Jeden hryz a je po tebe. REBRÍČEK najnebezpečnejších jedál sveta, medzi nimi aj obľúbené arašidy

  • Najnebezpečnejšie jedlo je ťažké určiť, no priniesť môžeme svetový rebríček
  • V ňom sa nachádzajú aj pochúťky, ktoré by si netipol
Najnebezpečnejšie jedlo, problémy s otravou jedlom. Najnebezpečnejšie jedlá na svete, rebríček
  • Najnebezpečnejšie jedlo je ťažké určiť, no priniesť môžeme svetový rebríček
  • V ňom sa nachádzajú aj pochúťky, ktoré by si netipol
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Kulinárske tajomstvá zahŕňajú pre bežného degustátora množstvo neznámych. Prídeš do reštaurácie, povieš si, že skúsiš niečo nové a netušíš, že si si práve objednal jedno z najnebezpečnejších jedál sveta. Alebo tušíš, len ti to je jedno.

Prinášame ti zoznam potravín či hotových jedál, ale aj nápojov, ktoré podľa najnovšieho výberu MSN patria medzi tie najrizikovejšie. Hneď na prvom mieste nájdeš spracované mäso, teda obľúbené párky, špekáčiky, klobásky, salámy… Štúdie čoraz častejšie poukazujú na to, že ich častá konzumácia sa môže spájať s rakovinou hrubého čreva. V súčasnosti na to upozorňuje aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

V zozname nasleduje Hrabatka drsná, veľká africká žaba z čeľade skokanovité. Niektoré národy starého kontinentu ju považujú za obrovskú delikatesu, no skrýva sa v nej veľký strašiak. Obsahujú totiž toxíny, ktoré sa na širokej škále považujú za škodlivé pre človeka. A môžu viesť k úplnému zlyhaniu obličiek.

Na treťom mieste nájdeš alkoholický nápoj absinth. Ten okrem zvyčajne vysokého obsahu alkoholu obsahuje aj psycho-aktívnu látku thujon. Tá sa získava z paliny pravej, píše Svet nápojov, no podľa MSN má tiež potenciál stať sa návykovým halucinogénom. Niektoré štúdie tomuto nápoju kladú za vinu samovraždy, poruchy správania, tuberkulózu či epilepsiu.

Živá chobotnica a huby

MSN ďalej upozorňuje na kórejské zvyky jesť živé živočíchy. V uliciach Soulu (a iných miest) narazíš na trhy so živými chobotnicami. Tie sa pripravujú – servírujú a ochucujú – ešte stále zaživa. Prísavky na chápadlách však pri takejto aktivite ostávajú aktívne. Vzniká preto riziko, že keď chobotnicu prehltneš, doslova sa ti prisaje na hrdlo. To vedie k možnému uduseniu sa.

Dbať treba na opatrnosť aj pri hubárčení a experimentovaní s hubami ako takými. Divé huby vždy boli a stále sú v zozname rizikových potravín. Mnohé z nich vedú k halucinogénnym stavom, ďalšie obsahujú smrtiaci jed a nebezpečné sú aj pri nesprávnej príprave. Poškodiť môžu ľudskú pečeň, obličky, srdce… V skratke, pri hubách treba zakaždým poriadne dbať na ich správnu prípravu a najmä pri ich zbere na rady a vedomosti skutočných expertov.

To ani zďaleka nie je všetko. Ďalšia päťka obsahuje rôzne bizarnosti >>>

Hubami uzatvárame prvú päťku a pokračujeme štvorzubcom zvaným „fugu“. Ide o rybku považovanú za svetovú najnebezpečnejšiu pochúťku. Japonskí šéfkuchári musia pred jej prípravou prejsť výcvikom, ktorý trvá roky. Učia sa, ako odstrániť jej toxické časti. Tie sú, mimochodom, 1 200-krát jedovatejšie než kyanid. Zabiť ťa teda môže aj maličké sústo.

Siedme miesto obsahuje hákarl. To figuruje aj v našom rebríčku najčudnejších jedál sveta. Ide o islandskú národnú pochúťku vyrobenú z konzervovaného žraločieho mäsa, ktoré sa najskôr tri mesiace fermentuje, potom sa zavesí a nechá sušiť ďalších štyri až päť mesiacov.

Hákarl sa považuje za jedlo pre odvážnych, pretože kvôli vysokému obsahu amoniaku ľudí pri jeho konzumácii často napína. A z hľadiska nebezpečenstva treba podotknúť, že zvieratá, z ktorých toto mäso pochádza, nemajú močové cesty. V mäse sa preto môžu aj počas sušenia stále nachádzať toxické látky.

Nasleduje Ackee, národné ovocie Jamajky. Samozrejme, keď ho ješ správnym spôsobom, má pre tvoje zdravie množstvo benefitov. Počkaj však, kým poriadne dozreje. Ak sa ackee konzumuje priskoro, obsahuje smrtiace toxíny spôsobujúce neprestajné dávenie a následne hrozí aj smrť.

Na deviatom mieste rebríčka MSN nájdeš Maniok jedlý – tropický ker z Južnej Ameriky, ktorý sa v súčasnosti vo veľkom pestuje v Afrike a Ázii. Keď sa poriadne uvarí, je zdravý. Keď nie, narazíš pri jeho konzumácii na enzým, ktorý sa ti v tele zmení na kyanid. Výsledkom je potenciálna smrť.

A na desiatom mieste rebríčka sú arašidy. Skrátka kvôli alergiám, ktoré sú v súčasnosti vo svete také bežné, že táto pochúťka sa už radí medzi nesmierne nebezpečné. Arašidy totiž spôsobujú viac úmrtí v súvislosti s alergiami než akékoľvek iné jedlo.

Najnebezpečnejšie jedlá a nápoj sveta

  • Spracované mäso
  • Hrabatka drsná
  • Absinth
  • Živé chobotnice
  • Divé huby
  • Fugu
  • Hákarl
  • Ackee
  • Maniok jedlý
  • Arašidy

Čítaj viac z kategórie: Hlavné správy a aktuality

Zdroje: MSN, Svet nápojov, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá