Gurmánsky poklad ukrytý pri Bratislave: V kaštieli ti naservírujú pravé rakúsko-uhorské špeciality

  • Zrekonštruovaný Kaštieľ Pálffy vo Svätom Jure je jedinečným zjavom na našej HoReCa scéne
  • Ukrýva v sebe reštauráciu s rakúsko-uhorskými špecialitami
Kávičkári.sk/Ondrej Bobek
  • Zrekonštruovaný Kaštieľ Pálffy vo Svätom Jure je jedinečným zjavom na našej HoReCa scéne
  • Ukrýva v sebe reštauráciu s rakúsko-uhorskými špecialitami

Nájdeš tu Hostinec Palatín, exkluzívne historické apartmány, vinárstvo ViaJur, pivovar Pálffy Brauerei, ale i originálny fine dining koncept v Salóniku Habsburgovcov. Je miestom pre všetkých milovníkov histórie, tradícii, ale najmä gurmánov, píšu Kávičkári.sk.

Novinkou v Kaštieli Pálffy je to, že otvára svoje ubytovacie kapacity aj pre širšiu verejnosť. Doteraz boli exkluzívne apartmány, nesúce mená uhorských šľachticov, k dispozícii len v rámci eventov konajúcich sa v kaštieli. Upravené boli aj otváracie hodiny charizmatického Hostinca Palatín, originálnej á la carte reštaurácie kaštieľa.

S odkazom na históriu

Koncept, aký by si v hlavnom meste márne hľadal, našiel svoje miesto v starobylom mestečku blízko Bratislavy, vo Svätom Jure. A hoci by sa neznalému návštevníkovi obce mohlo zdať, že sa nachádza v dedinke povýšenej na mesto, nie je to tak.

Prvá písomná zmienka pochádza už z roku 1209, kedy kráľ Ondrej II. povýšil Svätý Jur z osady na trhové mesto. Ale späť ku kaštieľu. Ten históriou dýcha. Odkazuje najmä na šľachtický rod Pálffyovcov a kráľovský rod Habsburgovcov, ktoré do osudov našej krajiny významne zasiahli.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kaštieľ Pálffy (@kastielpalffy)

Hoci kaštieľ nie je klasickým hotelom, poskytuje aj ubytovanie. A to formou exkluzívnych apartmánov. Ako sme si už u značiek rodiny ZAR (pod ktoré patrí aj špičkový Hotel Lomnica ) zvykli, kvalita a prevedenie sa nedá odoprieť. Apartmány sú krásne nielen kvôli precíznej rekonštrukcii.

Je to aj detailmi, ako sú názvy apartmánov. Tie sú po novom k dispozícii aj na rezerváciu pre bežných hostí počas celého týždňa. Ubytovanie v historických apartmánoch bolo totiž doteraz možné len pre individuálnych hostí, ktorí prichádzali v súvislosti s eventami či svadbami.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kaštieľ Pálffy (@kastielpalffy)

Dnes si môžeš vybrať, kde stráviš svoje voľné chvíle. V špičkovo vybavených apartmánoch, ktoré nesú názvy šľachticov významného uhorského rodu Pálffy. Nás zaujal apartmán Kataríny Pálffy, ktorý je sklom prepojený s kúpeľňou, ale jednoduchým klikom sa dokáže sklo zmatnieť a stáva sa nepriehľadným. Súkromie v kúpeľni je teda na požiadanie.

Odkaz na Katarínu Pálffy je takmer všade. Táto silná žena, ktorá so svojím manželom Štefanom Ilešházim (Illésházy) stála za najväčším rozmachom kaštieľa, prerobila zemepanskú kúriu na skutočné renesančné sídlo. A hoci doba bojovala proti nej, spomienku na jej odvahu a tvrdú prácu nájdete dnes práve vo Svätom Jure.

Hostinec Palatín v štýle Rakúsko-Uhorska

Ak si gurmán, ktorý by rád sebe či svojim hosťom doprial jedlo s nádychom našej histórie, skús Hostinec Palatín. A hoci som to už spomínala, miesto, aké je toto, by si zaslúžilo aj naše hlavné mesto.

Svätý Jur však nie je od Bratislavy ďaleko a vieš seba či hostí vziať na menší výlet pod Malými Karpatmi. Hostinec Palatín má navyše aj upravené otváracie hodiny a vieš sa v ňom najesť od štvrtka do nedele. Odporúčame však rezerváciu.

Hostiť ťa bude uhorský palatín, barón Štefan Ilešházi spolu s habsburským plukom. Naozaj. Budú sa totiž na teba dívať zo stien, kým ty budeš, tak ako voľakedy, hodovať. Len v modernom šate a prispôsobene sezóne. V týchto dňoch si vieš vychutnať predjedlo z kapra, skvelú hríbovú polievku či hovädziu kvetovú špičku.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kaštieľ Pálffy (@kastielpalffy)

Páči sa mi, že sa pozerajú na tradíciu miesta. Hríbov sú plné Jurské lesy, chodievame tam na ne od môjho detstva. Kapor síce nemá až takú dlhú tradíciu v našich dejinách, ale predsa k nám patrí a dá sa nazvať tradičnou rybou.

V kuchyni preferujú aj princíp zero waste – čo sa dá, zakonzervujú, premenia na prach, fermentujú. To nie je len moderný výmysel, ale vracajú sa k tradíciám. K jedlu sa pristupuje s úctou, rovnako ako aj výnimočným surovinám z ich vlastnej farmy vo Farnej.

Niektoré jedlá však v menu nájdeš stále – takým je napríklad Viedenský teľací rezeň, ktorý patrí k najobľúbenejším jedlám Slovákov. Prepojenie s vinárstvom a pivovarom je praktické a ty si vieš vychutnať jedlo i s remeselným pivom PaB. Prípadne ti skúsený someliér poradí, ktoré víno ku ktorému pokrmu zvoliť – to však máš naznačené aj priamo v menu.

Špičkový servis zaručuje i to, že rezervácie sa plnia, a zatiaľ čo pracovný týždeň patrí prevažne biznisovým obedom, víkendy sú o oslavách a rodine. Prijať pozvanie do Kaštieľa Pálffy, do Hostina Palatín či do apartmánov je niečo výnimočné.

A dovolím si aj menšiu poznámku – je radosť vidieť, že tento pocit výnimočnosti v sebe má aj personál. Keď sa totiž pracuje dobre zamestnancom, vytvára to jemnú auru, ktorú hostia pocítia. A to je ten najlepší pridaný bonus k celkovej atmosfére.

Zdroj: kavickari.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá