Horská stavba Kanin, z ktorej ti bude svet ležať pri nohách

  • Ľahká prefabrikovaná stavba rozširuje ubytovacie kapacity blízkej chaty a slúži ako bivak počas zimnej sezóny, keď je chata zatvorená. Štíhla vykonzolovaná konštrukcia bola riešená s dôrazom na minimálny zásah do horského prostredia. Projekt bol za Slovinsko nominovaný na tohtoročnú cenu Mies Van Der Rohe Award.
winter-cabin-kanin_ofis_fotoales-gregoric_04_resize
Janez Martinčič
  • Ľahká prefabrikovaná stavba rozširuje ubytovacie kapacity blízkej chaty a slúži ako bivak počas zimnej sezóny, keď je chata zatvorená. Štíhla vykonzolovaná konštrukcia bola riešená s dôrazom na minimálny zásah do horského prostredia. Projekt bol za Slovinsko nominovaný na tohtoročnú cenu Mies Van Der Rohe Award.

Útulňa stojí na úbočí vrcholu Visoki Kanin, nad údolím rieky Soča. Kanin poznajú najmä lyžiari, na kopec vedú lanovky z mestečka Bovec. Ide o jediné slovinské lyžiarske stredisko, ktoré má zjazdovky položené vo výške nad 2 000 metrov. Kanin, ktorý leží v blízkosti taliansko-slovinskej hranice je atraktívnou destináciou aj v lete. Vápencové vrcholy Julských Álp sú obľúbené najmä u vysokohorských turistov. Atraktívne sú feraty, vedúce na vrchol zo slovinskej aj talianskej strany. Časť chodníkov kopíruje pôvodné zaistené cesty z obdobia 1. svetovej vojny.

Foto: Janez Martinčič

„Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk.“

Nová útulňa vznikla ako výskumný projekt, ktorý má za úlohu otestovať vlastnosti prefabrikovaných drevených konštrukcií v horských podmienkach. Slovinská horská asociácia a Planinsko društvo Bovec spolupracovali s ateliérom Ofis a tímom študentov pod ich vedením. Rok Oman a Špela Videčniková ktorí vystupujú pod značkou Ofis Arhitekti sú patria k najznámejším slovinským architektom. Okrem tvorivej činnosti sa venujú aj výskumu a prednášajú na Harvardovej univerzite. Autorský kolektív má za sebou už podobný projekt – bivak na hore skuta.

Foto: Janez Martinčič

Foto: Aleš Gregorič

Stavba v lete rozširuje ubytovaciu kapacitu jestvujúcej chaty Petra Skalarja, ktorá leží na vápencovej terase vo výške (2260 m.n.m.). V zime, keď je chata uzatvorená, slúži ako “winterraum” pre alpinistov a horolezcov. Z miesta je výhľad do zeleného  údolia rieky Soča, na horu Triglav – najvyšší vrch a symbol Slovinska, a v prípade dobrej viditeľnosti aj na Jadranské more. Aj keď sa miesto nenachádza v extrémnej nadmorskej výške, každoročne tu býva zaznamenaný veľmi vysoký úhrn zrážok.

Foto: Janez Martinčič

Vykonzolovaná drevená konštrukcia má vonkajší rozmer 2,4 x 4,9 metra. Na ploche 9,7 m² chata poskytuje miesto na prenocovanie deviatim turistom. Spí sa na spoločných platformách v troch úrovniach. Veľké čelné zasklenie otvára výhľad do údolia a malý priestor tak nepôsobí stiesnene. Interiér je riešený čisto s ohľadom na funkciu, všetky povrchy sú zo smrekovej preglejky. Štíhly profil a vykonzolovanie zabezpečuje funkčnosť aj v prípade veľkej vrstvy snehu a minimalizuje styk objektu s terénom. Stavbu je po prekročení plánovanej životnosti možné odstrániť s minimálnym dopadom na okolitú prírodu.

Pôdorysy

PôdorysyAutor: Ofis arhitekti

Pohľady a rezy

Pohľady a rezyAutor: Ofis arhitekti

Základným nosným prvkom novej chatky sa stali CLT panely, ktoré sú zateplené piatimi centimetrami minerálnej vlny. Exteriérovú vrstvu tvoria hliníkové fasádne panely a izolačné trojsklo. Objekt stojí na štyroch oceľových stojkách, ktoré sú zabetónované v pevnej skale. O stabilitu konštrukcie a odolnosť voči vetru sa stará zavertenie oceľovými tiahlami.

Konštrukčná schéma

Konštrukčná schémaAutor: Ofis arhitekti

Celá stavba bola skúšobne zmontovaná v dielni a následne bola rozložená. Vnútorná nosná konštrukcia z CLT panelov bola transportovaná na miesto helikoptérou v jenom kuse. Plášť, interiérové vybavenie a zasklenie boli dovezené ako ďaľšia várka. Stavba bola financovaná z verejnej zbierky a na jej vybudovaní sa významným dielom podieľali dobrovoľníci, ktorí strávili prípravnými prácami a kompletovaním novej útulne mnoho hodín.

Foto: Janez Martinčič

Foto: Janez Martinčič

Foto: Aleš Gregorič

Foto: Aleš Gregorič

Foto: Aleš Gregorič

Podklady: Ofis architekti, zdroj: archinfo.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech