Kaviareň manželov Mihaľovcov je pokladom Bardejova. Ku káve a koláčom chcú pridať niečo celkom nové

  • Rodinná kaviareň Tvoj deň musela zmeniť svoju lokalitu, presťahovala sa do priestorov, ktoré boli vybudované na mieru
  • Kaviareň je veľmi obľúbenou, manželia Mihaľovci, ktorí ju vedú, v rozhovore prezdradili ich ďalšie plány a vízie
Kávičkári/Tomáš Turek
  • Rodinná kaviareň Tvoj deň musela zmeniť svoju lokalitu, presťahovala sa do priestorov, ktoré boli vybudované na mieru
  • Kaviareň je veľmi obľúbenou, manželia Mihaľovci, ktorí ju vedú, v rozhovore prezdradili ich ďalšie plány a vízie

Keď sa povie rodinný podnik, mnohí si azda predstavia rodinné reštaurácie v Taliansku, kde sa tradícia odovzdáva z generácie na generáciu. Práve v talianskom Tirolsku zažili dôležitú školu gastronómie manželia Mirka a Františkek Mihaľovci. Po návrate do rodného Bardejova, inšpirovaní cateringovou spoločnosťou svojej talianskej susedy, rozbehli podobný biznis.

Ku cateringu pridali aj reštauráciu, a keď v sebe Mirkina sestra Janka objavila cukrársky talent, hľadali miesto, kde by jej koláče mohli predávať. A tak v roku 2016 vznikla rodinná kaviareň Tvoj Deň v Bardejove – zatiaľ pod vedením prvej generácie Mihaľových. O rodinnom podnikaní rodiny Mihaľových v oblasti gastra píšu Kávičkári.  

Priestor vybudovaný na mieru

Prvá kaviareň Tvoj deň, o ktorej sme aj písali, fungovala v pôvodných priestoroch tri roky a za ten čas si získala množstvo priaznivcov. S príchodom nového majiteľa budovy prišli i nové podmienky prenájmu. Tie však z ekonomického hľadiska manželom nedávali zmysel, a tak začali hľadať nový priestor.

Vďaka svojej náročnosti na servis a snahe ponúknuť čo najkvalitnejšie služby, začali Mirku s Františkom oslovovať rôzni investori, ktorí by Tvoj Deň radi získali do svojich priestorov. Jedným z nich bolo aj občianske združenie Náš Bardejov, ktoré sa stará o areál rehole Menších bratov Františkánov v Bardejove.

Práve tu mala vzniknúť nová kaviareň, ktorej cieľom bolo priestor oživiť a prilákať doň ľudí. V čase tejto ponuky, v roku 2019, však na mieste budúceho podniku stála len lúka. Ťažké si predstaviť, ťažké sa rozhodnúť, napriek tomu manželia do tohto projektu išli. Už od začiatku sa staval priestor podľa ich potrieb, presne na mieru.

A je to vidieť – kaviareň je logicky rozdelená na dve časti, v prvej je miestnosť s barom, kde to žije. Káva, koláče, limonády, rozhovory, život. Táto miestnosť je zároveň posuvnými presklenými dverami oddelená od letnej terasy pod historickou baštou a zvyškom priestranného areálu.

zdroj: Kávičkári/Tomáš Turek

Čoskoro sa kaviareň zrejme premení aj na bistro

Druhá, komornejšia, no zároveň veľkorysejšia časť je určená okrem iného na väčšie akcie, oslavy či ochutnávky. Dnes sa v kaviarni Tvoj Deň ešte nevarí, no manželia si uvedomujú, že posunúť podnik smerom k bistru je správne a túto víziu plánujú naplniť čo najskôr. A práve druhá časť podniku je ako stvorená na tento účel.

Priestor kaviarne je nesmierne citlivo zariadený, každý predmet tu má svoje logické miesto a dôvod prítomnosti. Pozornosť určite pritiahne netradičný strop – pripevnené sú na ňom stovky papierových vrecúšok na desiaty.

Za návrhom kaviarne Tvoj Deň stojí košická dizajnérka Odette Kmeť Fedorová, ktorá milimetrovo presne dokázala zhmotniť požiadavky Mirky a Františka. A možno pridať i čosi navyše.

V podniku, kde má každý svoje miesto, chcú manželia Mihaľoví ponúkať, ako Mirka hovorí „iný servis. Nehovorím, že vyššej kvality, lebo to je diskutabilné, ale chceme priniesť niečo navyše“. Krásny priestor dopĺňa adekvátny riad, do ktorého najčastejšie putuje káva alebo koláče.

Koláčový svet

Na mlynčeku si vyberiete z dvoch druhov zrna od pražiarne Kaffa. Zložitejšie rozhodovanie však budete mať pri plnej vitríne koláčov, o ktoré sa stará Mirkina sestra Janka. Jej doménou sú cheesecaky, po ochutnaní karamelovo-orechového jesenného špeciálu sme so smiechom zhodli, že sú také dobré, že sa pečením koláčov môže živiť.

Tvoj Deň je rodinný podnik, a je to cítiť. O všetko sa tu starajú ako o svoje vlastné: o personál, o priestor, o ponuku, o koláče a najmä o vás. Ako o hostí u seba doma. Každý má svoje miesto – Mirka sa stará o ľudí a interiér, Janka o skvelé koláče a František o technické záležitosti a financie.

Pri pečení koláčov pomáha dokonca aj Mirkina mamina Helenka. K práci v gastre má dokonca čoraz bližšie tiež ich 13-ročný syn. Hoci mu Mirka často hovorí: „Toto som si vymyslela ja s tvojím otcom a nechcem, aby si mal pocit, že musíš v tom pokračovať, lebo je to rodinný podnik. Ak sa tak rozhodneš, tak super, ak nie, nič sa nedeje.

Zatiaľ to vyzerá, že ho gastrobiznis nadchýna. Takúto atmosféru je jednoduché nasať a na rovnakú vlnovú dĺžku sa naladil i personál.

zdroj: Kávičkári/Tomáš Turek

Všetko zlé je na niečo dobré 

Gastronómia je extrémne ťažká práca, ktorá sa nedá robiť bez lásky. Ak dá, iba istý čas. Už 13. rok v tejto oblasti manželov Mihaľových je dôkazom, že s prácou v gastre majú vzťah na celý život.

Ako sa hovorí: všetko zlé je na niečo dobré. Odstúpenie od zmluvy v pôvodnom priestore prinieslo do života majiteľom kaviarne mnoho neistoty. Možnosť otvoriť kaviareň na novom mieste, v ktorej bude všetko podľa predstáv a bez kompromisov, však umožnilo Tvojmu Dňu ešte posunúť svoje služby vyššie.

Mirka o sebe hovorí: „Nie som typ človeka, ktorý sa uspokojí po úspešnom kroku na prvý schodík, kde si radostne sadne na celú večnosť, ja potrebujem ísť po schodoch ďalej a ďalej.“ Úprimne, už teraz je to kaviareň, kvôli ktorej sa do Bardejova oplatí ísť cielene.

zdroj: Kávičkári/Tomáš Turek

S príchodom kuchyne vystúpi ešte o schod vyššie. A s Mirkiným a Františkovým nadšením a najmä nasadením sa môže stať, že v Tvojom Dni budú čoskoro pripravovať kávu aj pre nástupcu Sv. Petra. Lokalita je to na tento účel viac než dôstojná.

Zdroj: kavickari.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá