Knedličková olympiáda má víťazov: Medzi svetovými špecialitami boduje aj obľúbená pochúťka Slovákov
- Celosvetovo uznávaný gastronomický portál Taste Atlas zverejnil zoznam najlepších knedličiek
- V zozname sa nachádza aj Slovensko

- Celosvetovo uznávaný gastronomický portál Taste Atlas zverejnil zoznam najlepších knedličiek
- V zozname sa nachádza aj Slovensko
Svetový gastronomický portál Taste Atlas zverejnil rebríček najlepších knedličiek sveta. Rebríček vyzdvihuje pestrosť chutí a kulinárske tradície z rôznych krajín a kontinentov. V prestížnom výbere sa objavili knedličky z rozličných kultúr. Od ázijských dim sumov cez talianske gnocchi až po stredoeurópske parené či zemiakové verzie. Prekvapením je, že v rebríčku sa objavilo aj Slovensko.
Slovensko je špecifické tým, že u nás existuje množstvo druhov knedličiek v rôznych podobách. Od nadýchaných parených buchiet cez zemiakové halušky až po plnené pirohy. Práve niektoré z týchto variantov sa umiestnili aj v rebríčku Taste Atlas.
Na popredných miestach skončila Ázia
V rebríčku dominujú ázijské krajiny, ktoré sa môžu pochváliť bohatou tradíciou v príprave knedličiek. Na samotnom vrchole sa umiestnili čínske zhēngjiǎo. Knedličky sú známe jemným, mierne zvrásneným povrchom. Cesto má štruktúru, ktorá pripomína niečo medzi varením a opekaním, informujú na stránke.
Po naparení získajú tieto knedličky priesvitný obal, ktorý ukrýva chutnú náplň. Tá zvyčajne obsahuje bravčové mäso s pažítkou, kapustu, krevety alebo rôzne kombinácie zeleniny. Zhēngjiǎo sa tradične servírujú s miskou sójovej omáčky, ktorá zvýrazní ich chuť.
Na druhom a treťom mieste rebríčka sa rovnako umiestnili knedličky pochádzajúce z Číny. Druhú priečku obsadili xiaolongbao. Ide o jemné knedličky plnené vývarom, ktoré majú pôvod v 19. storočí. Hneď za nimi nasledujú guotie, ikonické severočínske knedle vyprážané na panvici. Plnia sa najčastejšie mletým bravčovým mäsom, kapustou, jarnou cibuľkou, zázvorom, ryžovým vínom a sezamovým olejom. Obe pochúťky patria medzi klasiku čínskej kuchyne.
Európu na popredných priečkach zastupujú talianske knedličky, ktoré sa umiestnili na deviatom mieste. Ide o jedlo s názvom Agnolotti del plin, typickú špecialitu z regiónu Piemont. Pripravuje sa z drobných cestovinových vrecúšok v tvare loďky, ktoré sa tradične plnia mletým teľacím, bravčovým alebo králičím mäsom.
TOP 15 knedličiek na svete
- Čína – Zhēngjiǎo
- Čína – Xiaolongbao
- Čína – Guotie
- Indonézia – Siomay
- Japonsko – Hamamatsu gyoza
- Libanon – Shishbarak
- Čína – Jiaozi
- Čína – Soup buns (Tangbao)
- Taliansko – Agnolotti del plin
- Japonsko – Gyoza
- Ukrajina – Vareníky
- Turecko – Manti
- Poľsko – Pirohy
- Čína – Shuǐjiǎo
- Gruzínsko – Khinkali
V prestížnom rebríčku sa medzi tridsiatimi najlepšími umiestnili aj slovenské bryndzové halušky, konkrétne na 26. mieste. Na 38. mieste sa objavili klasické halušky. V zozname však nechýbali ani tradičné jedlá z Česka medzi nimi napríklad ovocné knedličky, ktoré patria medzi obľúbené sladké špeciality. Umiestnili sa na 57. mieste.
„Bryndzové halušky sú skromné a jednoduché jedlo pozostávajúce z troch prvkov: halušiek, bryndze a slaniny. Halušky sú tradičný názov pre druh knedle pripravenej zo strúhaných surových zemiakov a múky. Druhou základnou ingredienciou tohto jedla je bryndza, chutný syr vyrobený z ovčieho mlieka, ktorý je typický pre oblasť Liptova,“ informoval o našich haluškách portál.
Najlepšie jedlá na Slovensku
Ako sme ťa informovali už aj v minulosti, tento portál zostavil aj rebríček najlepších jedál na Slovensku. Medzi nimi, samozrejme, nechýbali ani tradičné syrové špeciality.
Na prvom mieste sa umiestnil ovčí salašnícky údený syr. Ide o mäkký syr z nepasterizovaného ovčieho mlieka, tradične vyrábaný v horských oblastiach Slovenska. Ručne formovaný a údený na tvrdom dreve. Na druhom mieste sa prekvapivo umiestnili zemiakové placky. Chrumkavá klasika zo strúhaných zemiakov, vajec, múky a korenín nemohla v rebríčku chýbať. V TOP 3 nemohli, samozrejme, chýbať ani bryndzové halušky, ikona slovenskej kuchyne.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: Taste Atlas, SIU