Jedlo ovplyvňuje tvoju myseľ: Zmena stravy znižuje príznaky úzkosti a depresie, tvrdia vedci
- Strava bohatá na vlákninu a minimum spracovaných potravín podporuje zdravie črevných baktérií
- Mikrobióm a mozog sú prepojené viac, než by si čakal
- Strava bohatá na vlákninu a minimum spracovaných potravín podporuje zdravie črevných baktérií
- Mikrobióm a mozog sú prepojené viac, než by si čakal
Austrálski vedci zistili, že keď ľudia upravia svoj jedálniček, konkrétne jedia menej tuku, znižuje sa riziko príznakov depresie a úzkosti.
Rozsiahla štúdia výskumníkov z Bond University v Queenslande v Austrálii zistila, že prínosy nízkotučnej stravy pre duševné zdravie sa prejavili predovšetkým u ľudí so „zvýšeným kardiometabolickým rizikom“. Patrí sem obezita, inzulínová rezistencia či cukrovka 2. typu. Výskum zahŕňal 25 štúdií zahŕňajúcich 57 000 dospelých ľudí.
Účinok bol síce malý, ale pozorovateľný
Hoci obmedzenie kalórií a nízkotučné diéty zlepšovali depresívne symptómy, účinok bol pomerne nízky a prejavoval sa najmä u ľudí so spomínanými kardiometabolickými rizikovými faktormi. Odborníci, ktorí publikovali svoje zistenia v časopise Annals of Internal Medicine, preto odporučili každému pacientovi trpiacemu týmito problémami, aby sa vopred poradil o možných zmenách v stravovaní so zdravotníckym pracovníkom.
„Hoci rozsiahly výskum preukázal súvislosť medzi výživou a zdravím, dôkazy, ktoré konkrétne spájajú stravu s duševným zdravím, sa stále vyvíjajú. Nesprávna výživa môže prispieť k zlej nálade a zlepšenie stravy môže byť prospešné pre fyzické aj duševné zdravie,“ povedal vedúci výskumu docent Loai Albarqouni pre austrálsky portál o vede Scimex.
Dodal: „Veľká časť výskumu je však pozorovacia, čo znamená, že ukazuje súvislosti, ale nie kauzalitu. Na stanovenie definitívnych súvislostí je potrebných viac kontrolných štúdií.“
Jeden diel skladačky
Podľa jeho slov je strava je len jedným dielikom skladačky pri hľadaní účinných liečebných postupov pre depresiu a úzkosť. „Duševné zdravie je ovplyvnené kombináciou faktorov vrátane genetiky, prostredia a životného štýlu.“
Kalorická reštriktívna diéta, ktorá je v štúdii spomínaná, je prospešná pre psychické zdravie. Je to stravovací návyk, pri ktorom sa obmedzuje množstvo kalórií, ktoré denne konzumujeme, v snahe schudnúť, zvyčajne okolo 1 500 kalórií.
Ľuďom držiacim diétu odborníci odporúčajú vyhýbať sa spracovaným potravinám a výrobkom s vysokým obsahom cukru.
Prechádzajúce štúdie
Predchádzajúce štúdie naznačujú, že diétne intervencie – najmä tie, ktoré kladú dôraz na celozrnné potraviny, ovocie, zeleninu a zdravé tuky – môžu zmierniť depresívne príznaky. V roku 2017 austrálski výskumníci publikovali v časopise BMC Medicine štúdiu, v ktorej 33 ľudí s ťažkou depresiou rezistentnou na lieky nasadili na stredomorskú diétu počas troch mesiacov.
Následne ich porovnali s 34 ľuďmi s rovnakým ochorením, ktorí pokračovali vo svojej bežnej strave.
Skupina so stredomorskou stravou zaznamenala „výrazne väčšie zlepšenie“ symptómov ako kontrolná skupina.
Okrem toho, údaje z minulého roka od 3 000 dospelých ukázali, že po šiestich rokoch mali tí, ktorí dodržiavali stredomorskú stravu, o 16 percent nižšie riziko vzniku depresie ako ľudia, ktorí ju nedodržiavali.
Stredomorská kuchyňa zvyčajne zahŕňa zameranie sa na čerstvé produkty, chudé mäso ako ryby a kuracie mäso a celozrnné obilniny, pričom sa konzumuje menej červeného mäsa a sladkostí.
Črevné mikróby
Profesorka Felice Jacka, odborníčka na nutričnú psychiatriu a riaditeľka Centra pre jedlo a náladu na Deakin University v austrálskom Geelongu, pre MailOnline uviedla, že je presvedčená o súvislosti medzi stravou a depresiou.
„Pokiaľ ide o duševné zdravie, riadia nás naše črevné mikróby,“ ozrejmila.
Povedala, že kľúčom je strava bohatá na nespracované potraviny s množstvom ovocia, zeleniny, fazule, strukovín a obilnín. Profesorka tvrdí, že táto strava bohatá na vlákninu výrazne podporuje zdravý črevný mikrobióm, teda populáciu baktérií, vírusov a húb, ktoré prirodzene žijú v našom tráviacom trakte.
Vláknina je typ komplexného sacharidu nachádzajúceho sa v rastlinách, ktorý naše telo nedokáže ľahko rozložiť. To znamená, že prechádza tráviacim systémom až do hrubého čreva, kde pomáha vyživovať bilióny mikroorganizmov.
Hoci viaceré štúdie preukázali súvislosť medzi tým, čo jeme, a duševným zdravím, iní odborníci varujú, že tento vzťah nemusí byť taký jednoznačný, ako sa zdá. Zdôrazňujú, že pre „ultraspracované potraviny“(UFP) a depresiu neexistuje jasná príčina a následok.
Okrem toho poznamenávajú, že pacienti, ktorí konzumujú veľa UPF, majú tiež väčšiu pravdepodobnosť obezity, menej často cvičia a sú náchylnejší na fajčenie, čo všetko by mohlo ovplyvniť ich duševnú pohodu.
Čítaj viac z kategórie: Zo sveta
Zdroje: Annals of Internal Medicine, Scimex, Mail Online