Jej chuť je jedna (klo)báseň. Do rebríčka najlepších klobás sa dostala slovenská pochúťka
- Taste Atlas zverejnil bizarný rebríček najlepších klobás sveta
- Svoje miesto získala aj obľúbená pochúťka Slovákov
- Taste Atlas zverejnil bizarný rebríček najlepších klobás sveta
- Svoje miesto získala aj obľúbená pochúťka Slovákov
Zmes mletého mäsa v črievku. Sušená, údená, pálivá alebo nepálivá, klobáska je jednoducho populárne jedlo všade po svete. Takmer každá krajina má svoj najobľúbenejší variant a tie najlepšie pochádzajú z krajín, ako je Španielsko, Taliansko, ale zahanbiť sa nedá ani Nemecko či susedné Maďarsko.
Portál Taste Atlas zverejnil pre niekoho až bizarný rebríček najlepších typov klobások. Do zoznamu sa dokonca dostala obľúbená raňajková delikatesa mnohých Slovákov.
Chorizo je TOP
Chorizo je druh klobásky, ktorý sa neodmysliteľne spája so španielskou kuchyňou. Získala si celosvetovú popularitu, dostatočnú na to, aby sa ocitla na pomyselnom tróne a kraľovala celému rebríčku na prvom mieste.
Vyrába sa z bravčového alebo hovädzieho mäsa a dochucuje sa kombináciou cesnaku, údenej papriky a ďalších korenín, ktoré mu dodávajú výraznú dymovú a pikantnú chuť. Chorizo si môžeš vychutnať na mnoho rôznych spôsobov vrátane grilovania, vyprážania alebo nakrájania na tenké plátky a použitia ako prílohy na pizzu či cestoviny.
Hoci je chorizo základom španielskej kuchyne, stalo sa obľúbenou zložkou aj v mnohých iných jedlách na celom svete. Chorizo dodáva každému jedlu jedinečnú chuť, od paelly až po pizzu.
Bratwurst
Na to, aby sme mohli dostať ku klobáske, ktorá obsadila druhé miesto, sa musíme presunúť napríklad na taký Oktoberfest. Hádam nemôže byť typickejšia klobása pre Nemecko ako Bratwurst. Táto klobáska sa vyrába zo zmesi bravčového a hovädzieho mäsa a dochucuje sa zmesou korenín, ktoré môžu obsahovať muškátový oriešok, koriander a zázvor.
Klobásu môžeš šupnúť na gril alebo len tak osmažiť na panvici. Výsledok bude jasný, chrumkavý povrch a zároveň aromatický a šťavnatý vnútrajšok.
Bratwurst si môžeš vychutnať v žemli s horčicou a kyslou kapustou alebo nakrájaný na plátky a pridaný do gulášu či duseného mäsa. V USA napríklad vznikajú varianty, keď k mäsu pridajú buď syr, alebo papričky jalapeño.
Salsiccia, hurka aj slovenské párky
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.