Jedli by Slováci menej cukru, keby sme zaviedli „sladkú daň“?

  • Alkohol či tabakové výrobky majú preukázané škodlivé účinky na naše zdravie. Aj preto z nich štátu odvádzame daň, ktorá nás má od ich spotreby odradiť. Čo však taký známy "biely jed", teda cukor?
collageferfä
unsplash.com, pixabay.com
  • Alkohol či tabakové výrobky majú preukázané škodlivé účinky na naše zdravie. Aj preto z nich štátu odvádzame daň, ktorá nás má od ich spotreby odradiť. Čo však taký známy "biely jed", teda cukor?

Téma zavedenia dane z cukru na Slovensku nie je žiadnou novinkou. Na rozdiel od niektorých zahraničných krajín sme však od reálneho riešenia problému vysokej konzumácie cukru na míle ďaleko. Veľká Británia o zavedení „sladkej dane“ dlho uvažovala a téma si v krajine získala mnoho zástancov, no aj odporcov. Prečo by však mal byť zdaňovaný alkohol či cigarety, keď cukor môže škodiť rovnako, ak nie viac? Krajina tak napokon zavedenie „sladkej dane“ odklepla a plánuje ho na apríl budúceho roku. Dokonca ho už prakticky stihla aj otestovať.

Ako je to možné? Vďačí za to populárnemu televíznemu šéfkuchárovi Jamiemu Oliverovi, ktorý si pred rokmi vzal do hlavy, že „ozdraví krajinu“. Veľká Británia je totiž jedným z najnezdravších národov v Európe a dlhodobo bojuje s vysokou obezitou, cukrovkou a ďalšími ochoreniami spôsobenými zlým životným štýlom. Jamie Oliver od začiatku svojej kulinárskej kariéry lobuje za kvalitné, často organické, potraviny a preferuje kvalitu pred kvantitou.

O zlepšenie stravovania sa už pokúšal v mnohých svojich kampaniach, napríklad testoval zavádzanie výživnejšej stravy v školských jedálňach. Tentokrát sa vrhol aj na tému sladených nápojov, ktoré stoja za zdravotnými problémami mnohých Britov. Ako všetci vieme, skrytý cukor v nich je jedným z najväčších postrachov dnešnej generácie. Britská kuchárska hviezda sa rozhodla otestovať, či môže byť daň z cukru skutočne riešením tohto problému. Informoval o tom aj portál etrend.sk.

Jamie teda vo svojej sieti reštaurácií v Británii zaviedol daň z cukru ako protest proti nezdravým nápojom. Cena všetkých sladených nápojov v ponuke týchto reštaurácií sa tak zvýšila o 10 pencí. Aký bol efekt? Predaj týchto nápojov sa podľa štúdie publikovanej v časopise Journal of Epidemiology & Community Health znížil o 11% v prvých dvanástich týždňoch a vo finále o 9,3 percenta. To je napriek tomu, že nejde o dvojciferné čísla, pozoruhodný výsledok. Táto kampaň je dôkazom, že daň z cukru môže mať efekt a Británia sa o tom už čoskoro presvedčí naostro.

Fungovalo by to na Slovensku?

Čo si z tohto príkladu môžeme vziať my Slováci? Konzumácia cukru u nás tiež nie je zanedbateľná a sladené nápoje sú stále bežnou súčasťou našich chladničiek. Dokázala by nás vyššia cena cukru odradiť od kupovania kvánt sladkostí a cukrovej vody? Praktické skúsenosti často ukazujú opak – rodiny, ktoré na prvý pohľad nemajú peňazí na rozhadzovanie, si pri nákupoch neodpustia celé balenia sladkých limonád a sladkostí. Cena pre nás nie je vždy rozhodujúca, no zavážiť môže psychologický faktor, teda to, že za niečo máme zrazu platiť navyše v podobe dane.

Rovnako nápomocné môžu byť aj varovné nápisy na obaloch, ktoré dnes používame napríklad pri cigaretách. Ich efekt síce nie je veľký, no v kombinácii s daňou a silnou kampaňou to môže priniesť pozitívne zmeny. Problém by sa však mal uchopiť komplexnejšie a ak nie je možné obmedzovať dávku cukru v potravinách, dane by sa mali zaviesť na všetky výrobky prekračujúce určitý podiel cukru, a to nielen nápoje. Efekt by bol určite pozitívny, zároveň by to prinieslo ďalšie peniaze do štátnej kasy. Ale povedzme si úprimne, ak tú čokoládu chceš, kúpiš si ju tak či tak. :)

Kritici zdaňovania cukru však argumentujú tým, že cukor nie je jedinou zložkou v potravinách, ktorá je problematická. Odveký súboj cukru vs. tuku dnes síce zrejme má víťaza, no niektoré druhy tukov, ako napríklad nasýtené, môžu byť podľa odborníkov pre naše zdravie rovnako problematické.  Spomeňme tiež zvýšený obsah soli či konzervantov a farbív. Tieto chemické látky používané v potravinách tiež prinášajú negatíva pre naše zdravie, no dôsledky nie sú také viditeľné, ako pri cukre.

Ak by sme sa na problematiku pozreli z opačnej strany, prečo nepostupovať úplne obrátene? Prečo naopak nezvýhodniť potraviny, ktoré sú pre naše zdravie prospešnejšie, napríklad ovocie a zeleninu či bio potraviny? Prečo neumožniť ľuďom kúpiť si ich za rozumnejšiu cenu a znížiť tak spotrebu tých lacnejších, no škodlivejších potravín? Táto téma ponúka naozaj veľa priestoru pre polemiku a taká vec, ako zdaňovanie, bude mať vždy priaznivcov aj odporcov. Za pokus to však stojí, nemyslíš?

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech