Ind si v Bratislave otvoril nový autentický fast food: Slováci sú nároční, no verní zákazníci

  • Na Slovensko dorazila sieť s modernou indickou kuchyňou
  • Nájdeš ju v bratislavskom Auparku
Na snímke je tím Bombay Express.
Bombay Express
  • Na Slovensko dorazila sieť s modernou indickou kuchyňou
  • Nájdeš ju v bratislavskom Auparku

Prvú pobočku Bombay Express otvorili v roku 2013 v Prahe. V súčasnosti majú už deväť v Česku a jednu vo Viedni. Prvá slovenská prevádzka tejto značky vznikla toto leto v nákupnom centre Aupark.

Tím celej firmy sa zameriava najmä na jedlá zo severnej časti Indie, ale nezabúda sa ani na chute z iných regiónov. Nechýba ani široká ponuka indických placiek pripravovaných v tradičnej peci tandoor.

Autentickosť tejto značke pridáva niekoľko faktorov, jedným z nich je skutočnosť, že miestni kuchári pochádzajú priamo z Indie. Používajú výhradne tradičné recepty a mnoho ingrediencií dovážajú z Indie.

Zakladateľom celého konceptu je Santosh Rana. „Značku Bombay Express som vymyslel v roku 2012, o rok neskôr sme otvorili prvú pobočku na pražskej ulici Vodičkova. Mal som pocit, že je v tomto ohľade v Českej republike diera na trhu a z tohto dôvodu som od začiatku veril v jej úspech,“ uviedol šéf značky.

Konštatuje, že slovenskí zákazníci sú v dnešnej dobe veľmi nároční, no zároveň verní, čo je veľké plus. Tvrdí, že bez pochýb vedia, čo chcú, a taktiež je badať, že radi objavujú nové veci.

b6
zdroj: Bombay Express

„Slovenskú pobočku sme otvorili v júni tohto roku, uvidíme, aká bude situácia ohľadom covidu v nadchádzajúcich mesiacoch. Počas pandémie v Česku sme sa vzhľadom na vládne opatrenia prirodzene sústredili viac na take away a rozvoz. Okrem spolupráce s rozvozovými partnermi sme vyvinuli našu aplikáciu Bombay Express App práve na účely vlastného rozvozu.“

Dobrej indickej kuchyne nie je nikdy dosť

Zakladateľ značky Bombay Express ti z ich ponuky jednoznačne odporúča veľké menu, ktorého súčasťou je obľúbená klasika Chicken Tikka Masala. Za vyskúšanie stojí aj Paneer Tikka Masala vo vegetariánskom variante. Čo sa týka cien ponúkaných menu, pohybujú sa v rozmedzí od 5 do 12 eur.

b2
zdroj: Bombay Express

Santosh Rana si veľmi pochvaľuje aj lokalitu, v ktorej sa jeho fast food nachádza. „Obchodné centrum Aupark je príjemným a obľúbeným miestom. Skladba food courtu sa vydarila a myslíme si, že práve naša indická kuchyňa dotvorila kolorit a ponuku pre klientelu.“

Aj keď je značka na slovenskom trhu len krátko, jej tím už teraz zvažuje expanziu aj do iných miest v našej krajine. Vylúčené nie je ani otváranie nových prevádzok v iných štátoch Európy.

b1
zdroj: Bombay Express

„Nasýtenie trhu je významnou prekážkou, ale ak sa vám podarí nájsť voľné miesto, trh vás môže odmeniť. Podmienky pre podnikanie v reštauráciách na Slovensku nie sú ani zďaleka ideálne. Vysoké dane, odvody, boj s covidom a rýchly rast cien vstupov sa už odrážajú v predajných cenách,“ hovorí Santosh Rana na margo podnikania.

Je tiež presvedčený, že základom úspechu je zvoliť si originálny a profitabilný koncept a obklopiť sa spoľahlivými ľuďmi. Následne musí človek počítať aj s tým, že pracovný čas od 9:00 do 17:00 v gastre nehrozí. Pracuje sa toľko, koľko je potrebné.

b10
zdroj: Bombay Express

Špecifiká miestnej kuchyne

Indovia sa neboja výrazných chutí a s korením nešetria. Ich láska k chilli a štipľavej chuti všeobecne definovala piatu základnú chuť a Indovia tak k bežne vnímanej sladkej, slanej, horkej a kyslej doplnili ešte chuť pálivú.

Okrem nadmerného používania intenzívneho korenia, ktoré nájdeš v pokrmoch naprieč celou Indiou, sa príprava jedla v jednotlivých častiach krajiny značne odlišuje.

b8
zdroj: Bombay Express

Mnoho Európanov si Indiu spája s karí, ktoré už namiešané kúpiš v každom obchode s potravinami. Ak by si však prišiel na trh v Indii a požiadal o karí, predavač by sa ťa pravdepodobne opýtal, ktoré karí z tých stoviek možností konkrétne chceš.

Zvláštnosťou indickej kuchyne je, že sa pri jedle nepoužívajú príbory, ale ľudia jedia svoje jedlo výhradne pravou rukou, prípadne si pomáhajú kúskami placky či chleba. Ako taniere často slúžia banánové listy.

Ďalším špecifikom je podávanie jedného chodu, ktorý je veľmi bohatý. Na stôl sa prinesú naraz všetky druhy jedla, ktoré sa navaria a každý ich kombinuje podľa toho, na čo má chuť. Na stole nechýbajú ani rôzne dochucovadlá, ako sú omáčky, jogurty, korenie alebo nakladaná zelenina.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá