Jej chuť je jedna (klo)báseň. Do rebríčka najlepších klobás sa dostala slovenská pochúťka

  • Taste Atlas zverejnil bizarný rebríček najlepších klobás sveta
  • Svoje miesto získala aj obľúbená pochúťka Slovákov
klobásky
TASR/Ján Krošlák, Unsplash/Amanda Lim
  • Taste Atlas zverejnil bizarný rebríček najlepších klobás sveta
  • Svoje miesto získala aj obľúbená pochúťka Slovákov

Salsiccia alebo talianska klobása je obľúbený druh klobásy, ktorý sa bežne konzumuje po celom svete. V rebríčku obsadila až piate miesto.

Tento druh klobásy sa zvyčajne vyrába zo zmesi bravčového mäsa a korenín, ako sú fenikel, cesnak a vločky červenej papriky. Zvyčajne sa griluje, smaží alebo pečie. Môže sa používať ako príloha na pizzu alebo sa pridáva do cestovín.

Salsiccia má v talianskej kuchyni bohatú históriu, ktorá siaha až do staroveku. Často sa konzumuje ako súčasť tradičného talianskeho jedla spolu s cestovinami, chlebom a vínom. V posledných rokoch sa salsiccia stala obľúbenou prísadou do mnohých fúzovaných jedál, čím dodáva klasickým receptom jemne pikantný a aromatický nádych.

Hurka 

Konečne sa dostávame aj ku klobáskam, ktoré sú v našich končinách trošku známejšie. Hurka je konkrétne klobáska, ktorá rozdeľuje spoločnosť. Buď túto zabijačkovú delikatesu miluješ, alebo nad ňou iba ohrnieš nosom, pritom Maďari si na nej pochutnávajú už stáročia. Aj preto uzatvára prvú pätnástku výberu najlepších klobás sveta.

Typické zloženie býva zväčša bravčové mäso, pečeň a ryža. K tomu, samozrejme, nesmie chýbať aj zmes cesnaku, papriky a čierneho korenia.

Existujú viaceré varianty, ako hurky pripraviť. Medzi najčastejšie úpravy však patria grilovanie na panvici, pečenie v rúre alebo varenie vo vode.  

V rebríčku však nájdeš aj české jelítka, britský black pudding či nemecký blutwurst, krvavnice zase rebríček pripisuje Chorvátsku. Slovákom známe jelitá a jaterničky sa jedia na celom svete v rôznych obmenách.

Spišské párky 

Nie je ráno hneď krajšie, keď ťa v kuchyni čaká vôňa teplých párkov? Na zoznam sa prekvapivo dostali aj slovenské spišské párky. Aj keď nie sú takmer vôbec známe v zahraničí, do rebríčka sa s hodnotením 4,1 z 5 bodov dostali na 75. miesto.

párky
zdroj: TASR/Milan Kapusta

Taste Atlas píše, že sa vyrábajú už viac ako sto rokov a prvýkrát sa začali vyrábať počas návštevy uhorskej šľachty na veľkolepom jarmoku na Spišskom hrade, kde ich predával miestny mäsiar, ktorý touto špecialitou vzbudil značnú pozornosť.

Málo ľudí však má aj jednoduchý hack na dokonalé párky. Stačí ti ich variť vo vode, ktorá nezovrie na 100 stupňov, čo ochráni párky pred prasknutím.

Zdroje: Taste Atlas , Taste Atlas

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá