Podnik, ktorý budovali 10 rokov, zhorel do tla. Juraj a Ingrid sú však odhodlaní začať odznova

  • To, čo budovali takmer 10 rokov, im v priebehu pár hodín doslova zmizlo pred očami
  • Ružinovská prevádzka Menulandu zhorela na popol, no jej majitelia Juraj Valaška a Ingrid Valašková sa nevzdávajú
  • Pomôcť im môžeš aj ty
Menuland
  • To, čo budovali takmer 10 rokov, im v priebehu pár hodín doslova zmizlo pred očami
  • Ružinovská prevádzka Menulandu zhorela na popol, no jej majitelia Juraj Valaška a Ingrid Valašková sa nevzdávajú
  • Pomôcť im môžeš aj ty

V sobotu 5. marca vo večerných hodinách vypukol masívny požiar parkovacieho domu na Drieňovej ulici, v ktorom sa nachádzal aj Menuland. Nanešťastie, celá prevádzka je zničená, ale odhodlanie jej majiteľov variť kvalitné obedy pokračuje.

„Už keď sme v sobotu pozerali na našu horiacu reštauráciu, vedeli sme, že máme dve možnosti. Buď sa psychicky zrútiť a vzdať sa, alebo spraviť pokus a spustiť rozvoz inde. Vybrali sme si, že zabojujeme,“ hovorí Juraj Valaška pre Startitup.

Majitelia Menulandu sa skúsili ozvať kamarátom, ktorí majú kuchyňu. Marek, ktorý vlastní Nomad bistro v Avione, majiteľov Menulandu bez váhania pozval k sebe do jeho záložnej kuchyne.

Vďaka nemu mohli zavolať všetkých v nedeľu a postupne pripravovať všetko potrebné k tomu, aby sa v pondelok pokúsili rozvážať. A podarilo sa. „Momentálne realizujeme výhradne rozvoz a práve dnes sa nám podarilo uvariť a rozviesť 600 obedov. To je skvele.“

zdroj: Menuland

Jediné, čo tvorcovia Menulandu o vzniku požiaru vedia, je, že na 5. poschodí v garážovom dome vznikol požiar, ktorý sa nekontrolovateľne šíril ďalej.

„Zatiaľ nebol čas vyčísliť presnú škodu, ale sú to státisíce eur.“ Menuland mal uzatvorené aj poistenie. Teraz im zostáva len pevne veriť, že vyšetrovanie dopadne tak, že sa dostanú aspoň k nejakej symbolickej náhrade škody.

„Poistenie sme uzatvárali na začiatku podnikania, a teda v dobe, keď ešte netušili, koľko investícií si vyžaduje taký rozsiahly gastro projekt, akým sa Menuland za tie roky stal.“

zdroj: Menuland

Juraj tvrdí, že ľudia sú úžasní, pomáhajú slovami, skutkami a hlavne tým, že si naďalej objednávajú obedy. Taktiež bolo veľa ohlasov na finančnú zbierku. Na tento účel zverejnili účet SK48 1100 0000 0029 4105 4675.

„Človek je veľmi dojatý, keď si jedného dňa uvedomí, akú silnú komunitu má okolo seba. Veľmi pekne vám ďakujeme.“

Juraj konštatuje, že aktuálne živia 50 zamestnancov a ich rodiny. „Je to naša najväčšia motivácia a prvé dni ukazujú, že sa nám to určite s vašou pomocou podarí.“

Juraj priznáva, že po tom, čo sa stalo a v akej sa ocitli situácii, myslia iba v horizonte najbližších hodín. „Najdôležitejšie je udržať si kvalitu jedla a vedieť ho doručiť zákazníkovi v sľúbenom čase.“

Menuland bude teraz viac ako inokedy potrebovať pomoc zákazníkov „Obedy sa budeme snažiť pripravovať v obmedzenom množstve a dočasných priestoroch.“

„Prosíme, podporte nás v týchto ťažkých časoch a ostaňte s nami! Podporiť nás môžete aj zaslaním finančného príspevku. Každé euro využijeme na podporu prevádzky a našich 50 zamestnancov. Srdečne ďakujeme!“

Príbeh sa začal písať vo Vietname

Všetko sa to začalo pred viac ako siedmimi rokmi, keď Ingrid spolu s jej partnerom Jurajom sedeli na obede vo Vietname. „Z ničoho nič mi zazvonil mobil. Volal môj otec, ktorý mi chcel oznámiť, že plánuje predať svoju reštauráciu. Asi už tušíte, že tento plán dopadol úplne inak,“ hovorí Ingrid.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá