Hit medzi proteínovými doplnkami ničí črevnú mikroflóru. Odborník ho spája s rakovinou hrubého čreva

  • Populárny doplnok výživy môže mať negatívny dopad na zdravie čriev
  • Odborník ho spája so zvýšeným výskytom rakoviny hrubého čreva
protein, muž. proteínové prášky
  • Populárny doplnok výživy môže mať negatívny dopad na zdravie čriev
  • Odborník ho spája so zvýšeným výskytom rakoviny hrubého čreva
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Proteínové prášky dominujú regálom športovej výživy. Hoci sa často vnímajú ako neškodné doplnky pre športovcov, britský chirurg a špecialista na liečbu kolorektálneho karcinómu dr. James Kinross nezdieľa rovnaký názor.

„Proteínové prášky predstavujú ozajstný problém a výrazne poškodzujú črevnú mikroflóru,“ varuje odborník. Podľa neho môžu byť dokonca príčinou rakoviny hrubého čreva.

Proteínové prášky zvyšujú riziko rakoviny

Proteínové prášky zažívajú globálny boom, no paralelne s ich popularitou stúpa aj znepokojujúca štatistika. Incidencia kolorektálneho karcinómu u ľudí vo veku do 50 rokov vzrástla za tri desaťročia približne o 80 %, uvádza News Wise.

Tento nárast nesúvisí iba so známymi rizikovými faktormi ako znečistenie, nadmerná konzumácia priemyselne spracovaných potravín, mikroplasty či epidémia obezity. Vedci ukazujú prstom aj na proteínové prášky, ktoré si mnohí mixujú do raňajkových smoothie či potréningových šejkov. 

„Keď telo rozkladá a metabolizuje bielkoviny, vznikajú pritom toxíny, ktoré podporujú zápal a spúšťajú rakovinu čriev,“ cituje portál MSN Dr. Jamesa Kinrossa. Podobného názoru je aj Dr. Maria Abreu, prezidentka Americkej gastroenterologickej asociácie. „Chronický zápal vedie k rakovine hrubého čreva a mám podozrenie, že to úzko súvisí s nárastom prípadov u mladých ľudí.“

Kinross zároveň dodáva, že proteínové prášky zásadne menia zloženie črevného mikrobiómu. Dochádza k poklesu prospešných baktérií a k nárastu druhov, ktoré takisto produkujú škodlivé toxíny.

Proteínové prášky sa tak dostávajú do jednej kategórie s vysoko spracovanými potravinami, ako sú údeniny, slanina či priemyselne upravené mäso. Aj tie sa v štúdiách opakovane spájajú s vyšším výskytom kolorektálneho karcinómu.

Ak chceš predsa len zaradiť červené mäso do svojho jedálnička, Kinross odporúča uprednostniť kvalitu pred kvantitou: „Jedzte ho len raz týždenne a vnímajte ho ako kulinársky zážitok, nie ako každodennú rutinu.“

Odborník tiež radí zamerať sa na prírodné zdroje bielkovín, najmä rastlinného pôvodu, ako sú strukoviny, orechy, semená či celozrnné obilniny. „Nemusíte byť vegánmi, aby ste mali zdravé črevá, ale nemali by ste prijímať mäso v každom jedle.“

Vplyv bielkovín na dĺžku života

Na komplexný vzťah medzi príjmom bielkovín a zdravím poukazuje aj rozsiahla štúdia publikovaná v eBioMedicine. Výskumníci zhromaždili množstvo dôkazov, ktoré podporujú myšlienku, že znížený príjem bielkovín (resp. strava bohatá na komplexné sacharidy s nízkym množstvom bielkovín) pozitívne ovplyvňuje dĺžku života, zlepšuje inzulínovú senzitivitu a potláča chronický zápal.

Pri hodnotení vplyvu bielkovín na zdravie však nestačí sledovať len ich celkové množstvo, ale aj zloženie jednotlivých aminokyselín. Nadbytok metionínu či aminokyselín s rozvetveným reťazcom (BCAA), ktoré sa v proteínových práškoch vyskytujú vo vysokých koncentráciách, môže paradoxne urýchliť proces starnutia, podporiť vznik inzulínovej rezistencie a zvýšiť úroveň oxidačného stresu.

Autori upozorňujú aj na opačný extrém. Chronický deficit proteínov otvára dvere sarkopénii, krehkosti a podvýžive, najmä u seniorov. Riešenie teda nespočíva v radikálnom obmedzení bielkovín, ale ani v ich nadmernom príjme.

Proteínové doplnky, ak sa používajú rozumne, môžu pomôcť pokryť zvýšené nároky v určitých životných fázach alebo pri fyzickej záťaži, napríklad u aktívnych športovcov. Pre bežného človeka sú však z dlhodobého hľadiska skôr rizikom než benefitom.

Čítaj viac z kategórie: Lifehacking

Zdroje: News Wise, MSN, Pubmed

Najnovšie videá

Trendové videá