Za rok spotrebuješ 5,7 kg kávy. Týchto 5 zaujímavostí musí vedieť každý kávičkár

  • Po vode je káva druhým najkonzumovanejším nápojom, priemerný Slovák spotrebuje takmer 6 kilogramov ročne
  • Káva sa do Brazílie dostala vďaka dobrým diplomatickým vzťahom – dnes je jej najväčším producentom
  • Spojenie vody, kávy a citrusov vytvára nezameniteľnú chuť, ktorú poznali už starí Portugalci. Populárne kávové limonády majú napínanú históriu
Pyramídy
  • Po vode je káva druhým najkonzumovanejším nápojom, priemerný Slovák spotrebuje takmer 6 kilogramov ročne
  • Káva sa do Brazílie dostala vďaka dobrým diplomatickým vzťahom – dnes je jej najväčším producentom
  • Spojenie vody, kávy a citrusov vytvára nezameniteľnú chuť, ktorú poznali už starí Portugalci. Populárne kávové limonády majú napínanú históriu

Brazílske kávy sú charakteristické intenzívnou sladkou chuťou s čokoládovou a karamelovou arómou. Majú nižší podiel kyselín, takže sú ideálne pre kávičkárov, ktorí nemajú radi aciditné kávy.

Brazília je zároveň podľa Food Agriculture Organization najväčším vývozcom kávy na celom svete. Kávy z Južnej Ameriky sú populárne snáď v každom coffeeshope – aj napriek tomu však bola Brazílii káva kedysi cudzia a cestu si k nej našli len nedávno.

Kávové nápoje sú natoľko napínavé, že sa ich oplatí objavovať aj za hranicu osviežujúcej peny. Brazílska káva má totiž svoj skutočný pôvod vo Francúzskej Guayane a do juhoamerickej veľmoci sa dostala až v roku 1727, vo vreckách miestneho diplomata, ktorý si na záhrade zasadil menší kávovník. V susedskej komunite to však neudržal pod rúškom tajomstva a z kávy bol v Brazílii veľký hit.

Že je káva ikonická neznamená, že chutí najlepšie

Ikonicky najlepšia káva pochádza z Kolumbie. V 19. storočí ju sem priviezol jezuitský misionár a odvtedy sa plantáže rozšírili po celej krajine – až 15 % svetovej produkcie kávy pochádza z Kolumbie.

Kolumbijčania sa zameriavajú predovšetkým na kvalitnú arabicu, rozšírenú po celom svete. Charakteristická je citrusovo-ovocnou arómou s miernou prímesou korenín. 

Kolumbijská produkcia kávy je navyše na rapídnom vzostupe. Kolumbia sa totiž už roky snaží zničiť ilegálne plantáže koky, nedávno však presedlali na inú stratégiu. Miesto toxických postrekov či kontrolovaného spaľovania fariem teraz propaguje dotácie na pestovanie odlišných plodín – tie miestni farmári využívajú práve na kvalitnú kávu.

Nedostatok kávy kvôli vojne

Vietnam je druhým najväčším producentom kávy po Brazílii. Kávovník do Vietnamu priviezli francúzski kolonizátori začiatkom 20. storočia. Počas Vietnamskej vojny sa však produkcia kávy v krajine úplne zastavila a opäť sa obnovila až v roku 1986.

Keďže je Vietnam najväčším ázijským producentom, miestna populácia bola takmer úplne bez kávy, keďže bol import počas vojny zložitý. Nedostatok vietnamskej kávy však pocítila nielen Ázia, ale aj Európa. Svet sa tak ocitol v značnom kávovom deficite.

Vietnamským zvykom je piť obyčajnú čiernu kávu, prípadne s kondenzovaným mliekom a ľadom. Vietnamská káva má svoju špecifickú čokoládovú chuť, ktorú má na svedomí najmä miestna robusta.

Vietnamská kávaZobraziť celú galériu (7)
zdroj: discover-halong.com

S chuťou kávy experimentovali už v 19. storočí

Najpútavejšiou históriou kávy sa môže chváliť Alžírsko. Počas dobývania pevnosti Mazagran v roku 1840 už francúzskym legionárom nechutila neochutená káva. Mlieka či vtedy populárnej brandy bol veľký nedostatok, vynaliezavo však kávu zmiešali so studenou vodou.

Hovorí sa, že práve takto vznikla prvá ľadová káva na svete – ktorá dodnes nesie názov mazagran. Severné africké krajiny ľadovú kávu dodnes ponúkajú tak, že silnú kávu len podlejú vodou s kockami ľadu.

Mazagran sa stal okamžite hitom, najmä v Portugalsku. Už o niekoľko rokov na to si ju Portugalci vychutnávali vo vtedajších kaviarniach, ktoré pôsobili ako dobové centrá pre kultúru a umelcov. Recept však ešte vylepšili, k espressu pridávali okrem ľadu aj citrón a mätu.

Tchibo sa kávu rozhodlo premeniť na osviežujúcu limonádu. Ku kávovému extraktu pridali vodu a čerstvé prírodné šťavy, výsledkom čoho je Mazagrande, osviežujúco ľadový nápoj s dávkou kofeínu. V letných horúčavách príjemne osvieži a energicky nakopne.

Historická legenda prichádza na Slovensko

Príbeh kávy mazagran je natoľko zaujímavý, že sa ho chytilo Tchibo a recept posunulo na novú úroveň. Vychladené kávové extrakty doplnili čerstvými prírodnými šťavami, vďaka čomu sa nápoj Mazagrande podobá prvej ľadovej káve, ktorú Portugalci upravili citrónovou šťavou pre osvieženie a zvýraznenie kávovej arómy.

Mazagrande z Tchibo je vylepšené a prispôsobené náročným chutiam moderných ľudí 21. storočia. Dnes tak alžírsku legendu nájdeš aj v slovenských obchodoch. Slováci tak konečne môžu ochutnať mix kávy s vodou a so sviežou citrusovou šťavou.

MazagrandeZobraziť celú galériu (7)
zdroj: tchiboblog.sk

Mazagrande je bez cukru a vyrobený len z prírodných prísad – s tou správnou dávkou kofeínu. Fantasticky tak zapadá do horúčav, ktoré Slovákov sužujú toto leto. Mazagrande sa totiž pije ľadové, vďaka čomu nedodá energiu len kofeínom, ale aj osviežujúcou chuťou.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech