Kamarátky Radka a Lucka si založili cukráreň U Guľky, ktorá ponúka dokonalé zákusky

  • Radka má skúsenosti s vedením podnikov, Lucka pečie nebeské koláče. Tá prvá nechcela nikdy vlastniť prevádzku, pre druhú to bol najväčší sen. Minulý rok sa spojili a vytvorili cukráreň U Guľky, ktorá sa stala synonymom jednoduchosti a kvality.
gulkaradka
U Guľky
  • Radka má skúsenosti s vedením podnikov, Lucka pečie nebeské koláče. Tá prvá nechcela nikdy vlastniť prevádzku, pre druhú to bol najväčší sen. Minulý rok sa spojili a vytvorili cukráreň U Guľky, ktorá sa stala synonymom jednoduchosti a kvality.

Ahojte, vaša cukráreň U Guľky už pár mesiacov láka maškrtných Bratislavčanov.  Kto stojí za jej vznikom?

Radka: Za vznikom nášho „koláčova“ stojíme obe v rovnakej miere, jedna bez druhej by sme sa sem asi nedostali, ale úplne prvý impulz, ktorý sme dostali bol od našej spoločnej dlhoročnej známej. Tá nás posmelila a vnukla myšlienku spolupráce, a my sme poslušne poslúchli :)

Predtým, ako ste začali podnikať ste strávili nejaký čas v zahraničí. Čomu ste sa tam venovali a aké skúsenosti ste tam nadobudli?

Radka: Ja som strávila v zahraničí zhruba 5 rokov, začalo to na španielskej Mallorce (Palma de Mallorca), sezónnou prácou  v servise, v jednej z tamojších luxusných reštaurácii, postupne som sa dostala do Írska (Dublin), kde som pôsobila ako cocktailová barmanka a skončila som svoju „tour“ v UAE (Dubaj), kde som pracovala pre Cavalli Club ako barmanka a neskôr ako Cigar & Wine sommelier. Myslím, že je zjavné, že som sa veľa venovala prác. Každý, kto pracuje v gastronómii pochopí o čom rozprávam. V tej dobe som bola uchvátená cestovaním, novými ľuďmi, štýlom života aj cestovaním ako takým. A vo veľkej miere mi moja práca pomohla dostať sa všade, kam som si zmyslela a vlastne ma priniesla až do dnešného momentu, kedy môžem spokojne povedať, že už robím pre seba a zúročujem všetky skúsenosti, za ktoré som nesmierne vďačná.

Lucia:  Rok a pol som strávila v Mexiku, kde som sa zo začiatku venovala modelingu a potom som sa presťahovala z bláznivého Mexico city do pokojného Tulumu. Tam som sa už venovala tomu, čo mi je najbližšie, a to „koláčikovaniu“. Ak mám byť úprimná, jednoduché to vôbec nebolo a Mexičania sú veľkí lokalpatrioti aj čo sa sladkého týka, takže som to išla skúsiť radšej domov :)

Foto: U Guľky

Venovať sa kaviarenskému biznisu je veľkým snom mnohých mladých ľudí. Bol to aj váš sen?

Radka: Vôbec, dokonca som bola presvedčená ešte dva mesiace pred tým, než sme začali pracovať na spoločnom projekte, že určite nechcem svoj podnik, lebo viem, čo to všetko obnáša. Ale nikdy nehovor nikdy a teraz som šťastná, že som ostala flexibilná a otvorená novým príležitostiam, čo ma naučil najmä život v zahraničí.

Lucia: Vždy som túžila mať vlastnú prevádzku spojenú s koláčikmi. Najprv som však uvažovala o výrobni ako takej, avšak, keď sme sa s Dadenkou (Radkou) stretli a našli náš zázračný priestor, bolo všetko jasné 😊.

Lucia, tvoje zdravé koláče boli známe zo sociálnych sietí už v dobe, keď si ich robievala doma.  Napadlo ti vtedy niekedy, že by si sa pečením mohla aj živiť?

Lucia: Keď som sa vrátila domov, okamžite som sa vrhla do pečenia s takým nasadením, že nič iné vlastne ani nepripadalo do úvahy :) Veľmi som tomu verila a tvrdo na tom pracovala a myslím si, že to bol veľký kľúč k úspechu.

Foto: U Guľky

Čo by ste označili za prvotný impulz, ktorý vás inšpiroval k založeniu vlastnej kaviarne?

Radka: Asi to, že sme sa ocitli obidve v približne rovnakom životnom období. Guľka už piekla a túžila po vlastnom priestore na realizáciu a ja som práve dala výpoveď z mojej vtedajšej práce a plánovala som si oddýchnuť počas leta bez plánu, čo ďalej. A počas nášho bláznivého leta 2016 sme sa rozhodli, že spojíme sily a už sa celý ten proces nejak sám spustil.

Lucia: Radka má skúsenosti v vedením podnikov a ja som zase „od sladkého“, tak sme sa dohodli, že by bolo fajn to spojiť a myslím, že sa oplatilo :)

Ako vznikol názov U Guľky?

Radka: Keďže Lucka je prezývaná Guľka kvôli jej priezvisku, tak nám to prišlo ako fajn nápad, je to jednoduché, slovenské, ľahko zapamätateľné.

Foto: U Guľky

Podnikanie vo dvojici si vyžaduje vypracovanie si aj vzájomnej súhry. Akým spôsobom si medzi sebou rozdeľujete povinnosti?

Radka: Myslím, že sa nám to podelilo veľmi prirodzene, ja sa viac-menej starám o administratívu a chod prevádzky, zároveň sa samozrejme snažím Gulke pomôcť, kým je to v mojich silách a nemusím piecť :) A všetko to pekné a chutné ide spod jej šikovných rúk. Každá máme často aj svoj vlastný názor, ale riadime sa najmä tým aká spätná väzba sa nám dostáva, takže ostávame flexibilné a nevnášame zbytočne svoje ego do biznisu. Guľka má veľa skúseností s ľuďmi, tak isto ako ja, takže si svoju prácu robíme skôr príjemnou, ako komplikovanou.

Vaše torty a koláče sú teda hlavným lákadlom pre zákazníkov. Čím sú výnimočné?

Lucia: Skoro všetky koláčiky u nás sú bezlepkové. Nie je to preto, že by sme strašne chceli zapadnúť do tejto bezlepkovej doby, ale skôr preto, že sú krásne ľahučké. Ľudia si hlavne obľúbili našu makovo-makovú, to je taká naša stálica. Ponuku však meníme podľa toho, ako sa zobudím a akú mám náladu a podľa toho aj pečiem. Vždy sú však sladké, farebné a pohladia na dušičke.

Foto: U Guľky

Na čom si dávate záležať pri výbere surovín?

Lucia: Suroviny sa snažíme mať čo najkvalitnejšie a teda naše lokálne, slovenské. Veľmi sa odráža na chuti, ak sa na koláčiku šetrí. Tie naše sú bohaté a plné chuti, a to hlavne vďaka kvalitným surovinám.

Aké dobroty okrem koláčov môžeme u vás nájsť?

Lucia: Okrem sladkostí podávame aj raňajky, voňavú kávičku, robíme čerstvé šťavy, počas leta aj domáce nanuky a všetko sa dá samozrejme aj zabaliť a vziať so sebou. Sme fanúšikmi skôr jednoduchého a kvalitného sortimentu.

Foto: U Guľky

Torty pečiete aj na objednávku. Darí sa vám starať sa o chod kaviarne a popritom aj spĺňať požiadavky zákazníkov?

Radka: Keďže je celé pečenie na Guľke, snažím sa ju odbremeniť od chodu prevádzky a zbytočne ju nezaťažovať. Veľké množstvo objednávok prechádza priamo cez ňu, takže ja sa starám o „back up“, aby bolo všetko čo treba a Lucka mohla piecť bez akýchkoľvek problémov.

Lucia: Musím povedať, že jednoduché to nie je, ale s Radkou máme rozdelené úlohy, takže sa krásne dopĺňame. Ale pomoc do kuchyne by som už určite privítala, robota sa kopí a treba ďalšie ruky 😊

Máte nejakú filozofiu, ktorá charakterizuje vašu prevádzku?

Radka: Určte tá filozofia charakterizuje nielen prevádzku, ale dovolím si povedať, že aj nás dve ako ľudí. Jej podstatou je, že sa nestaráme o iných, ale robíme si svoju prácu najlepšie ako vieme, bezprostredne a s veľkou láskou, lebo naša cukráreň je pre nás obrovskou srdcovou záležitosťou.

Lucia: Myslím si, že nás veľmi charakterizuje heslo: V jednoduchosti je krása. Snažíme sa veci nekomplikovať, robiť jednoduché a dobré veci, ktoré vám príliš nezamotajú hlavu a osvedčuje sa to. Nielen na tortičkách, ale aj na chode celého nášho koláčova.

Foto: U Guľky

Prezradíte nám ešte nejaké plány do budúcna?

Lucia: V blízkej budúcnosti plánujeme zriadiť výrobňu a trošku rozšíriť portfólio. Nechcem ale predbiehať, takže zatiaľ len takto, ale verím, že sa nám to podarí a koláčové impérium sa rozrastie 😊

 

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech