Každý Slovák má doma aspoň 5 superpotravín. Odborníci zoradili tie najprospešnejšie (REBRÍČEK)

  • Fenomén superpotravín rastie
  • Čím sú tieto potraviny špeciálne
  • Prinášame ti rebríček tých, ktoré sú pre teba najlepšie
Na snímke žena so zdravými raňajkami a tanier plný superportravín.
Ilustračné foto, Freepik, Freepik/rawpixel.com
  • Fenomén superpotravín rastie
  • Čím sú tieto potraviny špeciálne
  • Prinášame ti rebríček tých, ktoré sú pre teba najlepšie

Určite si si v poslednej dobe všimol označenie niektorých produktov pojmom „superpotraviny“. Ide o potraviny, ktoré sú lepšie pre tvoje zdravie, čo znamená, že môžu mať pozitívny dopad na fungovanie tvojho organizmu.

Podstatné je pristupovať k ich konzumácii správne. Nemôžeš si totiž myslieť, že ak budeš jesť len nižšie uvedené superpotraviny, náhle to prospeje tvojmu metabolizmu. Vedci sa preto pozreli na to, aké dopady majú tieto potraviny na fungovanie tvojho tela, a zostavili rebríček tých najlepších. Uverejnil ho web Outside.

Čo sú to superpotraviny?

Portál Medical News Today vysvetľuje, že superpotraviny sú potraviny, ktoré majú veľmi vysokú nutričnú hodnotu. To znamená, že poskytujú značné množstvo živín a veľmi málo kalórií. Obsahujú veľké množstvo minerálov, vitamínov a antioxidantov.

Antioxidanty sú prirodzené molekuly, ktoré sa vyskytujú v určitých potravinách. Pomáhajú neutralizovať voľné radikály v našom tele. Voľné radikály sú prirodzené vedľajšie produkty výroby energie, ktoré môžu spôsobiť zmätok v tvojom tele, vysvetľujú.

Molekuly antioxidantov znižujú alebo zvrátia účinky voľných radikálov, ktoré úzko súvisia s nasledujúcimi zdravotnými problémami:

  • ochorenie srdca,
  • rakovina,
  • artritída,
  • mŕtvica,
  • ochorenia dýchacích ciest,
  • imunitnej nedostatočnosti,
  • emfyzém,
  • Parkinsonova choroba.

Superpotraviny nie sú všeliekom. „Veľa ľudí má nerealistické očakávania o týchto potravinách a myslia si, že budú chránení pred chronickými chorobami a zdravotnými problémami. Môžu jesť jednu alebo dve z týchto potravín bohatých na živiny ako doplnok k zlej strave,“ hovorí dietologička Penny Kris-Etherton.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroje: Harvard T.H. Chan, Zoe, Medical News Today, British Heart Foudation, Outside online, CDN Science

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá