Ich koláčiky sú známejšie ako Cristiano Ronaldo. Tento rok do Portugalska nepôjdeš, choď na Obchodnú

  • Beija-Flor majú svoje tradičné portugalské bistro okrem obchodnej aj v Panorama City
  • Ich krehké vanilkové pečivo je známejšie ako Cristiano Ronaldo
 srcset
FB Beija-Flor
  • Beija-Flor majú svoje tradičné portugalské bistro okrem obchodnej aj v Panorama City
  • Ich krehké vanilkové pečivo je známejšie ako Cristiano Ronaldo

Za 1,50 si vieš na obchodnej kúpiť kus Portugalska. Doslova. V maličkej kaviarničke so žltými stenami a usmiatou obsluhou s názvom Beija-Flor. V preklade to znamená kolibrík a majú ho aj v logu. Zvykne sa hovoriť, že Portugalsko je raj pre labužníkov. Ešte aj víno majú sladké, dezertné, oslavné.

Spočiatku absolútne nenápadní. Do Bratislavy prišli pred viac ako rokom a hneď sa usídlili v centre mesta. Začalo sa rozprávať o prihorených koláčikoch, ktoré chutia famózne. Názov sa pamätá ťažko, no ľudia sa k nim vracali.

Majiteľ je Portugalčan. Spoznáš ho na prvý pohľad. Statný, celoročne opálený a večne usmiaty. Pricestovať do strednej Európy z prímorskej krajiny a rozbiehať tu biznis chce kus odvahy. Niečo však na tých horkokrvných ľuďoch bude. Nechýba im guráž. 

Včera otvorili svoju druhú Beija-Flor a to ešte neskončila ani koronakríza. Niektoré menšie prevádzky sa trasú, portugalský kolibrík nie. 

Prvú prevádzku sme otvorili v máji minulého roku. Aktuálne hľadáme lokalitu pre v poradí už tretiu,“ hovorí David Flor, majiteľ portugalskej reštaurácie, ktorú nájdeš na Obchodnej 13.

Koláčiky, ktoré rozpútali revolúciu

Sociálne siete, na ktoré majitelia preplnili svojimi tradičnými koláčikmi, doslova praskajú vo švíkoch jedlami, ktoré majú zaujímavý popis, no chuť si cez obrázok len ťažko domyslíš. V Portugalsku je ovocie základom nielen pečiva, ale aj nápojov. Po Bratislave sa nesie chýr hlavne o Pastel de Nata.

Ak chceš ochutnať skutočné Portugalsko, typickými nositeľmi chutí tejto krajiny je práve toto drobné pečivo. Vanilkové tortičky, pripravené z maslového cesta a plnené vanilkovým krémom, môžu niektorým Slovákom pripomínať pudingové pečivo. Pravda je taká, že sú nenapodobiteľné. Tradičná receptúra pochádza z mestečka Belém, ktoré sa nachádza neďaleko hlavného mesta Portugalska. 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Beija Flor (@beijaflorsk),

Hovorí sa, že sú náročnejšie na prípravu a o tom, že je to skutočné umenie, ktoré dokážeme na Slovensku oceniť, svedčí dopyt. „Denne sa predá okolo 100 kusov Pastel de Nata, čo predstavuje 95 % celkového predaja pečiva, zákuskov a jedál v Beija-Flor,“ prezradil nám majiteľ a dodáva, že malé okrúhle dobroty sú popri Cristianovi Ronaldovi jednými z najznámejších a najvýznamnejších ambasádorov prímorskej krajiny. Sú známe na celkom svete. 

Pečú sa pri veľmi vysokej teplote, aby boli čo najkrehkejšie a najchutnejšie. Portugalci sľubujú, že tieto malé plnené koláčiky ťa svojou chuťou dostanú na okamih do neba. Ich povrch v nás na prvý pohľad evokoval francúzsky crème brûlée, Vanilkový, jemne spálený a rozmerovo dosť podobný. 

Chuť sa však nedá porovnať. Ide o dve odlišné veci. Aby si si zas ale nemyslel, že v Beija-Flor ponúkajú kávu, limonády a Pastel de Nata a nič viac. Okrem nich tu nájdeš aj iné lokálne jedlá, ktoré si pri návšteve Portugalska určite ochutnal. Tradičné polievky, prevažne vegánske a každý deň iné, ale aj portugalské sendviče so syrom šunkou a tajnou ingredienciou.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Beija Flor (@beijaflorsk),

Keď vieš jazyk, si náš!

David Flor je rodený Portugalec. Do Bratislavy sa rozhodol presťahovať kvôli svojej manželke, ktorá je Slovenka. A tak už nejaký ten čas žijú na Slovensku a rozhodli sa priniesť si so sebou kus Davidovej domoviny. Keď sme si na Obchodnej objednávali v Beija-Flor Pastel de Nata, milá slečna nám ho okamžite zabalila a názov koláčika zopakovala v dokonalej portugalčine.

Vtedy sme si uvedomili, že sme sa ocitli na mieste, kde niekoľko metrov štvorcových citeľne ovládla láska k západnej časti Pyrenejského ostrova. Hovorí portugalsky, chvíľu žila v Brazílii a k práci ju viaže evidentne omnoho viac, než len vidina zárobku. 

Dva mesiace mali zatvorené. Koronakíza postihla aj tento obchodík. Pomaly sa však podľa slov majiteľa Davida z regresu zotavujú. Stále sa dotiahli len na 60 percent. Nevadí.

Túto sezónu sa cestovať pravdepodobne odváži len málokto, a tak si svoje miesto pod fiktívnym portugalským slnkom nájdeš v jednej z portugalských prevádzok. Určite si daj Pastel de Nata, malé vanilkové nebo, ktoré vyzerá ako prihorené pečivo, no chutí… veď zistíš.

Najnovšie video