Jeho prvý street-food skrachoval. Dnes ako jediný na Slovensku ponúka špecialitu, akú si ešte nejedol

  • Juraj Puľák je vyštudovaný strojársky inžinier s veľkou záľubou v gastronómii
  • Jeho koníček však vyvrcholil až do otvorenia vlastného street-foodu s názvom Trdelino
Jeho prvý street-food skrachoval. Dnes ako jediný na Slovensku ponúka špecialitu, akú si ešte nejedol
Juraj Puľák
  • Juraj Puľák je vyštudovaný strojársky inžinier s veľkou záľubou v gastronómii
  • Jeho koníček však vyvrcholil až do otvorenia vlastného street-foodu s názvom Trdelino

Podnikavý Slovák pochádza z metropoly Zemplína, z Michaloviec. Po skončení vysokej školy sa zamestnal v strojárskej firme ako kontrolór kvality, v ktorej bol zamestnaný až do septembra tohto roku. Teraz sa už naplno venuje projektu Trdelino. Prvotným impulzom na založenie vlastného street-foodu bolo školenie Jurajovej manželky v Prahe, na ktorom ju sprevádzal.

„Pri potulkách Prahou som prvýkrát videl, aký veľký dopyt je po sladkých trdelníkoch plnených zmrzlinou. Po návrate z Prahy som do piatich mesiacov otvoril maličkú prevádzku so sladkými trdelníkmi plnenými zmrzlinou a ovocím v Michalovciach. Ale vzhľadom na to, že v Michalovciach je slabá kúpyschopnosť, musel som to zatvoriť,“ hovorí Juraj.

Po tomto neúspechu sa však nevzdal a v hlave mu skrsol nápad so slanými trdelníkmi. Začiatky však neboli jednoduché: „Náklady boli väčšie, ako som predpokladal. Najväčšia položka bola určite samotný foodtruck a potom zariadenie v ňom. Môžeme rozprávať o nejakých 15 000 eurách. Návratnosť je asi rok,“ objasňuje.

Unikátnosť street-foodu Trdelino tkvie aj v tom, že ide o vôbec prvý foodtruck na Slovensku so slanými trdelnikmi aj na spôsob hot – dogu. Ide vlastne o slané trdelníkové cesto, do ktorého sú zapracované olivy, cheddar syr a schwarzvaldská šunka. Sú navyše plnené rôznymi kvalitnými surovinami od lokálnych dodávateľov.

zdroj: Trdelino

Jedným z dodávateľov je napríklad mäsiarstvo JP zo Sobraniec, ktoré Jurajovi dodáva klobásu s obsahom mäsa 94 %, ktorá tvorí základ trdelníka. Najpredávanejším trdelníkom je tradičný slovenský s názvom Gazdovský, ktorého základom je klobáska, slaninka a bryndza. Juraj však priznáva, že bude musieť porozmýšľať aj nad vegetariánskou či vegánskou alternatívou.

„Dlhšiu dobu sledujem že táto forma stravovania sa stáva celosvetovým trendom. Aj u mňa vo foodtrucku sa dosť často stretávam s požiadavkou od zákazníka či pripravujem vegánsku alebo vegetáriánsku formu trdelníka. Začínam uvažovať o zaradení takého to trdelníka do svojej ponuky,“ hovorí.

 

V ponuke Trdelino nájdeš bežne dva druhy trdelníkov v tvare kužeľa s názvom Slaný a Pastacono. Štyri druhy sú zase na spôsob hot – dogu a to Trdelino, Gazdovský, Fuerte a Portobello. Jednoznačným bestsellerom je posledný menovaný, a teda trdelnik s medovo- hočicovim dressingom, klobáskou, šampiňónom portobello a zapečeným cheddarom.

Cena trdelníkov sa pohybuje od 5,50 eur do 6,50 eur pričom zákazník tu v priemere minie 11 eur. V silný deň sa Jurajovi podarilo predať dokonca až 340 trdelníkov.

Podľa Juraja je na Slovensku pri podnikaní v gastre veľmi dôležitá veľkosť a cena porcie. Ja osobne však preferujem kvalitu pred kvantitou, tým že pri príprave trdelníkov používam kvalitné suroviny.“

Samostatnou kapitolou sú aj neprajníci v biznise, ktorých je podľa Juraja viac ako dosť aj v jeho okolí. „Tvrdou a poctivou prácou im ukazujem, že aj človek, ktorý nie je vyučený kuchár môže v gastrobiznise niečo dokázať. Myslím si, že so svojím konceptom som sa na street-food scéne nestratil.“

Čo sa týka košickej gastro scény, Juraj zdôrazňuje, že sa z roka na rok zlepšuje. „Môžem povedať že je porovnateľná so západným Slovenskom. Čo sa týka zvyšku východného Slovenska, tak si myslím, že postupne to príde aj tam.“

V najbližšej dobe má Juraj v pláne umiestniť svoj foodtruck na stabilné miesto. Po zlepšení pandemickej situácie sa chce určite naďalej zúčastňovať na street-food festivaloch. Do budúcna by tento koncept rád rozšíril aj na západné Slovensko. O kamennej prevádzke zatiaľ neuvažuje, podľa Juraja ide v tejto neistej dobe, ovplyvnenej koronavírusom o príliš veľké riziko.

Najnovšie video

Najnovší podcast

Plavíš sa a na brehu horí ľudské telo, vedľa toho stojí krava. India je šialená

Najnovšie