Hovorí sa, že ľudská práca je nenahraditeľná. Tento startup chce presvedčiť o opaku

  • Americký startup sa volá Picnic a plne nahradí ľudskú prácu
  • Nevyzerá ako klasický robot a nemá ani umelé robotické ramená. Výrobu však zrýchli niekoľkonásobne. Čo na to autentickí Taliani?
pizza
Ilustračný obrázok (unsplash.com)
  • Americký startup sa volá Picnic a plne nahradí ľudskú prácu
  • Nevyzerá ako klasický robot a nemá ani umelé robotické ramená. Výrobu však zrýchli niekoľkonásobne. Čo na to autentickí Taliani?

Podľa informácií biznis portálu Businesswire.com sa tento startup z amerického Seattle pôvodne volal Vivid Robotics. V súčasnosti však vyzerá ako veľká kuchynská linka. Charakterizuje ho minimalizmus a biela farba a s robotom by si ho spojil málokto. Startup získal 5 miliónov amerických dolárov, a tie investoval do stroja, ktorý dokáže vyrobiť pizzu. Je plne automatizovaný.

Nejde však o obyčajného kuchynského robota. Takých je všade naokolo veľa. Ten, čo ti vytvorí pizzu na nerozoznanie od autentickej, vymysleli títo mladí Američania.

zdroj: hellopicnic.com

Ide o prvého robota svojho druhu, ktorý predstavuje automatizáciu výroby od začiatku až do konca. V praxi to znamená asi toľko, že správny pomer surovín, ich miešanie, miesenie, dávkovanie omáčok a jednotlivých dodatkov až po pečenie a vytiahnutie z rúry v tom najsprávnejšom čase – to všetko dokáže za človeka spraviť v dnešnej dobe robot. Nikto na to nemusí dohliadať, pretože v takomto prípade zlyhá skôr ľudský faktor, než ten technologický.

Automatizácia rovná sa rýchlejšia obsluha

Výroba sa zrýchli niekoľkonásobne a automatická linka zefektívni výrobu, ale aj čas. Prvotná investícia do stroja sa môže zdať majiteľovi spočiatku vysoká, no v prepočte na náklady, ktoré reálne utratí na zamestnancov sa do niekoľkých mesiacov vráti.

„Definujeme nový štandard prípravy jedla a ponúkame jedinú automatizovanú platformu na pizzu, ktorá počíta s hromadnou výrobou na zákazku. Vďaka nej je možné eliminovať doterajšie bolestivé miesta behom procesu a uspokojiť zvyšujúce sa chute zákazníkov,“ hovorí  Clayton Wood, šéf startupu.

Ako presne vyzerá výroba?

Na výrobnej linke je niekoľko úsekov, kde sa o jednotlivé procesy tvojho jedla postará špeciálny dávkovač. Za hodinu vyprodukuje linka takýmto spôsobom až 180 kusov pizze s priemerom 45 cm, alebo 300 menších pízz. Každá pizza, ktorá z výrobnej linky vyjde je rovnomerná, úhľadná a v podstate absolútne dokonalá.

zdroj: hellopicnic.com

Autentici  v boji so strojmi

A tak sa do boja s takouto strojovou pizzou pustili vyznávači tradičnej talianskej pizze. Nie do otvoreného, ale ideového. Ich pizza sa vyznačuje nepresnými okrajmi, jedinečnosťou v každom kuse a z času na čas aj metódou pokus-omyl.

Určite by takýto pomocník uľahčil prácu mnohým majiteľom pizzérií. My si však myslíme, že ručná výroba je pri výrobe pizze veľmi dôležitá. Potrebujeme ľudí aj s ich nedokonalosťami. Chceme, aby mal zákazník autentický zážitok,“ hovorí pizziar známej bratislavskej prevádzky Pizza Mizza.

Picnic oproti tomu operuje s rýchlosťou, nenáročnosťou prípravy a efektivitou. Obmedzuje tiež plytvanie, čo nie je pri výrobe vôbec zanedbateľným faktom. Postupne sa bude dať linka prispôsobiť predstavám konkrétneho kuchára resp. majiteľa a ten si tak bude môcť vytvoriť vlastné receptúry.

Zdroj: thespoon.tech.com, businesswire.com, hellopicnic.com, geekwire.com

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK