Horáreň na Peknej ceste dostane novú tvár. Mesto upraví budovu tak, aby slúžila verejnosti

  • Pavilón má slúžiť verejnosti na trávenie voľného času s grilovaním či ochutnávkou vína
  • Rovnako bude zázemím pre ľudí vyrážajúcich do mestských lesov za turistikou či na bicykloch
  • Úprava sa má začať realizovať už v priebehu tohto roku
 srcset
Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Pavilón má slúžiť verejnosti na trávenie voľného času s grilovaním či ochutnávkou vína
  • Rovnako bude zázemím pre ľudí vyrážajúcich do mestských lesov za turistikou či na bicykloch
  • Úprava sa má začať realizovať už v priebehu tohto roku

Metropolitný inštitút Bratislavy v spolupráci s Mestskými lesmi v Bratislave pripravujú obnovu pôvodnej horárne v areáli bývalých muničných skladov na Peknej ceste v bratislavských Krasňanoch. Slúžiť bude verejnosti ako pavilón na trávenie voľného času s grilovaním či ochutnávkou vína, rovnako bude zázemím pre ľudí vyrážajúcich do bratislavských mestských lesov za turistikou či na bicykloch.

Z pôvodnej horárne sa dodnes zachovali klenbové priestory polo-zapustenej pivnice, ktoré však vôbec nie sú využívané napriek tomu, že ich okolie navštevujú stovky Bratislavčanov, ktorí trávia voľný čas v mestských lesoch. 

zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

Sprístupnia sa priestory historickej pivnice

Úprava, ktorá sa má začať realizovať ešte v tomto roku, počíta s úplným zachovaním pôvodných priestorov polo-zapustenej pivnice. 

Terajšia bude tvoriť podnož novo-navrhovaného priestoru pre centrálne umiestnený grilovací altánok. Prekrytie priestoru v tvare sedlovej strechy odkazuje na pôvodný vzhľad budovy,“ informovala Marcela Glevická z MIB.

Niekdajšia horáreň je z prelomu 19. a 20. storočia, ktorú neskôr vo funkcii nahradila nová horáreň, a budova pôvodnej bola začlenená medzi budovy areálu muničných skladov. 

Kľúčom návrhu bolo vyzdvihnutie pôvodného genia loci a pokorný prístup, aby návrh dal vyniknúť existujúcemu okoliu, citlivo rešpektoval prírodný charakter miesta a jeho špecifickú polohu v lese,“ povedal riaditeľ Metropolitného inštitútu Bratislavy Ján Mazúr. 

Na zastrešenie objektu budú podľa Metropolitného inštitútu použité transparentné vlnité dosky, ktoré celý vnútorný priestor ochránia pred dažďom, zabezpečia presvetlenosť priestoru a ukážu drevenú konštrukciu krovu. 

Architekti, ktorí navrhovali toto riešenie, zohľadnili naše požiadavky, vďaka ktorým sa snažíme zachovať alebo odkázať na minulosť tohto priestoru. Napríklad pri demontáži havarijného stavu nadzemného podlažia objektu sa uchovalo 40 paliet tvrdých tehál „klingeriek“ s razbou z roku 1900, ktoré budú v návrhu využité,“ povedal Mazúr. 

zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

Na jar sa nám podarilo otvoriť novú cestu cez bývalé muničné sklady, odviezli sme tony stavebného odpadu. Niekoľko budov sa už nedalo zachrániť, preto som rád, že práve horáreň bude opäť slúžiť ľuďom,“ povedal riaditeľ Mestských lesov v Bratislave Matej Dobšovič. 

Opekačka v horárni

Pri obnove priestoru sa budú snažiť zachovať aj maximum existujúceho lokálneho materiálu, ktorý na mieste je. 

Na upravené, spevnené a vyrovnané trávnaté plochy pribudnú viaceré herné a športové plochy – pribudne ihrisko pre petanque, ohniská, vodné prvky, preliezačky pre deti, upraví sa súčasná studňa, aby ju bolo možné používať. Pribudnú stojany na bicykle aj suché toalety,“ spresnila Glevická

Najnovšie video