Je drahšia než striebro. Exotická komodita prekvapila finančný trh

  • Pomaly ale isto stúpajú ceny ropy, zvyšuje sa dopyt po zlate aj diamantoch
  • V posledných dňoch je však na finančnom trhu ďalšia komodita, o ktorú sa čoskoro môže rozpútať vojna
zdroj: pixabay.com
  • Pomaly ale isto stúpajú ceny ropy, zvyšuje sa dopyt po zlate aj diamantoch
  • V posledných dňoch je však na finančnom trhu ďalšia komodita, o ktorú sa čoskoro môže rozpútať vojna

Určite poznáš frázu „toľko ako šafránu“. Znamená to jednoducho skutočne málo. A práve o korení bude dnes reč. Cena vanilky totižto v posledných dňoch vystúpila tak vysoko, že ochromila finančný trh a prestížny magazín Financial Times ju zaradil práve za šafrán, najdrahšie korenie sveta.

Vanilku vo veľkom množstve využíva pekárenský priemysel, zmrzlinári, kozmetický priemysel, ale aj alkoholový priemysel, pretože výrazný produkt nájdeš v mnohých likéroch. Práve tieto odvetvia už čoskoro kvôli vysokým cenám začnú používať namiesto jedinečných luskov ťahavej rastliny Vanilla planifolia zrejme lacnejší variant získavaný zložitým chemickým procesom z dreva, vanilín.

Cena vanilky sa od roku 2013, kedy stál kilogram v prepočte približne 42 eur, podľa informácií TRENDu vyšplhala na dnešných 446,5 eur (cca 530 dolárov) a nedávno to bolo dokonca viac ako 500 eur. Oproti šafránu, za ktorého kilogram by si zaplatil podľa saffronspices.co.uk v prepočte približne 4500 eur, to síce nie je až tak veľa, no skok je to rozhodne veľký. Vanilka dnes dosahuje vyššie ceny než striebro (v súčasnosti v prepočte približne 446 eur za kilogram).

Hodnota vanilky poskočila na historické maximá na konci minulého roka po tom, ako najväčšieho vývozcu (75 – 80 % svetového exportu), Madagaskar, zasiahli cyklóny a hospodári nevedia predpovedať, aká bude po dobe kvitnutia produkcia dotknutých, na oplodnenie mimoriadne náročných rastlín. Ďalší významní producenti ako India a Indonézia svetový dopyt po tejto komodite pokryť bez príspevku afrického ostrova nezvládnu.

O niečo lacnejší, no stále s drahý, je druhotný produkt vznikajúci z použitých vanilkových luskov, ktoré sú sušené a mleté. Tu sa cena zo 40 dolárov na kilogram vyšplhala na 150 dolárov a hoci rôzne produkty budú môcť na svojich obaloch fotografiu pôvabného vanilkového lusku nechať, produkty budú značne ochudobnené o pravú chuť dnes cenného korenia.

Zvýšenie ceny vanilky pomaly prichádzalo už aj pred tým, než Madagaskar ako najväčšieho producenta zasiahla nepriazeň počasia. Spôsobil to záväzok obrovských firiem, ako Nestlé a Unilever, pod ktoré patria mnohé sladkosti, končiace v našich nákupných košíkoch deň čo deň.

Zaviazali sa totižto vo svojich produktoch využívať prírodné zložky v omnoho väčšom množstve než tomu bolo doteraz a zo syntetických napodobenín prešli na pravú vanilku. Či vo svojom pláne budú pokračovať je otázne. Rovnako tak aj to, či sa ešte kvalitná, sladká vanilka dostane k obyčajnému spotrebiteľovi, keďže od spoločnosťou rezonujúceho prechodu k naturálnym produktom ho vysoké ceny odrádzajú.

Nás zaujímalo, či si výrazné stúpanie ceny vanilky všimol náš Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov ako príklad hromadného spotrebiteľa tejto komodity. Na odpoveď čakáme.

Zdroj: Financial Times

Najnovšie video