Karol sa vrátil na Slovensko a v Bratislave si otvoril jedinečnú Šiškáreň. Každý deň má vypredané

  • Je vyučeným pekárom, no remeslu sa najviac priučil za hranicami Slovenska
  • Kvôli rodine sa vrátil z Londýna, kde predtým spolupracoval s najuznávanejšími pekármi vo svete
  • V Bratislave si otvoril vlastnú šiškáreň, ktorú si ľudia už po pár dňoch od otvorenia zamilovali
zdroj: archív:Šiškáreň
  • Je vyučeným pekárom, no remeslu sa najviac priučil za hranicami Slovenska
  • Kvôli rodine sa vrátil z Londýna, kde predtým spolupracoval s najuznávanejšími pekármi vo svete
  • V Bratislave si otvoril vlastnú šiškáreň, ktorú si ľudia už po pár dňoch od otvorenia zamilovali

Karol Haring žil 16 rokov mimo Slovenska. Nejaký čas pobudol v Austrálii, no nakoniec mu prischla Veľká Británia. Je vyučeným pekárom, no podľa jeho slov na Slovensku nemal šancu naučiť sa toľko, čo vonku, preto som sa rozhodol nadobudnúť skúsenosti práve v Londýne.

„Musím podotknúť, že som bol v pravý čas na správnych miestach, pretože som mal možnosť pracovať a dovolím si povedať s tými najuznávanejšími pekármi vo svete. Už dlho som premýšľal čo by som piekol u nás doma, chcel som určite niečo tradičné a čo je známejšie krajanom, keď nie šišky a poctivý domáci kváskový chlieb?” hovorí Karol pre Startitup.

zdroj: archív:Šiškáreň

Aj vďaka podpore jeho najbližších ľudí sa mu podarilo vrátiť do Bratislavy, kde skúša šťastie so svojou novou Šiškárňou. V prevádzke Šiškáreň vo Fresh Markete nájdeš vždy čerstvé šišky z vlastného kvásku so špeciálnymi náplňami. Za jednu zaplatíš 2,50 eur. Na svoje si tu však prídeš aj keď hľadáš poctivý kváskový chlieb. 600 gramový Kváskovo-ražno-pšeničný chlieb tu kúpiš za 2,60 eur.

Karolova prevádzka pomaličky rozširuje sortiment o pagáče a kváskové vianočky. „Nechcem mať toho veľa, radšej sa sústreďujem na kvalitu ako na kvantitu” konštatuje Karol.

zdroj: archív:Šiškáreň

Produkty z Karolovej šiškárňo-pekárne si ľudia za krátky čas naozaj zamilovali. Bežne sa stáva, že sa všetky výrobky vypredajú ešte pred záverečnou. „Stáva sa to každý deň a ja som za to nesmierne vďačný aj keď niektorí ľudia si zanadávajú, že im neostalo. Mňa to potom mrzí, no môžu si rezervovať na druhý deň napríklad cez náš Instagram @siskaren_pekaren, kde sme so zákazníkmi neustále v kontakte,” hovorí.

zdroj: archív:Šiškáreň

Niet divu, že o šišky a chlieb z kvásku je nesmierny záujem. Denne Karol predá toľko výrobkov, koľko vládze vyrobiť. Výrobky sú unikátne v tom, že Karol sa pri svojich receptúrach snaží podporovať lokálnych dodávateľov. Napríklad používa vajíčka výlučne z voľného chovu a do cesta ani do náplní nepridáva žiadne zmesy.  

Všetko pripravuje sám, to znamená, že každá jedna šiška a chlieb prejde jeho rukami. Taktiež používa výhradne vlastný kvások. „Tajomstvo dokonalého a kvalitného kvásku nie je žiadny zázrak. Treba sa o neho starať a pravidelne prikrmovať. Jediné čo treba naozaj mať je trpezlivosť.” 

zdroj: Instagram, ivaz_pivaz

Opustiť mesto, akým je Londýn a ísť rozbiehať biznis do Bratislavy však vyžaduje určitú dávku ambícií. Karolovi v tomto smere veľmi pomohla rodina.

Za všetkým hľadaj ženu a keďže moja priateľka odmietala žiť v cudzine a ani vzťah na diaľku jej nevoňal, rozhodol som sa že je čas ísť domov a otvoriť si niečo vlastné. Samozrejme aj moja rodina, pretože tá je najdôležitejšia. Nemám pocit, že bolo niečo ťažké na rozbehu tohto biznisu ale musím sa priznať, keď som sa lúčil s Londýnom mal som slzy na krajíčku,”

Čo sa týka Karolových plánov do budúcna, s prevádzkou by ďalej rád expandoval a plánuje osloviť aj rôzne streetfoody, markety a festivaly.