Klasickú „sídliskovú“ nalievareň povýšil na jedinečný koncept, ktorý nájdeš na bratislavskom Duláku

  • Obľúbený podnik na Dulovom námestí v Bratislave funguje už tri roky
  • Stojí za ním Zsolti, ktorý sa rozhodol zmeniť klasickú nalievareň a povýšiť ju na niečo vybranejšie
  • Okrem originálnych snackov podáva aj skvelé pivo
StartitUp/Natália Jabůrková
StartitUp/Natália Jabůrková
  • Obľúbený podnik na Dulovom námestí v Bratislave funguje už tri roky
  • Stojí za ním Zsolti, ktorý sa rozhodol zmeniť klasickú nalievareň a povýšiť ju na niečo vybranejšie
  • Okrem originálnych snackov podáva aj skvelé pivo

Zsolti Juhász pracuje v gastro takmer celý život a pred troma rokmi sa rozhodol pretvoriť klasickú „sídliskovú“ nalievareň na originálny koncept pivárne s občerstvením. Na Dulovom námestí založil podnik Pecto, ktorý je pomenovaný po lokalite Päťsto bytov, ktorej je súčasťou. Tvrdí, že krajší priestor priťahuje lepšiu klientelu a všetko čo v podniku nájdeš, patrí k veciam, ktoré má rád on sám.

Na poznávacie znamenie Pecto bytov odkazuje aj v rámci interiéru prevádzky. Bar, ale aj stoly sú tvorené pôvodnými parketami, ktoré boli použité na podlahy v „pecťákoch“. Zsolti tvrdí, že o použití toho istého typu parkiet nevedeli ani architekti.

StartitUp/Natália Jabůrková
zdroj: StartitUp/Natália Jabůrková

Pecto ráno aj večer

Pecto je koncept raňajkárne a kaviarne, ktorá sa každý večer premení na bar, kde si môžeš pochutnať na rôznych druhoch pivka z tradičných, ale aj  remeselných pivovarov a na špecialitách k pivu. Ponúka aj kvalitné víno z rodinného vinárstva Tri hony a ďalšie drinky.

„Podľa toho, čo mi chutí, som zostavoval menu a vyberal pivo. Výberové pivá a špeciály sa snažím rotovať, ale ak vidím, že ľuďom chutí IPA, alebo Summer Ale, ktorý mám v aktuálnej ponuke, snažím sa ho podržať čo najdlhšie. Ponuka je založená aj na preferenciách zákazníka. Stabilne ponúkame Vinohradský pivovoar,“  zhrnul pre redakciu Startitup.  

Aj to je dôvod, prečo by si v tomto podniku len ťažko hľadal vegánske pivné špeciality. Pre vegánov však Zsolti pripravil aspoň špeciálne vegánske párky. To, čo by som si sám nedal, tu nepredávam,“ vysvetlil Zsolti. V Pecte si môžeš vychutnať aj rôzne športové zápasy. Ak chceš vedieť viac, dozvieš sa to na facebookovej stránke.

StartitUp/Natália Jabůrková
zdroj: StartitUp/Natália Jabůrková

Koncept plný „lakociniek“

Okrem kvalitného piva si v Pecte prídu na svoje aj milovníci zaujímavých snackov. Zsolti zostavil jednoduché pochutiny, ktorým nechýba nápad. Ochutnať tak môžeš výborné croissanty s kozím syrom, figami alebo prosciuttom a rukolou, ale aj úplnú klasiku, akou je treska v majonéze s diabolským šalátom. Za nás je ďalšou topkou leberkäse žemľa s horčicou, nakladanými jalapeños a červenou cibuľkou.

Zsolti jedlo pripravuje priamo za barom a preto sa snažil koncept uchopiť podľa svojej chuti a preferencií, ale zároveň priniesť možnosti, ktoré nenájdeš bežne. Napriek tomu sa oprel aj o upgradnuté klasiky, ako je nakladaný hermelín s feferónmi a baraními rohmi. Premyslený je aj jednoduchý, ale efektívny spôsob servírovania, ktorý necháva potraviny skutočne vyniknúť.

StartitUp/Natália Jabůrková/Zsolti Juhász
zdroj: StartitUp/Natália Jabůrková/Zsolti Juhász

Kvalita niečo stojí

Pecto má v tomto jasnú filozofiu. Ponúka kvalitné produkty, ale zakladá si aj na servise, prostredí, hygiene a personále. Gastro je o zážitku, kvalite, rodinnej atmosfére. Dobrý podnik by mal byť miestom, kde sa hosť bude cítiť ako doma. Adekvátne ohodnotiť personál je mimoriadne dôležité. Nejde len o finančné ohodnotenie, ale aj jednoduchú pochvalu.

„Ak niekto platí čašníčke, alebo čašníkovi 2,50 eura za hodinu a ešte sa k nim správa zle, nemôže sa čudovať, že mu tam kvalitná obsluha nepríde. Ja sa snažím pristupovať férovo ako k zákazníkom, tak aj k čašníčkam, ktoré mi sem chodia vypomáhať,“ povedal Zsolti. Vychádza pritom z vlastnej skúsenosti, keď v Pecte pracoval prvý rok sám.

StartitUp/Natália Jabůrková
zdroj: StartitUp/Natália Jabůrková

To, v čom je gastro biznis náročný, dokáže pochopiť len ten, kto si v ňom odrobil svoje a na rôznych pozíciách. Aj Zsolti potvrdil, že na práci s ľuďmi je najťažšia práve práca s ľuďmi. Sám ale doplnil, že aj desať negatívnych zážitkov dokáže vyvážiť jeden pozitívny, z ktorého sa potom človek teší aj niekoľko dní.

„Nič nie je väčšou odmenou, ako keď vidíte tie isté tváre, ktoré sa opakovane vracajú, až sa napokon stanú štamgastmi. Vtedy si poviete, že to, čo robíte, robíte dobre,“ dodal s úsmevom na tvári.

StartitUp/Natália Jabůrková
zdroj: StartitUp/Natália Jabůrková

Gastro je ako hojdačka

Väčšina ľudí má predstavu, že ak vlastníte podnik, kúpete sa v peniazoch. Len málo z nich si uvedomuje, že žiaden majiteľ podniku nikdy neprišiel na hotové. Základnou investíciou je vo väčšine prípadov prerábka interiéru, ale aj vybavenie. V Pecte sa táto prvotná investícia vyšplhala na 50 000 eur len za prerábku priestoru.

Ďalší kapitál spláchnu spotrebiče ako kávovar, chladničky, umývačka a ďalšie nevyhnutnosti. Cena jednej takejto mašiny sa môže pohybovať okolo niekoľko tisíc eur. „Do vlastného podniku sa dá vstúpiť len ak máš prvotný kapitál, alebo investora. Na veľmi vysokú mínusovú sumu sa vyšplháš ešte pred samotným otvorením. Treba si dobre zvážiť, že ešte treba nakúpiť tovar. Tých financií, ktoré potrebuješ na začiatku, je naozaj dosť,“ vysvetlil Zsolti.

StartitUp/Natália Jabůrková
zdroj: StartitUp/Natália Jabůrková

Zsolti sa k tejto téme vyjadruje pomerne otvorene a tvrdí, že v gastro je to tak, ako v iných odvetviach predaja. Tak, ako v obchodoch platí, že sú mŕtve mesiace. Medzi také patrí napríklad január, ale aj február, kedy sú ľudia finančne vyšťavení po Vianociach. Silné mesiace vedia byť pred letom, ale aj cez leto, najmä ak máš terasu. V tomto si prídu na svoje najmä prevádzky v centre, kde je veľa pohybu. Výhodu môže mať ale aj sídliskový podnik, ktorý sa spolieha na lokálnych hostí. Ak si závislý od ľudí z okolitých firiem, tak cez leto môžeš asi zavrieť.

Pre koho je Pecto?

Pre každého. Treba si ale uvedomiť, že Pecto je podnik, kde vládne prirodzená atmosféra bez pretvárky. Ak si potrpíš na biele košele a extrémne poklonkovanie, tak s týmto prostredím asi nenájdeš spoločnú reč. Ak patríš k ľuďom, ktorí si cenia jednoduchý prístup a kreativitu, budeš sa tam cítiť ako v raji.

Zsolti Juhász
zdroj: Zsolti Juhász

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech