Niekedy si Slováci pýtali „presso“ a viac neriešili. Marekova káva zbiera svetové ocenenia

  • Modranská pražiareň je stabilnou firmou ocenenou aj vo svete
  • Je príkladom, že i keď hobby prerastie do podnikania, môže si udržať rodinnú atmosféru
EBENICA COFFEE
Dominika Noskovičová
  • Modranská pražiareň je stabilnou firmou ocenenou aj vo svete
  • Je príkladom, že i keď hobby prerastie do podnikania, môže si udržať rodinnú atmosféru

Od roku 2009, kedy Marek Fajčík firmu založil, pretieklo veľa kávy. No už v samotných začiatkoch vedel, že chuť je smer, ktorým sa chce uberať. Prijmite naše pozvanie do zákulisia pražiarne EBENICA COFFEE a zistite, aké sú kľúčové faktory ich firemnej filozofie a čo zohráva dôležitú úlohu pri príprave dobrej kávy.

Za stenami zmodernizovanej budovy na okraji Modry sa nachádza pražiareň kávy EBENICA COFFEE, ktorá vznikla z majiteľovej vášne spoznávať svet prostredníctvom chutí, píšu Kávičkári.sk.

Kávy, ktoré mal možnosť ochutnať na pracovných cestách, ho priviedli k záľube, ktorá ovplyvnila jeho profesijný i osobný život. Po boku manželky Danky a s podporou nielen svojej rodiny, ale aj svojich zamestnancov, dnes stojí na čele úspešnej pražiarne, v ktorej zohráva rodinný prístup dôležitú úlohu. Práve ten je totiž filozofiou firmy EBENICA COFFEE.

Rodinný prístup

Slovenská pražiareň EBENICA COFFEE z Modry získala za svoje kávy medzinárodné ocenenia v súťažiach Coffee Review (USA, 2013) a Great Taste (UK, 2019 a 2020). Aj keď sa radí k najmodernejším pražiarňam, nečakajte veľký kolos s desiatkami ľudí a výrobou ako na páse. Práve naopak. Rodinnú atmosféru cítiť z každého procesu.

Momentálne tvorí tím 12 ľudí, ktorí sa spoločnými silami podieľajú na procese výroby kávy od zrnka až k lahodnému moku vo vašej šálke. „Ľudský faktor je pri tomto remesle nevyhnutný. Pretože aj tie najmodernejšie stroje sú iba stroje. Avšak práve ten fyzický a ľudský kontakt s kávou je pre dokonalý výsledok skrátka nutný,“ zdôrazňuje Marek Fajčík.

Či už ide o skúseného pražiara Andreja, ktorý dohliada na proces praženia, alebo Moniku a Feriho, ktorí majú pod palcom ručné balenie a rýchlu expedíciu objednávok – práve oni sú tými, ktorí sa výrazne podieľajú na tom, že sa zákazníci k značke EBENICA COFFEE neustále vracajú. Majú totiž istotu, že káva priamo z pražiarne je vždy čerstvá, s dokonalou chuťou a opojnou arómou.

a11
zdroj: Dominika Noskovičová/EBENICA COFFEE

Táto modranská pražiareň disponuje 3 pražiacimi strojmi, z ktorých 2 väčšie sú špičkovej značky Giesen. Na vzorkové praženie využívajú malú pražičku značky Aillio.

Tá upraží maximálne 1 kg kávy, preto ju využívajú ako pomocníka pri testovaní, skúšaní a hľadaní základných chuťových profilov kávy. Potom, keď prejde káva úvodným testom a cuppingom, prichádzajú na rad veľké pražičky, a to pražička Giesen s kapacitou 15 kg, ako aj pražička Giesen W45A s kapacitou 45 kg, ktorá je zároveň najnovším prírastkom do pražiacej flotily.

a3
zdroj: Dominika Noskovičová/EBENICA COFFEE

Používanie tých najmodernejších a najlepších technológií, ku ktorým Giesen jednoznačne patrí, ide ruka v ruke aj s ekológiou a snahou o znižovanie dopadu ich podnikania na životné prostredie.

Preto technológia disponuje napríklad aj spaľovačom spalín, ktorý šetrí životné prostredie. Tým však snaha o udržateľné podnikanie nekončí. Pražiareň ponúka aj možnosť odberu zero waste kávy, ktorú využívajú mnohí pravidelní zákazníci. Aj pre svoje vkusné darčekové balenia vybrali v pražiarni recyklovaný kartón.

a1
zdroj: Dominika Noskovičová/EBENICA COFFEE

Ponuka káv prešla rokmi zmenou. Presne tak, ako prešla zmenou aj kávová uvedomelosť Slovákov. Pôvodná ponuka, ktorá pozostávala prevažne z blendov, sa rozrástla o single origin kávy z rôznych kútov celého sveta. Okrem stálej ponuky však zákazníkom pravidelne prinášajú aj limitky kávových špecialít či exkluzívne novinky na kávovom trhu.

Esom v rukáve sú však certifikovaná bezkofeínová či nízkokofeínová káva, ktoré obohacujú ich portfólio káv. Tehotné či dojčiace ženy, ako aj ľudia trpiaci kardiovaskulárnymi ochoreniami určite tieto špecialitky ocenia. Bezkofeínová káva Ebenica Zero je zbavená kofeínu metódou Swiss Water Process, čiže šetrným vodným procesom bez použitia chemikálií. Vďaka nemu ostanú zachované nielen kvalita a chuť kávy, ale aj priaznivý vplyv na zdravie.

a8
zdroj: Dominika Noskovičová/EBENICA COFFEE

„Je laboratórne a bakteriologicky testovaná a obsahuje zdraviu prospešné prírodné antioxidanty,“ dodáva Marek Fajčík. V prípade, že sa musíte vyhýbať kofeínu, je Ebenica Zero zárukou bezpečného pôžitku z kávy, a to bez straty chuťového zážitku.

Nízkokofeínová káva Siesta je jedinečným a vyváženým blendom kofeínovej a bezkofeínovej kávy zo severozápadnej Kolumbie. Okrem už spomínaných ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami a tehotných či dojčiacich žien je táto káva ideálna v prípade, že si chcete dopriať denne viac káv, vypiť si kávu večer alebo reagujete citlivejšie na kofeín.

EBENICA COFFEE kráča s dobou a načúva svojim zákazníkom. Práve preto venujú množstvo pozornosti tomu, čo sa deje na ich webe a v online prostredí a snažia sa zákazníkom maximálne uľahčiť výber vhodnej kávy. Na webe zákazníkom pomáha napríklad buď tento praktický filter, vďaka ktorému sa rýchlo preklikáte ku káve, ktorá je na základe vašich preferencií pre vás tou pravou, alebo priamo virtuálna baristka Nika. Tento online chat bot je naprogramovaný tak, aby zodpovedal tie najčastejšie otázky zákazníkov a návštevníkov webu.

a6
zdroj: Dominika Noskovičová/EBENICA COFFEE

Vybrať si môžete až z 16 druhov káv, ktoré sú aktuálne v ponuke. Či už ide o obľúbené blendy, čiže kávové zmesi, alebo single origin kávy. Okrem stálej ponuky tvoria obsiahle portfólio aj limitky, vďaka ktorým ponúkajú ľuďom nové chute a rozširujú ich obzory o nové chuťové pôžitky. A po akej káve ľudia siahajú najčastejšie?

„V rebríčku predajnosti vedia káva Intensivo. Ide o blend 100 % arabíc so silnou chuťou, ktorá si vyslúžila nejedno ocenenie,“ suverénne odpovie na našu otázku Marek Fajčík. Všeobecne sa predávajú najviac blendy a kávy tradičnejších chutí, na ktoré sú ľudia zvyknutí a naučení.

Je však čoraz viac zákazníkov, ktorí vyhľadávajú ovocnejšie a sladšie chute. EBENICA COFFEE sa venuje predaju kávy nielen pre koncového zákazníka, ale silné zastúpenie má aj v HORECA segmente či v rámci dodávania kávy do firiem.

Kávová kultúra v našej krajine

Kávová kultúra sa na Slovensku uberá čoraz lepším smerom. Ľudia vedia oceniť kvalitu a chuť. Káva pre nich začína predstavovať viac ako iba nápoj či zdroj kofeínu. Je pre nich aj chuťovým zážitkom a pôžitkom. Toto povedomie o káve vzniká aj vďaka vedomostiam, ktoré sa dostávajú čoraz k väčšej skupine ľudí. Niekedy si ľudia vypýtali „presso“ s mliekom a cukrom. A viac neriešili.

a4
zdroj: Dominika Noskovičová/EBENICA COFFEE

Dnes už vedia, že káva v sebe skrýva množstvo chuťových profilov. Vedia aj to, že kávu možno pripraviť rôznymi modernými, alternatívnymi spôsobmi. A taktiež vedia, že dobrá káva závisí od nespočetného množstva faktorov, akými sú kvalitné zrno, správne praženie, kvalitná voda či vhodná šálka. „Áno, aj od toho záleží to, či z kávy vyťažíte stopercentný pôžitok,“ prízvukuje Marek Fajčík. 

Alfou a omegou je chuť

Svoju klientelu sa im podarilo získať napriek tomu, že začínali v dobe, keď nebolo kávové povedomie až také silné a ľudia pili „nesku“ alebo „turka“. Za ich úspechom sa skrýva vytrvalá práca, trpezlivosť a vášeň ku kávovému remeslu.

To, že k nim chodia pravidelní zákazníci, berú ako veľký úspech, za ktorý sú vďační. Okrem pravidelných zákazníkov je pre nich ďalším ukazovateľom toho, že sa uberajú správnym smerom, aj fakt, že dokázali zákazníkov naučiť, ako chutí dobrá káva.

Pretože práve chuť je pre EBENICA COFFEE prvým i posledným. Ak aj vy vyhľadávate kvalitnú kávu a uznávate rodinné hodnoty, táto modranská pražiareň kávy by nemala uniknúť vašej pozornosti.

Zdroj: Kávičkári.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá