Grilovať sa dá aj bez mäsa. Toto sú tipy od profi vegánky
Bezmäsité grilovanie nemusí byť náročné. Stačí mať poruke čerstvú zeleninu, ovocie a zopár veggie chuťoviek, aby ste si za pár minút vykúzlili chutný obed alebo večeru. Soňa Makranská z vegánskeho bistra v Prievidzi vám prezradí, ako na to.
„Ak sa k vám rúti vegánska návšteva, alebo len chcete zakomponovať na váš letný tanier viac zeleniny, stavte na špízy, na ktoré napicháte celú farebnú paletu zeleniny,“ hovorí skúsená vegánka, ktorú na Instagrame nájdete pod menom Sova_huhu, a dodáva: „Ako prílohu odporúčam baby zemiačky pečené v pahrebe s bylinkami.“
Urobte si zeleninové tofu špízy podľa profíčky
Ingrediencie na 4 špízy:
8 ks šampiónov
8 ks cherry paradajok
1 ks tofu K-take it veggie solené krájané
1 ks cibuľa
1 ks paprika
1/2 cukety
6 ks mini kukuričiek
Krémová bylinková cesnaková marináda:
1 ks K-take it veggie sójová smotana
2 strúčiky cesnaku
nastrúhaná kôra z polovice citróna
soľ a čierne korenie
štipka údenej papriky
najemno nasekané obľúbené čerstvé bylinky
Postup:
Zeleninu a tofu K-take it veggie nakrájame na približne rovnaké kúsky a napichujeme na špajle. Už hotové špízy potrieme marinádou, ktorú si zmiešame vedľa v miske. Na grile sprudka pečieme zo všetkých strán. Podávame so zemiačkami z pahreby, ktoré si môžeme pred grilovačkou predvariť. Prajeme dobrú chuť.
Náš tip: Ešte viac receptov, na ktorých si pochutia nielen vegetariáni, ako aj nadštandardný sortiment rastlinných výrobkov, vrátane privátnej značky K-take it veggie, ktorá predstavuje špičkovú kvalitu za výhodné ceny, nájdete v aktuálnom letáku „Veggie leto“.
5 tipov na chutné „veggie“ grilovanie – radí Sova_huhu
Tip č.1: Zabudnite na predsudky voči grilovaniu zeleniny alebo rastlinných náhrad. „Tajomstvo úspechu sa ukrýva v čerstvých ingredienciách v spojení s vôňou grilu,“ hovorí známa vegánka.
Tip č.2: Základom každej vydarenej grilovačky je chutná marináda. „Použite vaše obľúbené ingrediencie, nešetrite bylinkami a spoľahnite sa na rastlinné tofu, ktoré najprv osušte v utierke a pred naložením ho popichajte vidličkou,“ dodáva.
Tip č.3: K opečenej zelenine a grilovanému tofu sa výborne hodí chutná majonéza alebo jogurtový dip. Rastlinnú majonézu vykúzlite s použitím nesladeného sójového mlieka, oleja, cukru, soli, čierneho korenia, horčice a octu.
Tip č.4: „Na gril sa hodí úplne všetko,“ tvrdí Soňa Makranská. „Moje obľúbené sú napríklad jablká, ktoré stačí nakrájať a priamo na grile poprášiť cukrom a škoricou.“
Tip č.5: Ešte stále veríte tomu, že na grilovačke nesmie chýbať „poriadne“ mäso? Vegánsky burger či nugetky už zasýtili nejedného „mäsožravca“. Chutné „veggie“ výrobky nájdete napríklad v Kauflande.