Hviezda slovenských jarmočných stánkov boduje medzi najlepšími streetfoodmi sveta

  • Každá krajina má svoj typický streetfood
  • Ten náš sa dostal do rebríčku najlepších na svete
vyprážaný syr a streetfood
wikimedia/Ludek, CC BY-SA 3.0, TASR/Lukáš Grinaj
  • Každá krajina má svoj typický streetfood
  • Ten náš sa dostal do rebríčku najlepších na svete

Skalický trdelník

Na o niečo lepšom 78. mieste sa umiestnil jediný mohykán slovenského streetfoodu v tomto rebríčku. Dáš si ho na rôzne možné spôsoby. Vyrába sa z veľmi jemného cesta, ktoré sa naťahuje na takzvané „trdlo“. Na ňom sa následne pečie a získava svoj charakteristický tvar. Kúpiš si ho už aj v obchode, no najlepšie chutí horúci v stánku na jarmoku.

Naira Babayan
zdroj: Unsplash/Naira Babayan

Po upečení sa potiera vaječným bielkom a následne vyváľa v rôznych posýpkach. Či je to kakao, cukor s orechmi, kokos alebo škoricový cukor, každý si príde na svoje. Vyššie v rebríčku sa umiestnil aj maďarský trdelník.

Práve s Maďarmi sa dlhé roky Slováci sporia o to, komu by mal trdelník prislúchať. Aj keď sa výsledný produkt na seba veľmi podobá, cesto je trochu iné, a zatiaľ čo slovenský trdelník je viac nadýchaný, ten maďarský je viac hutný.

Currywurst

Na 54. mieste sa umiestnila pochúťka, ktorá je asi najviac typická pre nemecký Berlín. Currywurst, aj keď tak môže pôsobiť, nemá s karí takmer nič spoločné. Ide o jedlo považované za poriadny junkfood, keďže sa skladá z varenej alebo grilovanej klobásky, hranolčekov a curry kečupu, ktorý pridáva jedlu špecifickú korenitosť. 

Churros 

Do vrchnej päťdesiatky sa dostali aj obľúbene churros zo Španielska. Ide o kysnuté cesto, vytláčané cez tubu do vriaceho oleja. Výsledok v podobe chrumkavých paličiek sa následne ešte namočí do cukru.

Existujú kadejaké varianty, ako napríklad plnené čokoládou. Zvyčajne sa však čokoláda servíruje zvlášť a churros sa do horúcej čokolády namáčajú. 

Churros
zdroj: Unsplash/Félix Girault

Smažák

Nie je azda typickejšie jedlo pre Česko ako smažák. Práve Česi, ale aj my Slováci sme obrovskými fanúšikmi vyprážania v trojobale. Na vypraženie môžeš použiť takmer akýkoľvek syr. Ten pravý smažený sýr sa však skladá z bloku eidamu. Podáva sa najčastejšie so zemiakmi alebo hranolkami a nesmie chýbať poriadna dávka tatárskej omáčky. 

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroj: Taste Atlas 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá