Hrozí kultovému nápoju zánik?

  • Väčšina z nás vie, že klimatické zmeny nie sú výmyslom bohviekoho, sú reálne, sú tu. Nie úplne tu pri nás, ale niekde vo svete. Je však možné, že sú bližšie ako si myslíme a dotknú sa priamo tej posvätnej rannej šálky "na prebratie"?
sabri-tuzcu-182696
pexels.com
  • Väčšina z nás vie, že klimatické zmeny nie sú výmyslom bohviekoho, sú reálne, sú tu. Nie úplne tu pri nás, ale niekde vo svete. Je však možné, že sú bližšie ako si myslíme a dotknú sa priamo tej posvätnej rannej šálky "na prebratie"?

S mliekom, cukrom, vaječným likérom alebo iba čiernu ako správny chlap. 7 ml alebo pol kanvice, na prebratie, už ako zvyk kvôli chuti, alebo aj ako príchuť do zákuska. Milovníkov kávy na všetky spôsoby, zdá sa, stále pribúda. Vedci však varujú, že klimatické zmeny nepriaznivo vplývajú na množstvo aj kvalitu vypestovanej kávy.


Zdroj: pexels.com
Kávovník (Coffea) je pestovaný hlavne v oblastiach známeho Coffee belt. Klimatické podmienky, vhodné pre jeho rast, zahŕňajú omnoho viac, než len vysoké teploty. V závislosti od toho, kde rastlina vyrastie, sa líši jej príchuť – kým ázijské druhy chutia skôr zemito a ťažko, príchuť juhoamerických je skôr jemnejšia a menej intenzívna. Africké odrody sú zase považované za tie s najčistejšou a gurmánskou príchuťou. A práve pestovatelia v Etiópii, „kolíske“ kávového nápoja, už zaznamenávajú prvé škody spôsobené globálnym otepľovaním.


Zdroj: pixabay.com
V tejto krajine je pestovanie a spracovanie známej Coffea arabica zdrojom príjmov približne 15 miliónov ľudí. Kvôli globálnemu otepľovaniu sa znižuje presnosť predpovedi počasia, ktorá je tak dôležitá pre zostavenie a dodržanie plánov rastlinnej produkcie. Mimoriadne významnými sú obdobia vlhka, ktoré sa vďaka klimatickým zmenám stále skracujú a sú čoraz drastickejšie. Odrody Arabica sú pritom mimoriadne citlivé na minimálne zmeny teploty.


Zdroj: pexels.com
Farmári sa preto presúvajú do vyšších polôh. Keďže ide vo väčšine prípadov o menšie rodinné farmy, nie veľké koncerny s početnými zdrojmi a sponzormi, takýto presun je mimoriadne náročný, vyžaduje veľa snahy aj peňazí. Takáto zmena plánov vyzerá ľahko a pekne na papieri, no nie každý na to má.


Zdroj: pixabay.com
V dôsledku sucha v Brazílii v roku 2014 tam stúpli ceny kávy na dvojnásobok. Preto sa môže stať, že v blízkej budúcnosti si za obľúbený nápoj priplatíme, a bude chutiť horšie.

„Čo to má s nami?“

Ako jednotlivec na Slovensku tomu ťažko zabránim, no stále platí, že lepšie je sa aspoň snažiť ako sedieť nečinne. Je fajn vedieť, čím je globálne otepľovanie spôsobené a pri každej diskusii pokrčiť ramenami a povedať, áno, spôsobujeme to my, zlá generácia technológií a nepočetných emisií.

Ešte lepšie je však zobrať vlastné emisie do svojich rúk a čo najviac ich znížiť. Ak našu rozmaznanú mládež neprinúti riziko toho, že možno prídu o pohodovú rannú kávičku, šetriť energiami, znížiť emisie na aute a triediť odpad, tak čo potom? :)


Zdroj: pexels.com
Alibistická vsuvka – zatiaľ sme však dosť ďaleko od Afriky a môžeme si užívať dobrú kávu za veľmi fajn ceny. V posledných rokoch sa na Slovensku otvorilo veľa fajn kaviarničiek, ktoré sú očividne riadené kávovými nadšencami. Vychádzam najmä z toho, že ponuka nie je obmedzená na latte a espresso.

A to nielen v hlavnom meste.

Tak čo, ideme na kávu, kým môžeme? :)

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech