe, čo môže spomaliť pohyb potravy a tráviacich štiav. Rovnako sa zvyšuje riziko gastroezofageálneho refluxu (spätný tok žalúdočnej kyseliny do pažeráka), čo spôsobuje pálenie záhy a nepríjemné pocity.

Po štedrej večeri teda odporúčame zostať chvíľu v sede alebo vykonať miernu aktivitu, aby sa podporilo trávenie a znížilo riziko refluxu.

Spomínali ste aj voľnopredajné lieky. Dá sa na ne úplne spoľahnúť, alebo ide skôr o maskovanie problému?

Čítaj viac z kategórie: Lifehacking

Najnovšie videá

Trendové videá