Klasika slovenskej kuchyne je „zdravým pokladom“. Chráni črevá a podporuje trávenie
- Nový výskum z dielne Kalifornskej univerzity
- Vedkyne sa zamerali na výhody surovej a kyslej kapusty

- Nový výskum z dielne Kalifornskej univerzity
- Vedkyne sa zamerali na výhody surovej a kyslej kapusty
Kyslá kapusta je neoddeliteľnou súčasťou slovenskej tradície. Sud s kapustou si stále nachádza miesto v mnohých našich pivniciach či komorách. O jej zdravotných výhodách sa už v minulosti písalo veľa. Vedkyne z Kalifornskej univerzity tentokrát prišli so zaujímavým výskumom, v ktorom sa zamerali na rozdiel medzi výhodami surovej a kyslej kapusty.
Nová štúdia Kalifornskej univerzity v Davise bola publikovaná vo vedeckom časopise Applied and Environmental Microbiology.
Nový výskum z dielne Kalifornskej univerzity
Štúdiu vypracovali profesorka Maria Marco z Katedry potravinových vied a technológií a jej postdoktorandka Lei Wei. Skúmali proces fermentácie, najmä rozdiely v metabolitoch medzi kyslou kapustou a surovovou kapustou, informujú aj na portáli scitechdaily.com.
Nový výskum z Kalifornskej univerzity v Davise naznačuje, že kyslá kapusta môže byť oveľa viac než len pikantná príloha. Vedkyne zistili, že kvasená kapusta má schopnosť chrániť črevá, ktoré sú kľúčové pre celkové zdravie. Kapusta podporuje trávenie a pomáha brániť sa pred rôznymi chorobami.
„Niektoré z metabolitov, ktoré nájdeme v kyslej kapuste, sú rovnaké druhy metabolitov, ktoré zistíme, že vytvára črevná mikrobiota, takže to nám dáva trochu viac dôvery v to, že tento spojitý vzťah medzi metabolitmi v kyslej kapuste a dobrým zdravím čriev dáva zmysel. V podstate nezáleží na tom, či si kyslú kapustu pripravíme doma alebo ju kúpime v obchode; oba druhy kyslej kapusty chránia funkciu čriev,“ informovala vedkyňa Marco.
Na testovanie možných výhod kyslej kapusty výskumníci porovnali tri vzorky. Konkrétne išlo o surovú kapustu, kvasenú kyslú kapustu a zvyšky soľanky z procesu fermentácie. Vedkyne skúmali, ako každá z týchto vzoriek dokáže chrániť črevné bunky pred poškodením spôsobeným zápalom. Medzi vzorkami boli komerčne predávané produkty, ale aj produkty fermentované v laboratórnych podmienkach.
Výsledok výskumu
Výsledky ukázali, že kyslá kapusta pomáha chrániť črevné bunky, zatiaľ čo surová kapusta a jej soľanka nie. Zaujímavé je, že medzi kapustou zakúpenou v obchode a laboratórne vyrobenou nebol žiadny rozdiel. Obe fungovali rovnako dobre.
„Nový výskum od UC Davis odhaľuje, že kvasená kapusta pomáha chrániť črevné bunky pred poškodením spôsobeným zápalom, na rozdiel od samotnej surovej kapusty alebo soľanky. Výskumníci nenašli žiadny rozdiel medzi domácou a kupovanou kyslou kapustou, čo naznačuje, že ide o dostupnú možnosť pre lepšie zdravie čriev. Identifikáciou stoviek metabolitov súvisiacich s fermentáciou otvorili dvere k pochopeniu toho, ako môžu tieto pikantné potraviny zvýšiť odolnosť nášho tráviaceho systému,“ informujú na stránke scitechdaily.com.
Chemická analýza ukázala, že počas fermentácie sa mení nutričný profil kapusty, čím sa zvyšuje množstvo prospešných látok. Medzi takéto látky sa radia kyselina mliečna, aminokyseliny a rastlinné chemikálie. Tieto látky sú zároveň spojené so zdravím čriev.
Marco uviedla, že ona a Wei identifikovali stovky rôznych metabolitov, ktoré vznikajú počas fermentácie. V súčasnosti sa snažia zistiť, ktoré z nich sú najdôležitejšie a podporujú dlhodobo zdravé črevá.
„Keď okrem väčšieho množstva vlákniny a čerstvého ovocia či zeleniny zaradíme aj bežnú porciu kyslej kapusty do našej stravy, zistíme, že nám to môže pomôcť z dlhodobého hľadiska, napríklad proti zápalom, a zlepší to odolnosť nášho tráviaceho systému, ak dôjde k nejakým problémom.“
„Trocha kyslej kapusty môže mať veľký efekt. Mali by sme začať premýšľať o zaradení týchto fermentovaných potravín do našich pravidelných jedál a nie len ako prílohu k našim párkom,“ dodala na záver vedkyňa Marco.
Čítajte viac z kategórie: Štúdie, prieskumy a analýzy
Zdroje: journals.asm.org, scitechdaily.com